Повеља Бана Анадолца: Ко ће поднијети оставку на БХРТ?

Изгледа да главне одлуке на ФТВ2 доноси тзв. "Самостални синдикат", односно лектори ове куће, а програм уређују агенција Фена и Анадолија. То се најбоље видјело по вијести која је објављена поводом 830. годишњице појаве првог оригиналног српског слова.

петак, 30 августа, 2019 / 14:32

Неко би морао да сноси одговорност, за објаву научне неистине о томе да је Повеља Бана Кулина, двјесто година прије Косовске битке, писана на неком измишљеном "босанском језику" и то од стране "богумила" Кулина. Већ смо о томе писали више пута, како о трагикомичном присвајању и прекрајању историје, тако и о тзв. БХТ.

У овој буџетској установи синдикат захтјева смјене из шовинистичких побуда, а лектори себи узимају за право да исправљају новинарима у тексту Косово и Метохија у Косово (без звјездице), без обзира што је за тзв. суверену и недјељиву БиХ, Косово и Метохија исти такав дио Србије. Такође у вијестима о Јасеновцу и Јадовну, лектори самовољно избацују одредницу "геноцид", да би се заобишла уредничка одговорност.

Вијест која слиједи објављена на БХТ, у Грчкој не би могла проћи без оштре реакције. Још и више дјеловања, које је на крају довело до приморавања да бивша југословенска република Македонија промијени заставу, грб, а на крају и име у Сјеверна Македонија. Мора се знати шта је чија традиција. Колико је Сарајевска чаршија окренута чувању ћирилице, најбоље говори сам БХРТ, јер ако отворите неку вијест на латиници и покушате кликнути на "ћирилица", вратиће вас на почетну страну.

Зато хајдемо из почетка: Повеља Кулина бана је српски језички споменик. И тачка!

Уколико нађете ову лажну вијест на азбуци, наћи ћете и пластичан примјер како се писмо које данас третирају изразито непријатељски, чува у термину "Цолегиум артистицум" из оригиналног текста им, односно да кад се већ повељи деси да падне на "ћирилични дан " на БХРТ, потпис репортаже буде "Значајан дан у хисторији".

У Српској су на првом мјесту требали реаговати Министарство просвјете и културе, АНУРС, Удружење књижевника Удружење чланова Матице Српске у Републици Српској и друге установе са портфељем за ова питања.

Изостајање реакције у овом смислу, срамота је за све културне раднике, студенте и ученике, али још има времена да се политичким полугама на БХРТ успостави ред и подсјети их се ко им даје порез за плате запослених. Српски кадрови треба да престану допуштати да овакви скандали прођу некажњено. Ако се најављује повлачење из УИО, односно система ПДВ, онда би се и из БХРТ могло повући шта је српско. Или барем ручну.

Неко мора сносити одговорност за овакав текст објављен у име уређивачке политике која поштује сва три конститутивна народа (објављујемо у циљу свјесности):

Директан пренос фараоновог говора, са пирамида у Високом

Данас се обиљежава 830. годишњица Повеље Кулина бана, којом се регулишу права дубровачких трговаца који су се кретали територијом тадашње државе Босне, те је ово најстарији сачувани документ писан у Босни и Херцеговини.

Повеља Кулина бана, написана 29. аугуста 1189. је најстарији до сада пронађени писани босански документ, писан босанским књижевним језиком, ћириличним писмом босанчицом и латиничним писмом на латинском језику.

То је двојезични документ, што значи да је намијењен и онима који не разумију босански језик. Уједно, потврђује државност Босне и Херцеговине у 12. стољећу и први је босанскохерцеговачки документ упућен страном владару.

Изложбом "Средњовјековна Босна” у сарајевској галерији Цолегиум артистицум и сусретом хисторичара на Округлом столу витезова умјетности краља Арта, који ће бити одржани 29. аугуста и 6. септембра, Међународни центар за мир обиљежит ће 830 година постојања Повеље Кулина бана.

Предсједник Међународног центра за мир и арт директор Фестивала ГРАД Ибрахим Спахић објавио је позив грађанима БиХ, посебно босанскохерцеговачкој дијаспори и међународним представништвима да 29. аугуст обиљеже достојанствено, јер се ради о јединственом свједочанству о мудрости државе и државника средњовјековне Босне.

"Празник који ове године обиљежавамо нека буде подстицај свима нама у грађењу односа какве је Повељом успоставио Кулин бан”, истакао је Спахић, саопћено је из Међународног центра за мир.

Извор: БХРТ/Анадолија/Фена4 КОМЕНТАРА