Сенат (без Чавића): Подршка Додику за референдум

БАЊА ЛУКА – Сенат Републике Српске даје потпуну подршку предсједнику РС у приједлогу закључака Народној скупштини, која ће сутра расправљати о раду Суда и Тужилаштва БиХ, рекао је члан Сената Миливоје Иванишевић. "Што је више права на нивоу БиХ она је нефункционалнија, а овакав рад Суда ствара лажну слику о одговорности представника српског народа у […]

уторак, април 12, 2011 / 18:37

БАЊА ЛУКА – Сенат Републике Српске даје потпуну подршку предсједнику РС у приједлогу закључака Народној скупштини, која ће сутра расправљати о раду Суда и Тужилаштва БиХ, рекао је члан Сената Миливоје Иванишевић.

"Што је више права на нивоу БиХ она је нефункционалнија, а овакав рад Суда ствара лажну слику о одговорности представника српског народа у протеклом рату у БиХ", рекао је Иванишевић новинарима послије сједнице Сената у Бањој Луци.

Према ријечима сенатора Мирослава Микеша, данас је закључено да је потребна цјелокупна реформа правосуђа на нивоу БиХ, и да у РС треба посебно основати Високи судски, а посебно Високи тужилачки савјет.

"Суд БиХ може и остати након реформе, али да суди искључиво за кривична дјела из Кривичног закона БиХ, а Суду и Тужилаштву БиХ треба онемогућити да поступају по кривичним законима ентитета", рекао је Микеш.

Он је додао да још нема ни закона о Уставном суду БиХ, у којем још постоје тројица страних судија, што се мора мијењати.

"Нико не може одузети право грађанима РС да се изјасне о ономе што сматрају лошим, а предсједник је добио подршку Сената да изнесе сутра ове приједлоге пред Скупштину", поручио је Микеш.

Сенатор Душко Јакшић нагласио је да проблем није у ентитетима, већ у нефункционалности БиХ, која је данас слабије функционише него прије 10 година.

"Мора се скинути табу са питања референдума, јер је то нормална појава. Мислим да је данашње питање потпуно примјерено", истакао је Јакшић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће сутра предложити Народној скупштини РС да констатује да никад није дала сагласност за оснивање Суда и Тужилаштва БиХ и да се огради од таквог формирања институција БиХ, као и расписивање референдума о овом питању у законском року.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *