Шаровић тражи права за Србе у Мостару, Вукановић бољу позицију за фотографисање Жељки и Вишковићу

Српска демократска странка поздравља напоре партнера у Федерацији БиХ и међународне заједнице да након 12 година коначно буду одржани избори у Мостару, али сматрамо да на рјешењу треба још радити како би и Срби који живе у Мостару били равноправни са осталим народима, изјавио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

четвртак, 18 јуна, 2020 / 13:26

Шаровић је истакао да је неопходно наћи модел према којем би Срби повратници могли у градској скупштини имати своје легитимне представнике, те је изразио бојазан да ће према предложеном рјешењу Србе представљати лица из других народа који ће се по потреби изјаснити као Срби.

"Сматрамо да око 4.500 Срба који живе у Мостару, а који су апсолутно дискриминисани, морају изабрати своје представнике који ће заступати њихове интересе, умјесто што им хрватске и бошњачке партије намећу нелегитимне представнике. Неопходно је прекинути досадашњу праксу да се са листи хрватских и бошњачких партија бирају представници Срба који су то преко ноћи постали", нагласио је Шаровић.

Он је подсјетио да је српска повратничка популација концентрисана у два градска подручја – Сјевер и Југ, те да је једно од рјешења да ова два подручја бирају најмање четири представника српског народа. "Позивам и СНСД, који има механизам у Дому народа ПС БиХ, да заједно са мостарским Србима заједно нађемо најбоље рјешење за њих", затражио је предсједник СДС-а. 

Вукановић: Додик поставио Цвијановићку и Вишковића као марионете

Никад досад Република Српска није била у другом реду гдје ју је данас смјестио члан Предсједништа БиХ Милорад Додик остављају предсједницу и премијера на маргину састанка са Вучићем као неке двије марионете – истакао је Небојша Вукановић, посланик у Клубу СДС реагујући на позиције које су данас имали премијер Вишковић и предсједница Републике Жељка Цвијановић на састанку у Београду.

"Врло сам се непријатно осјећао кад сам гледао премијера Владе Републике Српске Радована Вишковића и предсједницу Народне скупштине РС Жељку Цвијановић у другом реду иза Додика и Вучића. Додик је ипак члан Предсједништва БиХ а Цвијановићева и Вишковић представници Републике Српске" – нагласио је Вукановић.

Вукановић је у дискусију казао да расправе у Народној скупштини РС чувају дигнитет ове институције и да је због дискусија опозиционих посланика Народна скупштина регионално призната.

"Колико је Народна скупштина важна говори податак да је прва вијест у дневнику Дубровачке телевизије био из Народне скупштине Републике Српске а данас на састанку Вучића и Додика у Београду једна од тема је била расправа са јучерашњег засједања о приватизацији Електропривреде Републике Српске" – казао је Вукановић. "Видите, господине Шулићу, да је веома важно ово што говоримо у Народној скупштини јер се у региону преносе вијести из нашег засједања. И кад будете расправљали ио Пословнику позивам Вас да не кастрирате ову Народну скупштину" – рекао је Вукановић, инсистирајући да се Пословником не ограничава дискусија народним посланицима.2 КОМЕНТАРА

  1. Вјероватно је лоше пренета вијест када није споменуто да се Шаровић залагао за право Срба на своју ћирилицу. Он се за њу прво изборио у Републици Српској па има право да исту тражи и за Србе у Федерацији БиХ. Опет је у питању лоше преношење вијести , јер није могуће да он никада не спомиње ћирилицу.

Оставите одговор