Народни профили: Фронталов стуб срама

Крајње естрадно и искључиво у сврху избора, за 14. август заказана је посебна сједница на којој ће се расправљати о Извјештају о Сребреници. У мору патриотизма који слиједи у медијима, Фронтал је истраживао ко су истински родољуби, па макар и само на Фејсбуку.

среда, јул 25, 2018 / 05:30

Већ безмало деценију Фронтал.СРБ је ЈЕДИНИ ЋИРИЛИЧНИ ПОРТАЛ ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ. При томе се мисли да смо портал који користи искључиво азбуку при емитовању својих садржаја, што би, само по себи, био довољан разлог да сви досадашњи министри културе изврше колективно самоубиство.

Избор писма, наметнут за вријеме Јосипа Броза и Едварда Кардеља, данас је темељни стуб идентитета српског народа, јер већ одавно нема ексклузивно право на сопствени језик, историју, културу, а нажалост с тим и на територију. Након рата у Српској никог од одговорних није понукало да се умијеша у свој посао. Са нагласком на Антона Касиповића, садашњег министра правде, који такође има латинични профил.

Сви судови у Српској пишу искључиво латиницом. Слична ствар је и у образовним и културним установама финансираним из буџета, што можете пратити у нашим одјељцима Азбукоубиство, Латиничење, те Пресловљено. Пишемо, рекосмо, о томе већ деценију, па да не дужимо даље.

Истраживање Фронтал.СРБ утврдило је поразну чињеницу како би азбука, да се о њој гласа на Лицекњизи, у Српској била стављена ван закона. Само девет посланика НСРС се опредијелило да своје профилно име напише српским писмом!

Како је посланичка група у НСРС која се залаже за српско писмо најмалобројнија, као признање овим народним заступницима – позабавићемо се прво њима.

Девет азбучара, девет Југовића

Да се данас гласа у империји Марка Закерберга, а бројност ФБ-група се често представља као политичка снага у овдашњој медијској сцени, за азбуку су гласали највише из посланичке групе СДС-СРС, и то:

Стево Јоксимовић, Новак Мотика (фанпејџ), Давор Шешић, Желимир Нешковић и Драгомир Васић.

Други по бројности су посланици владајућег ДНС, а овдје у опозицији:

Недељко Чубриловић, Милан Дакић и Дарко Бањац (Слободни демократски српски клуб – изабран на листи СДС).

Адам Шукало из Напредне Српске, такође изабран на листи ДНС, којег смо као млађег и на мрежи активнијег од осталих, често критиковали због редовне употребе неошишане латинице.

Но, то је посебна прича, којом се сада нећемо бавити.

Три хермафродита, друга Тита

Ситуацију компликује појава тројице посланика који се држе самоуправно-социјалистичке културне максиме "једне седмице латиницом, друге ћирилицом"; која се, данас то смијемо рећи, проводила у вријеме Тита искључиво у областима насељеним Србима. Сада је барем то необорива чињеница.
У ову посланичку групу спадају:

Вукота Говедарица, предсједник СДС и предсједнички кандидат, на чије име постоји латинични профил без слике (могуће дуго неактиван или лажни), те званични фанпејџ са два писма од којег је на првом мјесту азбука.

Игор Остојић, такође из СДС, чији профил је именован неошишаном латиницом, док је азбука у загради.

Миланко Михајлица из исте посланичке групе, чије смо име једва нашли уз ћирилични профил СРС Билећа, те још један са 40 пријатеља и сликом из млађих дана, који је латинични.

Осим у случају Миланка Михајлице, овдје је јасно да је у питању паметовање којекаквих пи-ар стручњака, који унапријед предвиђају да много већи број људи на интернету користи примарно латиницу, те се плаше лошијих резултата од искључиво латинизоване конкуренције приликом претраге.

Сви они који прихватају такву реалност, а кандидују се за народне посланике или су већ на ту част бирани, уједно и усвајају културну политику Јосипа Броза и Стипе Шувара. Само ће се чекати још која деценија да се то званично обзнани. Када ником не буде више битно.

Нама су ефбиховски и НАТО-САД-ЕУ невладинићки фондови и ректални појединци исто тако покушали намонтирати лажни Фронтал, који неовлаштено користи наш ћирилични логотип, док све остало пише латиницом.

Али, то им није дало никакве резултате, осим сопственог понижења.

Редар, ко није на часу?

У Скупштинским клупама сајберсвијета, као и у овом стварном када се (не)долази на засједања, већину држе посланици који уопште немају профил на друштвеној мрежи Фејзбук, или је ми уз велики труд нисмо успјели наћи. Што дође на исто. Њих чак 34!

У данашњем значају комуникације са бирачким тијелом, гдје друштвене мреже можда тек у овом изборном циклусу постају истински битне, то је слично изостанку са посла. Оправданом или не, одлучиће бирачи.

По страначкој структури, односно стварним посланичким групама, у скупини апстинената предњачи СНСД (19):

Марко Видаковић, Радован Вишковић, Чедо Вуковић, Радован Вуковић, Драгољуб Давидовић, Сњежана Келечевић, Весна Јунгић, Светозар Јовановић, Ненад Кузмић, Зорица Кузмановић – Василић, Милица Ловрић, Вељко Марић, Синиша Максимовић, Обрен Марковић, Срђан Миловић, Наташа Радуловић, Жељка Стојичић, Илија Таминџија и Гордана Тешановић.

За њима слиједе љути ривали из посланичке групе СДС-СРС (6):
Сњежана Божић, Бранко Бутулија, Никола Гаврић, Синиша Илић, те Миладин Станић.

Трећа посланичка подгрупа има три (3) члана и припада ПДП:

Перица Бундало, Милан Шврака и Драган Галић.

Четврта је из ДНС и чине је Славко Глигорић, те Неда Петрић, која је изабрана на листи ДНС као члан радикала, а потом озваничила прелазак у ДНС.

Посланичку групу неприсутних би, као самостални посланици, могли још направити Илија Стеванчевић и Војин Митровић, а по једног преставника имају још три странке:

Зорка Андрић (НДП), Слободан Протић (СП) и Ивана Ловрић (Хрватска странка права), која је чувена по томе да три године није поставила посланичко питање.

Ошишани Латиничари

Код Латина (старих варалица) ситуацију компликује постојање двије варијанте: Ошишаних и Неошишаних. Ове двије групе је неопходно раздвојити јер то указује и на степен владања рачунарском техником, при чему ови који не користе надредне знаке природно спадају у групу која је слабије технички писмена или просто незаинтересована. Што, опет, дође на исто.

И у овој, другој по снази посланичкој групи са Фејзбука, највише је оних из редова СНСД (7):

Вања Бајић, Бојан Видић, Драго Калабић, Данијела Мрда, Душица Шолаја, Јасна Лукић и Владо Глигорић.

За њима, за три човјека заостаје посланичка група СДС-СРС (4):

Душан Берић, Недељко Гламочак, Слађана Николић и Наде Планинчевић.

Исте бројности у ошишаном клану је и Социјалистичка партија (4):

Зденка Гојковић, Добрила Дринић – Малић, Недељко Милаковић и Драган Ристић.

Сљедећи по бројности су припадници ДНС (2):

Споменка Стевановић и Душко Ивић (Слободни демократски српски клуб), којима придружујемо Горана Ђорђића из Напредне Српске, чисто јер су изабрани на истој листи у стварном, а, ево, опет су заједно у посланичкој групи Фејзбуковог сајберсвијета.

По два посланика имају и ПДП: Мирослав Брчкало и Цвијетин (Цицко) Вилотић, те самосталци (ми нећемо рећи папци) Зоран Пологош (самостални посланик, ради у ХЕТ), те Златко Максимовић (запослен у Дому здравља у Бијељини, изабран на листи СДС).

Један, али не и мање вриједан припадник "ошишаних" је Сенад Братић из СДА.

Латини неошишани: Три страначка предсједника

У овој посланичкој групи од 14 душа, налазе се они на које је Фронтал.СРБ највише киван када је избор писма у питању, будући да кориштење Гајевице са надредним знаковима подразумијева подвргавање уређаја (стони или преносни рачунар, таблет, телефон) посебној кодификацији, која је сасвим иста и за латиницу коју су изабрали, и за азбуку коју су одбацили. Ни мислили на њу нису.

У овој накупини, која свој српски патриотизам и чуварност Српске не може правдати неразумијевањем и незнањем око рачунарске технике, већ је њихово опредјељење за латиницу технолошки потврђено, изједначене снаге (по три) имају чак три посланичке групе:

НДП: Здравко Крсмановић, Крсто Јандрић и Драган Чавић; затим СНСД: Игор Жунић, Горан Јеринић, Далибор Павић; те Коалиција Отаџбина, пардон, Домовина: Недим Чивић и Михнет Окић (СДА), те Адмир Чавка (СББ).

Само за један глас слабији против азбуке на Фејзбуку су Ненад Стевандић (УС) и Славко Дуњић (УС /Слободни демократски српски клуб).

Самостално: Кћер Радована Караџића пише латиницом

Овај сазив Фејзбук скупштине српских политичких трагичара у неошишаној секти, појединачно закључују самостална посланица Симуна Жакула, затим трећи предсједник партије у овој, грђој, латиничној подргупи – Бранислав Бореновић из ПДП, који се неошишаном латиницом реси и на Твитеру, гдје је доста активнији.

За крај смо оставили потпредсједницу СДС и Народне скупштине у стварном, а не Закерберговом виртуалном свијету – Соњу Караџић Јовићевић, јер је она једна биолошка алегорија културнополитичке стварности у Српској, након окончања ратних скукоба.

У стварном свијету агресије НАТО, поратне окупације, непосредне војне принуде у политици, смјена демократски изабраних представника, уцјењивања корумпираних политичара којима се по сваку цијену остајало на власти, обојених и црнобијелих дешавања народа, разних ејдова, шифтугна и других невладинићких ухљебљења која програмски прогоне све што је српско, а посебно писмо; дошли смо до тога да чак и кћер Радована Караџића бира латиницу умјесто азбуке. И то неошишану.

Ова вијест данас ће ожалостити само оне ступидоидне меморандумаше САНУ из династије Невладинића, чији посао је да измишљају српски институционални шовинизам и дижу узбуну као средство прелаза у виши платни разред.2 КОМЕНТАРА

  1. Поштовано уредништво портала Фронтал.СРБ,
    Немам никакву замјерку на вашу уређивачку политику. Једни сте од свијетлих примјера слободног новинарства на нашим просторима у ово лудо вријеме.
    Међутим, нисте једини ћирилични портал источно од Дрине.
    Да ваш слоган „једини ћирилични портал источно од Дрине“ не би нарушио ваш дигнитет, предлажем да га промјените. (нпр. Први ћирилични портал … (ако је први, провјерити))

Оставите одговор