Кина забранила изградњу зграда виших од 500 метара

Кинеска влада забранила је градњу зграда виших од 500 метара. Истом одлуком, забрањено је и плагирање, имитација или копирање архитектонских решења на новоизграђеним објектима.

четвртак, 11 јуна, 2020 / 15:36

Наглашавајући да је ово позив да се покрене „ново доба“ кинеске архитектуре, Министарство и Комисија за национални развој и реформе у својој директиви тражи да зграде одражавају културу и дух кинеских градова.

Забрана изградње објеката виших од 500 метара у Пекингу је на снази још од 2016. године, када је захтијевано и да се престане са изградњом предимензионираних, ексцентричних и чудних зграда, преноси РТС.

„Није проблем само висина. Ради се о кинеској култури у урбаном контексту, духу града и савременом изгледу. Академска заједница је дуго расправљала о овом проблему, а сада се то коначно нашло и у званичном владином документу“, напомиње професор азијске архитектуре Ли Шиђао.

Од десет зграда које су више од 500 метара широм свијета, половина се налази у континенталној Кини. Међу њима је и други највиши облакодер на Земљи, вијугави Шангајски торањ висок 632 метра и финансијски центар „Пинг Ан“ у Шенџену, висок 599 метара.

Нова ограничења не односе се само на аспект дизајна, већ имају и економско оправдање, јер после одређене висине, трошкови изградње облакодера експоненцијално расту са сваким додатним спратом. Због тренутне неповољне економске ситуације, кинески градови су препуни недовршених торњева. Према званичним подацима око 70 зграда у Кини које ће бити више од 200 метара тренутно је „на чекању“.

Влада планира и да направи „црну листу“ архитеката који су плагирали пројекте како би се обезбиједило поштовање закона и прописа о изградњи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *