Усјековање главе Кулинове повеље

У сталним покушајима да властиту самобитност измјесте из 1992. бх муслимани се непрестано хватају за Повељу Кулина бана. И редовно испадају смијешни.

петак, август 30, 2019 / 15:34

Тако је Денис Звиздић, кога је тешко ословити јер се тренутно налази на двије неспојиве функције, твитовао слику Повеље Кулина бана, коју је назвао родним листом босанске државности.

Препис Кулинове повеље Дубровчанима

Најзабавнији промашај је што је навео да је у питању "на данашњи дан". На повељи заиста стоји 29. август, али по тадашњем јулијанском календару. Као што је и дијак Радоје навео на крају, повеља је потписана на дан "усјеченије главе Иована Крститела" па стога обиљежавање тог датума пада за 13 дана, односно 11. септембра, кад СПЦ по старом календару слави Јовањдан.

Почетак повеље, у коме се призива Отац, Син и Свети дух, те њен крај, довољни су да разбију бајке о богумилској природи "цркве босанске", те да одреди вјеру бана Кулина.

Фантазије о босанском народном језику и писму босанчици одавно су разбијене као псеудонаука, а о народности поданика босанских банова сваку илузију разбијају повеље каснијих владара, попут Матије Нинослава, чија повеља регулише исту материју, трговинске односе са Дубровником. Његове поданике назива Србљима, а дубровачке Власима. (Република св. Влахе)

Дакле, докторе Звиздићу, родни лист је од неке друге Босне, не од оне коју правите, нити од оне какву замишљате.

Препис повеље Матије Нинослава на оновременом и савременом језику2 КОМЕНТАРА

  1. Сваком нормалном се преврће стомак од ових потуричких ИСИЛ-овских конструкција и разводњавања. Каква поставка такви и постављени и историчари и све остало. Свака част аутору текста што је реаговао и извргао руглу васколики бескарактерни и бесрамни балилук.

Оставите одговор