Слово о Чернобиљу

Миодраг Зарковић, новинар из Београда, реагује на политику уређивања коментара на већ заборављеном антисрпском Б92, који је остао да живи само у сајберсвијету.

петак, 7 јуна, 2019 / 19:50

Коментари читалаца на сајту Б92 на чланак о наводном "руском одговору" на серију "Чернобиљ":

Rusi su se uvek plasili istine.
Rusi jadni ste do bola.
Ovi Rusi su postali komedija
eh koliko su srećni poljaci, česi, rumuni, bugari, … što su pobegli od rusa…
klasicno ruski, agent cia.e odgovoran sto ovromnom stopom umiremo od raka vec 20 godina… to su nasi uzori.. braca
Rusi su narod koji je sam sebi zagorcavao zivot kroz istoriju
Rusija je zlo

Ово су само најдовратнији међу коментарима, у којима се Руси и Русија вређају чак и невезано за тему чланка. Има још сијасет мање отровних, али такође русомрзачких.

Прво, не верујем да би на Б92 икада прошли овакви коментари о другим народима. Само о Русима и наравно Србима.

Друго, ето чему је послужила серија "Чернобиљ". Да подгреје укорењене стереотипе о СССР/Русији. Зато је у Србији серија наишла на плодно тло, јер су овде ти стереотипи посејани и заливани још у Брозово време.

Само за наших живота, Запад је нас Србе клеветао, ударао нам санкције, бомбардовао нас са обе стране Дрине, помогао протеривање Срба из Крајине, заробио Републику Српску у БиХ, окупирао Косово и Метохију, помогао и помаже противсрпску хистерију у свим земљама окружења па и Црној Гори и Македонији, довео нас на корак до погубног одрицања од КиМ… У нечему од набројаног Запад је имао бесрамну помоћ званичне Србије, и пре и после 5. октобра, али се не може порећи да је у свему што сам навео Запад имао покретачку, пресудну и најодговорнију улогу.

Русија и Руси, са друге стране, нису учествовали ни у једном од ових злочина, изузимајући санкције деведесетих које Јељцинова Русија јесте спроводила (мада ни ту наравно није била ни близу одлучујућег чиниоца). Чак и да се Русима пребаци што нам у овом или оном тренутку нису довољно помогли (а и они сами себи много замерају на томе), остаје чињеница да, изузев санкција, ниједан једини пут нису нанели ни посредну ни непосредну штету нашим националним правима, циљевима и потребама.

При чему није реч само о Србији. Не постоји држава у свету против које је Русија применила ма и делић онога што Запад ради нама Србима већ 30-ак година. Понављам, то се све дешава за наших живота, пред нашим очима, у крајњем случају нама самима.

И онда се јављају "мудраци" који нас убеђују да су све те велике силе исте и да међу њима нема неке разлике и кад је већ тако онда би нама ипак било најпаметније да се приклонимо Западу јер иовако у међународним односима нема емоција већ само интереса а и шта фали Пољацима или Румунима па забога НАТО је иовако свуда око нас па докле ћемо да живимо у прошлости…

Све ово око серије "Чернобиљ" поново ми је потврдило да су антисрпски и антируски наративи нераскидиво повезани. Запад оволико кидише на нас баш због наше блискости са Русима. Зато што наши прадедови нису хтели да буду "као Пољаци", него су стварали Србију која је држала до себе, па самим тим и до своје браће.

Моја покојна баба се школовала у Енглеској, као ратно сироче после Првог светског. На крају школовања нудили су јој да остане тамо да ради, па ће још да јој нађу и мужа Енглеза. "Само кад на свету више не би било Срба", одговорила им је, љубазно се захвалила и вратила се у Србију. Увек нам је лепо причала о свом времену проведеном тамо, али никада и ни у ком смислу није изразила било какве жаљење што је напустила Енглеску. Кео детету из свештеничке породице, а после и као жени доказаног антикомунисте (мог деде), живот јој је у Брозовој страховлади био далеко од цвећа, али ни на крај памети јој није било да уопште размишља о томе да ли је требало да прихвати да остане у Енглеској.

И њој, и другој баби која је била чак и огорченија на Запад (и нарочито на Броза), а наравно и родитељима, дугујем вечну захвалност на томе што нисам заражен изгледа најрадиоактивнијим отровом данашњице – западном, махом антируском пропагандом. Онаквом каква избија из већине коментара на сајту Б92.5 КОМЕНТАРА

 1. Nekadašnja patriotska parola: „Srbija se saginjati neće“, od danas i zvanično više ne važi; Srbija se ne samo sagla nego i klekla pred zahtevima Rusije da pošto-poto kupi Naftnu industriju Srbije (NIS) za tričavih 400 miliona evra, uz obećanje-ludom-radovanje da će jednom možda gasovod „Južni tok“ proći kroz ovu bednu guberniju ispunjenu dupebrisima kao Gosn. Pisac. Ako se Rusi budu smilovali. Dali su se smilovali? Pisac, sta kazu mudre babe? Nisu, zarkivicu, nisu. Gasovod grade nasa braca Turci. Tiho, i bez pompe. Ladno im ga pusi, pisac, za badava.

 2. Bilo bi lijepo da se autor teksta osvrnuo na te komentare, koji su ga ponukali da napise tekst

  Svi mi znamo koliko nam je Zapad nanio zla…ne treba nam niko o tome popovati..ali ja prosto ne vidim korelaciju izmedju te cinjenice i cinjenica sa komentara sa B92: Rusi su se uvek plasili istine…
  Rusi jadni ste do bola…Ovi Rusi su postali komedija…eh koliko su srećni poljaci, česi, rumuni, bugari, … što su pobegli od rusa…

  Ko je sa rusima drugovao, ne sa obicnim narodom, nego s nekim ko je u bilo kakoj funkciji vlasti u Rusiji, zna da je svaki od komentara sa B92 tacan..svidjalo se to nama ili ne

  Ja bih volio da su Rusi, sve obrnuto od napisanog…ali nisu..nazalost.. i to je to..
  Zivot tece dalje

 3. Нисам погледао мини-серију „Chernobyl (2019)“, не могу ни дати неки свој суд, колико је урађена у пропагандне сврхе и колико је антируска.
  Такође, опрезан сам код реакција, увјерио сам се да „дежурни моралисти“ и разни „експерти“ за све и свашта олако осуђују, моралишу и дају префикс анти.
  Када погледам ову серију, а то ће бити у наредних неколико дана, чим нађем времена, даћу и свој суд, свакако ћу то прокоментарисати на филмским форумима на којима сам активан.

  Руси ако сматрају да је нешто против њих урађено и да је антируско, имају право реаговати. Срби на жалост имају обичај прећутно прећи преко антисрпских филмова, а некад им дају и неразумно добар третман, као и режисерима или глумцима тих филмова, но то је већ друга тема.

  Чуди и инфантилна реакција Жарковића према порталу Б92. Портал Б92 јесте био и остао антисрски, и ту се код неких тема, рецимо ове, строго бирају коментари (у овом случају се мора која малициозна о Русима написати), а и ? је ко пише те коментаре. Провјерено знам да их пишу и сами модератори, како би створили привид неког јавног мишљења више по жељама оних који их спонзоришу.
  Када сам написао „неких тема“ мислио сам на ове или оне везане за политику, код неких других (спорт, култура), могу проћи и нормални коментари, и ту је и тај Б92, без двојбе антисрпски портал, мање зло и бољи од портала који су овладали Србијом (а има их брука, нису то само Курир, Ало, Информер, Бљуц, намножило се тог смећа), барем држи неки ниво од ових који контаминирају умове и раздиру сваки систем вриједности, и који су тумор на нашем националном бићу.
  Управо се преко тих портала, тог смећа, којима су овладале елите у Србији намећу девијантна размишљања која примјећује и Жарковић (како су ти сви велики исти и слично) и који трасирају пртину једном моралном, духовном и културном суноврату.

 4. Kaл

  потпуно се слажем са констатацијом по питању портала у Србији.

  Има у народу доста чудноватих људи, они мисле као Б92 и без пропаганде, тако да тај бљутави медиј постиже супротан ефекат, никог они не придобију, напротив.

  Иначе, не желим уопште да помињем сву биједу режимских медија у Србији, само хоћу да кажем да се страшно радујем тешкој освети народа разним дегенерицима типа Вучичевића, Митровића, Родића…………………

Оставите одговор