Вјеровали или не: Додик сутра тражи референдум

Владајућа каста у Црној Гори, данас пописом покушава утврдити резултате референдума из 2005. године. Е па тада је Додик први пут поменуо појам – референдум. Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да ће сутра предложити Народној скупштини РС да констатује да никад није дала сагласност за оснивање Суда и Тужилаштва БиХ и да се […]

уторак, април 12, 2011 / 18:44

Владајућа каста у Црној Гори, данас пописом покушава утврдити резултате референдума из 2005. године. Е па тада је Додик први пут поменуо појам – референдум.

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је да ће сутра предложити Народној скупштини РС да констатује да никад није дала сагласност за оснивање Суда и Тужилаштва БиХ и да се огради од таквог формирања институција БиХ, као и расписивање референдума о овом питању у законском року.

Додик је након данашње сједнице Сената РС рекао да је добио подршку овог тијела за подношење оваквог приједлога и да Сенат одбацује и било какву могућност формирања врховног суда БиХ.

Јесте ли за ДА или за НЕ?

Предсједник РС је истакао да ће његов приједлог референдумског питања гласити "Да ли подржавате наметнуте одлуке високог представника, посебно законе о Суду и Тужилаштву БиХ", а да Народној скупштини остаје да се о томе изјасни и да ће настојати да убиједи све посланичке клубове.

"Не вјерујем да ће одлуком на референдуму све бити ријешено, али крајње је вријеме да се грађани РС изјасне о неуставном дјеловању високог представника. Ако се грађани изјасне против оваквих одлука, ја ћу поштовати резултат референдума", рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, сва понашања високог представника након провођења референдума мораће да се ускладе са референдумским резултатима, а сигурно је да ће услиједити значајан број захтјева за укидањем неких раније донесених закона којима су преношене надлежности на ниво БиХ.

"Као овлаштени предлагач појавићу се са уводним излагањем и Информацијом, након чега ћу скупштини предложити закључке, а прије тога обавићу консултације са свим посланичким клубовима", најавио је предсједник РС.

Добро смо се сјетили…

Он је најавио и да ће у закључцима парламенту Српске предложити да спријечи било какву уставну верификацију преношења надлежности РС, јер парламент БиХ не може да амнестира неуставно доношење закона о Суду и Тужилаштву БиХ без потребне сагласности свих страна.

Додик је истакао да постоји спремност да се након референдума и одбацивања наметнутих закона сједне и заједнички направи закон о Суду БиХ, али без уплитања високог представника.

"Ако грађани кажу да су против наметнутих закона високог представника, поштоваћу њихову одлуку, ако међутим кажу да их прихватају, сам ћу се повући, јер би то представљало пораз моје политике", рекао је Додик.

Он је нагласио да се значајан дио Информације коју ће представити Скупштини односи и на неуједначену правну праксу Суда БиХ, јер су Срби пресуђивани без примјене блажег закона по учиниоца, као што је и предвиђено Кривичним законом БиХ.

Хоће ли се Стразбур показати к’о Хаг?

"Суд у Стразбуру треба да се изјасни о овом питању и очекујем да ће бити објективан, што ће показати да Суд БиХ није радио добро. Овим не желимо да оправдавамо злочине, али не можемо прихватити овакву праксу Суда БиХ", нагласио је Додик.

Коментришући изјаву бившег високог представника Педија Ешдауна да причом о референдуму подрива БиХ, Додик је рекао да Републици Српској није циљ насиље, већ да жели демократске процедуре у које спада и референдум.

"Ешдаун покушава да међународну заједницу наведе да притисне РС, причом о сукобу који ја изазивам. Ешдаун је плаћени лобиста Бошњака, као и Кристијан Шварц-Шилинг", рекао је Додик.

На питање да ли очекује уплитање међународне заједнице, Додик је одговорио да овај процес сада не може да се заустави.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће одржати посебну сједницу на којој ће посланици расправљати о "посљедицама антидејтонског и неуставног инсталисања правосуђа на нивоу БиХ и недјеловању Тужилаштва и Суда БиХ у предметима ратних злочина".0 КОМЕНТАРА

  1. Што би ми рекли ,,боље икад него никад“. Да ли је боље, вријеме ће показати, мада звучи примамљиво, е сад… Бојим се да ћемо због овога добити по ушима…опет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *