Не дамо светиње: Арнаудија поново ниче

Фронтал.РС поздравља обнову архитектонски и културолошки важне џамије, подигнуте 1595. године у Бањој Луци, која је вандалским чином уништена 1993. током рата.

субота, 22 фебруара, 2020 / 17:55

Но, управо на овом примјеру, када се џамија обнавља уз учешће државе, показује се сва нецивилизованост и непоштовање људских права у "Закону о слободи вјероисповјести" новоизгласаном у Скупштини Црне Горе.

Закону који је све, само не о слободи вјероисповјести и усмјерен је искључивo на СПЦ. На шта би то личило када би Република Српска новообновљене џамије по Српској изузела из власништва Исламске заједнице у Сарајеву и додијелила је неком рашчињеном имаму који постаје предводник Исламске заједнице Републике Српске. Рецимо.

У новим превирањима изваним од страних судија у Уставном суду БиХ код нас, односно дешавањима у Црној Гори, храбри то што су и грађани муслиманске вјере, а посебно вјерске вође, дали подршку Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве, да истраје у борби за своја права. До те мјере је то општенародно, да се стиче дојам како је вишедеценијска владавина Мила Ђукановића при крају.

У том свјетлу и Фронтал.СРБ једва чека да се џамија Арнаудија врати у свој првобитни сјај, те да ће избјећи судбину Газанферије, која је обновљена непримјерено и не на начин како је изгледала прије нецивилизованог и крајње нељудског рушења у току грађанског рата у бившој СР БиХ. Могло би се рећи, да је ту дошло до посљератног вандализма.

Надамо се да ће Арнаудија бити обновљена онако како је њен првобитни неимар замислио, те са нестрпљењем очекујемо не само минаре, већ и мунарицу, мало, доста ниже минаре које је било управо изнад улаза, по чему се ова бањолучка џамија из времена отоманске окупације, издваја у овој врсти архитектуре код нас.2 КОМЕНТАРА