Пројекти ЕУ: Фанки војни логор за регрутацију новојањичара

Одавно у нашем одјељку Пресловљено, објављујемо језичке бастардизме домаћих англополтрона за стране паре, али уз домаћу радну снагу и прозводњу новојањичара. Ова дјеца се дају окупаторима добровољно.

недеља, 3 фебруара, 2019 / 13:40

Креативност се своди на на то да се искључиво користи енглески језик. И то је то. Довољно. Највећа сте фаца ако неку домаћу ријеч, прилагодите да има везе са енглеским. (JazzBina, BunIQa, Bookvalista) – што творци овог догађаја чак не постижу, али сасвим сигурно охрабрују).

Уколико користите изразе фанки, кул, арт – герила сте! Пљунути Че Гевара. Он се, додуше, против тога борио и убили су га Американци у Боливији, али вама неће сметати да га ставите у свој рад или на мајицу коју носите. Ни овима који то финансирају да вас похвале.

Наравно, не смијете заборавити да те ријечи напишете оригиналним енглеским правописом, што ће вас у старту, као младог и подложног утицајима, опредијелити да мрзите свој језик, а поготово изворно писмо – јер су они "заостали", "затуцани", "на Западу недобродошли".

Стварање – креативност; умјетност – арт; градски – урбано; образовање – едукација… и онда све тако, до прихватања да се и Република Српска замијени неким другим термином. Бољим, страним, урбанијим. Репаблик оф Деџенерикс?

Све нам можете замјерити у овом "уводу у саопштење", изузев крајње усамљености у јавном простору, пошто овакве појаве спонзорише и фришко латинична АТВ (а зна се ко је купио АТВ и шта о њој организатори, а посебно финансијери ових дешавања мисле); али то резање "гране на којој се сједи" у смислу званичне политике, потпуно одобрава и Влада Српске. Немојмо да се лажемо. Ријетки су и посланици у НСРС, а камоли министри, који у свакодневном животу (поготово у електронској комуникацији), користе српско писмо.

Оригиналност се не награђује

Уосталом, нико их други ни не користи од ових што дијеле паре. А не користе их ни у Влади Српске, па што би онда ви били оригиналне будале? Оригиналност се не награђује. А од сопственог народа нешто можете добити (осим бесплатног образовања) једино ако га добро напљујете за уши "свјетске сцене".

Колико то, заправо, смијешно изгледа; колико је то духовно убого, некреативно, нефанки, неарт, некул, а поготово негерилски… довољно је да га пресловите на српско писмо, односно језик, без преводилачких услуга живог и писменог човјека.

Англополтронизам и развијање послушништва и нестваралаштва, продиру дубоко у ткиво српске државе западно од Дрине. До те мјере, да то подржавају и институције као што је Универзитет у Бањој Луци, односно бивши генерали ВРС, који су сада у партијским дресовима. И то владајућим! То значи да је битка, дугорочно, унапријед изгубљена, јер је јасно да је јача војска магараца коју предводи лав, него војска лавова коју предводи магарац.

Ово је живи мејнстрим. Дебело финансиран, без ризика, у потпуности на страни јачег и силеџије, крајње извјестан, простачки ниских и прејасних критеријума за награђивање, потпуно неизворан, да не кажемо неоригиналан. У поређењу са овим, замисао да га пресловите "слово за слово" на српско писмо, тешка је концептуала.

И сад, обзиром да никада у јавности организатори оваквих дешавање неће поменути Српску, него само и искључиво тзв. БиХ, ми сад треба да кажемо како је то случајно? Исто тако је на плакатима видљив 01. март, као рок за доставу пријава, нешто што је случајно? Није неко
мислио о помињању овог датума у безазленим гостовањима на АТВ и РТРС? Ето све и да јесте, знајући шта то значи и игноришући то – није случајно!

Хвала на пажњи, препустите се чарима новоговора новојањичара:

Креирај и постани и ти дио Функy приче. Пријави се на Арт Боотцамп!

Ако желиш постати дио стваралачко позитивне приче која промовише урбану културу, храброст, културну различитост и све то на крајње креативан начин, онда је ово идеална прилика за тебе. Удружење Мост и Функy Гуеррилла ће кроз Арт Боотцамп окупити групу младих умјетника из Босне и Херцеговине на једном мјесту, родном граду Удружења Мост и Функy Гуеррилле – Градишци, гдје ће провести три дана (од 15. до 17.03. 2019. године) у раду, експериментисању, креативном истраживању, учењу, дружењу и стварању једне нове јединствене приче.

Функy Гуеррилла ће пружити прилику одрабраним учесницима Арт Боотцамп-а да њихови радови постану дио јединствене колекције нашег домаћег бренда, а која ће као и раније имати важну поруку, упућену свима нашим суграђанима, а и шире. На тродневном кампу, учесници/це ће учествовати радионицама на којима ће учити о креативним, стваралачким техникама, те ће имати прилику да стекну или усаврше вјештине кориштења алата за рад у дизајну као и да стекну практично искуство у креирању илустрације за урбану колекцију.

Креативни процес Арт Боотцамп-а водиће креативни директор Функy Гуеррилле, Саша Шкорић (www.сасадесигн.цом).
Услови/критерији за пријаву:

 • Пријављени морају бити старији од 18. година;
 • Имати искуство у графичком дизајну, илустрацијама, уличним графитима;
  Од учесника се очекују да користе властити лаптоп током активности.

Уколико желиш бити дио ове приче, пошаљи нам свој ЦВ, мотивационо писмо које садржи до 400 ријечи, као и портофио са радовима најкасније до 1. марта 2019. године на е-маил: оффице@нвомост.орг,

Арт Боотцамп је дио регионалног пројекта Дивидед Паст – Јоинт Футуре, који проводи ОКЦ Бањалука, а финансира Европска унија.2 КОМЕНТАРА

 1. Зашто плаћеници мисле да сви морају бити плаћеници?
  Иако нисам љубитељ свих ти прозападних организација по српски народ једино су горе и погубније ове просовјетске,руске,православне организације.
  Прве им дају неки рачунар који немају код куће,термовизијску камеру,моћни фотоапарат да нешто виде и науче а други их трују чистим злом од којих само режими и клер имају користи.
  Они који повјерују прозападним организацијама можда ће доћи себи када пређу границу па схвате да је граница прешла њих док за ове друге нема наде.

 2. Само напред надарена, децо моја. Не дозволите да вас спутава језик и они који би да преко вас бестидно остварују своје мегаломанске шовинистичке мокре снове. Не тако давно су ложили и ваше очеве убеђујучи их у „светост отаџбине“, а они, курвини синови, најгласнији остадоше на сувом и сигурном, не видеше ни рова, нити боја. Сада би да и вама ампутирају дух, жигом глупости и незнања да вас припреме за топовско месо, за неке будуће сукобе или послушне и ограничене робове који ће послушно гледати у врхове ципела док они држе родољубиве говоре у којима се не помиње светла будућност, већ само мрак, тамјан, мржња и рат.