Широј јавности: Дани архитектуре у БЛ пишу латиницом

Иако су "Дани архитектуре” намијењени примарно стручној јавности, они се обраћају и широј заједници у циљу образовања и афирмације позитивних примјера архитектонских пракси. Негативан примјер за употребу српског језика је управо ово пресловљено саопштење.

недеља, 3 јуна, 2018 / 17:15

​Отварањем изложби и предавањем у понедјељак 4. јуна у организацији "Истраживачког ценатра за простор​" под називом ​ ХЕРИТ.ЦИТY. ГРАД И НАСЉЕЂЕ почињу четврти "Дани архитектуре” у Бањалуци

"Дани архитектуре" су један од највећих догађаја у области архитектуре и урбанизма у Босни и Херцеговини. Конципирани су као годишњи, вишедневни догађај који укључује различита предавања интернационалних и домаћих архитеката и других стручњака, изложбе, пројекције филмова, дискусије, радионице, округле столове и др. Тако је и ове године Истраживачки центар за простор припремио богат програм и најавио бројне предаваче и госте са којима ћемо се дружити од 4. до 10.јуна 2018.године. У Европској години културног насљеђа 2018. разговарамо о будућност наше (архитектонске) садашњости и прошлости, па нас тема културног насљеђа ове године окупља питањем: како створити нови слој урбане структуре, дајући додатну (нову) вриједност пријашњим уз остваривање смислене и суштинске везе између урбане прошлости и њене будућности?

Дани архитектуре у Бањалуци 2018. почињу у понедељак у 19.00 у Културном центру Бански двор – предавањем Игора Марића (Србија) – Регионализам у српској модерној архитектури те отварањем чак 3 изложбе у Великом салону Културног центра Бански двор у 20.15. Изложбе ће се моћи погледати до 11.јуна 2018.
Прва изложба је Архитектонично – Иван Антић, посвећена истакнутом југословенском архитекти Ивану Антићу (1923-2005), аутору обимног и награђиваног опуса који садржи бројна реализована и пројектована архитектонска дјела, укључујући нека од ремек-дјела српске архитектуре. Друга изложба ЕуропаНостра – Схаринг херитаге схаринг валуес представља дио награђених пројеката наградом Еуропа Ностра, наградом Европске уније као највишим признањем у области културног насљеђа. Сунчана страна модернизма је назив треће изложбе која приказује серију туристичких пројеката архитеката Бориса Магаша, Анте Рожића и Бранка Жнидареца из 1960-тих, у периоду када је Југословенска архитектонска култура на свом врхунцу.

Манифестација се наставља симпозијумом који траје два дана, у петак и суботу (8. и 9. јун ) у Градском позоришту Јазавац. Имаћемо прилику да се упознамо, послушамо и дискутујемо с бројним предавачима значајним актерима архитектонског стваралаштва код нас, у региону и у Европи. Учесници Дана су: Гонзало Алонсо Нúñез, Абало Алонсо (Шпанија), Крешимир Дамјановић (Хрватска), Милан Алексић, АБ архитекти (БиХ), Сониа Цохан, Дорте Мандруп (Данска), Мицхал Бурак и Матúш Гомолчáк, АТРИУМ (Словачка), Сцхенкер Салви Wебер (Аустрија) и Дијана Вучинић, ДВАРП студио / Котор АПСС (Црна Гора). У недјељу је планирана стручно вођена посјета споменицима социјалистичке Југославије: Доња Градина, Јасеновац (Камени цвијет, Богдан Богдановић, 1966), Козара национални парк (Споменик Револуцији, Душан Џамоња, 1972).
Дани архитектуре се и ове године одржавају уз подршку спонзора који су препознали значај ове манифестације, а међу којима су компаније Лео-Грес, Фабрика цемента Лукавац, Xелла, Сплендор, Феал, Урбис Центар, Xyпеx, Фундермаx, Колпа сан, Кнауф, Кроноспан, Аустротхерм, ГМП, Баумит, Дацом траде, Сика, Елград, СТО, Бинис бетон, Теа Промеса, Дрводом, Елда луx и други, представиће своје производе и услуге. Кроз мини сајам за вријеме трајања манифестације посјетиоци ће бити информисани о достигнућима и понуди на тржишту данас.

Херит.цитy – Град и насљеђе је тема четвртих Дана архитектуре у Бањалуци. Претходни Дани су се бавили разним темама о граду, па је тако прошле године тема Дана била МАЛА РАЗ_МЈЕРА ГРАДА, у 2016.години је представљена тема АРХИТЕКТУРА ИСПРЕД ИНВЕСТИЦИЈЕ, док су први Дани одржани 2014.године под називом АРХИТЕКТУРА МОЖЕ ПОМОЋИ.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор