Турска: Имамо право да Аја Софију претворимо у џамију

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу изјавио је да Турска има право да промијени статус цркве Аја Софија у Истанбулу и да је претвори у џамију без обзира на мишљење других држава.

четвртак, 11 јуна, 2020 / 15:10

„То није међународна тема. Аја Софија је постала османско власништво и била је у употреби као џамија.То је питање нашег суверенитета. Објекат је на листи наслијеђа Унескоа, његово очување је једна ствар, а статус нешто сасвим друго. У документу Унескоа се не помиње употреба Аја Софије“, рекао је Чавушоглу за ТВ станицу НТВ.

Према мишљењу Чавушоглуа о томе не треба да се воде било какве дискусије на међународном нивоу а одлуку о томе донијеће Државни савјет Турске.

Он се осврнуо и на критике које су стигле из Атине. Наиме, грчко Министарство спољних послова је осудило читање Курана у Аја Софији на данас када је обиљежена годишњица пада Константинопоља и оцијенило је то као покушај Анкаре да промијени статус цркве, која је и музеј.

„Грчка је последња држава која може да нам држи лекције. У Солуну ни до дана даншњег нема џамије која је отворена за вјернике“, истакао је шеф турске дипломатије.

Из музеја опет у џамију?

Последње вријеме опет је актуализована прича о поновном претварању Аја Софије у џамију. Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је то још прошле године.

На годишњицу пада Константинопоља 29. маја у Аја Софији је одржана муслиманска молитва у којој је учествовао и Ердоган преко видео-везе. Овај догађај је изазвао велики одјек у свијету. Дошло је до жестоке дипломатске свађе између Грчке и Турске. Том приликом Ердоган је поручио властима Турске да припреме претварања у џамију.Коментариши