Савремена архитектура у Европи: Пет финалиста за награду (ФОТО)

Европска комисија и Фондација "Мис ван дер Рое” саопштили су пет финалиста који су ушли у најужи избор за овогодишњу награду Европске уније за савремену архитектуру. За награду која носи име једног од зачетника модерне архитектуре пријавило се 335 радова из 37 европских земаља. Стручни жири уврстио је у ужи избор градску скупштину у Генту […]

уторак, 26 марта, 2013 / 09:19

Европска комисија и Фондација "Мис ван дер Рое” саопштили су пет финалиста који су ушли у најужи избор за овогодишњу награду Европске уније за савремену архитектуру.

За награду која носи име једног од зачетника модерне архитектуре пријавило се 335 радова из 37 европских земаља. Стручни жири уврстио је у ужи избор градску скупштину у Генту у Белгији, градски парк „Суперкилен” у Копенхагену, концертну дворану „Харпа” у Рејкјавику, дом за старе у Алкасер до Салу у Португалији и дрвену конструкцију „Метропол Парасол” у Севиљи.Градска скупштина у Генту у Белгији (Фото Петра Децукер)

Добитник највеће архитектонске награде у Европи биће проглашен у мају, а награда се додељује у јуну у павиљону у Барселони који је немачки архитекта пројектовао за Међународну изложбу 1929. године.Трг „Суперкилен” у Копенхагену (Фото Суперфлекс)

Награда „Мис ван дер Рое” додељује се на сваке две године од 2001. као признање изузетним достигнућима европских професионалаца у развоју нових идеја и технологија. Поред главне награде додељује се и специјално признање.Дом за старе у Алкасер до Салу у Португалији (Фото ФГ СГ )

Међу раније награђеним остварењима су: Нови музеј у Берлину, Норвешка национална опера и балет у Ослу, Музеј савремене уметности у Леону у Шпанији и холандска амбасада у Берлину.Метропол Парасол у Севиљи – у џиновској грађевини од дрвета смештени су музеј, пијаца, трг, ресторани и панорамске терасе(Фото Дејвид Франк)

Два специјална признања додељена су здањима у региону: гимназији у Копривници у Хрватској 2009. и згради љубљанског математичког факултета 2007. године.