Зашто Српска копа себи БХРТ-гроб?

Пошто је данас Дан Републике Српске, умјесто одсуства Српског пука ОС БиХ, требамо се подсјетити и шта ради и како извјештава телевизија која изиграва да је "заједничка" када узима паре "свих грађана", па и оних из Српске.

уторак, 9 јануара, 2018 / 17:18

Ова телевизија је заправо други програм Федералне телевизије. Питање је само ко се од српских представника у тзв. ПС БиХ прави да она то није? И зашто?

Ако је неко мислио да БХТ није ФТВ2, данас 01.03.2017. више нема дилеме. Фронтал указује да је цјелодневни програм посвећен почетку рата у БиХ, игнорисању и прегласавању српских представника, дочим ова институција то у своје име честита као "Дан неовисности Босне и Херцеговине".

Којим правом и за чије паре?

Будући да државна заједница Српске и Ефбиха нема усвојен Закон о празницима, не постоји оправдање за овакву уређивачку политику БХРТ. Нема ни иначе, али она као "заједничка установа" не може да честита "Дан неовисности", јер се са тим не слаже ПОЛОВИНА те исте земље на коју се позивају. Све мимо тога је насиље. Опомена да исто тако могу поново почети рат.

Питање је сада само, шта везано за овај данашњи скандал мисле урадити представници Републике Српске у тзв. "заједничким органима"? Да ли ће неко сносити одговорност и ко?

У ситуацији када БХТ у свом програму безобразно захтијева "рјешење стабилних извора финансирања јавних емитера", неко би им од политичара из Српске требао објаснити одакле те паре долазе. И да стварно нема сврхе да Српска финансира двије федералне телевизије. Зашто они то не раде, посебно је питање и њим ћемо се доцније позабавити.

Суштина је да новац дају грађани Републике Српске, а за то што Српска улаже у БРХТ, не добија заузврат ништа! Али ама баш ништа. Уколико је тзв. БиХ, државна заједница два равноправна ентитета, те насилно и недејтонски створеног Дистрикта Брчко, онда би Српска требала да има једнака права на таласима ове радио-телевизијске куће.

А нема ни близу.

Заједнички како је мени ћеиф

Но, овај наводно јавни ртв-сервис, заступа интересе искључиво муслиманског дијела сложене државне заједнице. Примјери за то су безбројни. Почевши од тога да јој је сједиште у Сарајеву, да дијели зграду и јутарњи програм и уређивачку политику са ФТВ, до тога да у Бањој Луци (и остатку Српске) има САМО ЈЕДАН скромни информативно-технички центар, у просторијама изнајмљеним од Независних новина/Гласа Српске. У другом граду по величини, Бијељини, БХТ нема чак ни дописника.

Истовремено, у Ефбиху свако јаче село има дописника и сваки већи град један ИТЦ, па је и сама финансијско-техничка неравноправност очита у односу на диспропорцију наплате ртв-таксе у Српској и Ефбиху. Неравноправност је још очитија када је у питању уређивачка политика, што је најбоље демонстрирано данас. Док је за вријеме референдума о 9. јануару било обавезно нагласити да је то "неуставни референдум", данас о овом референдуму ни једном нисмо чули да је 1. март  "незаконити празник". И на основу којег закона дјелују из ове куће честитајући? Још мање смо чули, а што је далеко опасније и непрестано се дешава, шта о том празнику мисле српски представници? Изјаве дају само оне одушевљене и (х)историјски узбуђене личности из Ефбиха.

БХРТ је замишљена као кровни сервис, по узору на Југословенску радио-телевизију (ЈРТ). Но, да је то истински тако, те да се поштују други народи и њихови политички представници, те сама природа државне заједнице, Дневник би требао једно вече ићи из Бање Луке, а друге из Сарајева. Једино тако, у условима оваког намјерног институционалног безобразлука и безакоња, можемо симулирати равноправност и потребу постојања БХРТ.

Данас, као и јуче: Њихових 25

БХРТ уживо преноси и прави од одређених манифестација догађаје првог реда. Долазак Давутоглуа у Бању Луку на отварање Ферхадије, комеморација у Поточарима, прослава 1. марта… Једино је проблем што за сличне манифестације, битне српском народу, то темељито изостаје. А и како би, кад у Бањој Луци има један једини ИТЦ са праисторијском техником, те за сваки национално неуралгичан догађај шаље кадар из Сарајева? Што је сигурно, сигурно.

Данас се то све наставља од раног јутра, сасвим тенденциозном, крајње необјективном причом Јесенка Крехића, који је са својим квазидокументарним саговорницима покушао још једном да нам замаже очи. Посебно упада у очи да је као саговорник из Српске позван једино Младен Иванић, који тада није имао политичку фукцију, те који је као предсједавајући Предсједништва БиХ, одбио да се одазове на позив и данас учествује у програму БХРТ. Камо ли на пријему на којем Драган Човић није имао проблема у учешћу.

Затим, сервиран нам је снимак конференције, који је 28.02. организовала Федерална новинска агенција?! Федерална? Чему онда служи ФТВ? Искључиво за то да не посједује ћириличну варијанту, какву симулира БХТ?

Оно што смо најјасније чули са те конференције, јесте космичка глупост како је за кризу у свијету, а најпослије и на тзв. западном Балкану крива, ни више ни мање, него Русија! Чули смо и темине "великосрпски" и "борба за БиХ са референдумског питања се наставља", и то из уста Мире Лазовића. Главни циљ СДС је био стварање Велике Србије, односно неке скраћене Југославије, каже он, који је читав рат био икебана у Сарајеву. Видјели смо и да то ако сте из тзв. Наше странке, значи да се у борби за ту "БиХ са референдумског листића" слажете са онима који су у парламенту 1992.-1996. мирно гледали јединице као што су Ел Муџахид.

Сво то обећање наставка борбе, те предлагање 22.03. за "заједнички Дан БиХ", озбиљног човјека који гледа у будућност може само забринути.

Има ли ико од српских политичара утицаја на безакоње БХРТ?

Када нам у програму који управо почиње за госта зовну Емира Хаџихафизбеговића, који честита дан у "оба ентитета", човјеку се већ почиње јављати нагон за повраћањем. Не толико што је повратак муслимана у Српску астрономски већи, ни што у Ефбиху Срби не могу ни посланика изабрати, већ ако је ико био у току рата и послије њега врховни србомрзац, онда је то овај човјек. Никога од умјетника из Републике Српске, а који нијесу некако наплатили свој прећутни или јавни унитаризам, нећемо видјети у програму ове куће. Они не допуштају да им се квари славље почетка рата, па никога у Српској ни припуштају да да изјаву.

Затим је Јасмин Дураковић објаснио да су сви истакнути филмски радници у рату били при "Главном штабу Армије БиХ", па се због свега тога треба искрено запитати да ли су политичари из Српске нормални? Кога ми финансирамо и шта то себи радимо? Када ће неки филмски радник који је био при "Главном штабу Војске РС" моћи за 9. јануар да каже шта мисли, на телевизији која троши паре "свих грађана Српске"? Овим закључујемо да БХРТ велича ратне циљеве тзв. Армије БиХ, а да су ХВО и ВРС непријатељске.

Исто тако се величају културни и спортски наступи опошљени у ратном периоду, што грађане у Српској без сваке сумње вријеђа. Напримјер, Еуросонг-Фазла (Мухамед Фазлагић) потврђује тезу из пасуса са Јасмином Дураковићем и за пола пара обвезника из Српске говори да су били у сред "бруталне агресије" и да се "против непријатеља нису могли борити оружјем, већ другим средствима".

Шта на то чине изабрани и именовани представници Фазлиних ратних непријатеља?

Ништа!

Јединство антисрпскеполитике СНСД и СДС

У очи пада да је исти начин владања и односа ка програму БХРТ био када је СНСД чинио већину у ПСБиХ, као и сада када то опошљава СДС. Промјене на овом пољу нема. Што је најгоре, чини се као да нису ни свјесни постојања проблема. Општи је утисак да српски полтичари на БХРТ гледају сасвим незаинтересовано, те да су им много битније плате и накнаде, које добијају из истих извора као и ова медијска кућа. Никада нисмо чули да је икоме и пало на памет да реагује на овакве увреде. Још мање да се разматра на чело ове куће поставити професионалац, који ће спријечити нападе на Српску. Који ће, на крају крајева, радити по закону?

Крајње је вријеме да се престане са инертном, самоубилачком политиком дозвољавања злоупотребе тзв. "заједничких институција". Када се наљутите због тога што један члан предсједништва мисли да може да ради на своју руку, или министар одбране забрањује употребу Српског пука у обиљежавању тековина ВРС, или пак кад писма која шаље министар иностраних послова, не стижу гдје су послана вољом оног коме би требао командовати; сјетите се да је то све почело још давно, толеранцијом уређивачке политике БХРТ.

Очекујемо да политичари из Српске, на стану и храни у Сарајстану, објасне грађанима Српске шта су урадили да га спријече, те шта намјеравају да ураде поводом овог скандала који нам је опет (и опет за рођене паре) приредила "заједничка" тв кућа.

Сутра је нови дан.

Прва објава 01.03.2017.0 КОМЕНТАРА

 1. Узимајући у обзир закуцану ситуацију, а да се не би оптуживали ко је изгласао наметнути РТВ систем, само треба констатовати да се тешко шта може ријешити политичким путем. Бојкотом плаћања претплате би се постигло штошта, али имамо РТРС као свјетионик који морамо чувати плаћајући укупан цех. Истовремено Хрвати мирно бојкотују цијели систем.
  Пошто је нашим ентитетским властима важнији програм од буџета онда је статус кво некако природно стање трулежи. 1300 „упосленика“ РТБиХ зато може мирно да захтјева, тражи, апеује, да се синдикално организује и прави рупу без дна.

  Дакле само БОЈКОТ претплате је рјешење.;)

 2. front,02.03.2017. 11:19:03[168664]

  Немој плаћати претплату па ће ти доћи ПРЕСУДА (за тужбу и не знаш – 50 марака), трошкови извршитеља (10 марака) и платићеш неплаћени рачун (7.5марака). Мислиш да службу наплате РТРСа то занима што ниси задовољан програмом БХТ – ФТВ и сматраш да њима не треба дати 5КМ? Па људима су стоку узимали због неплаћене претплате! И нико није реагово. Ово луди СРБИ финансирају!

  Чудно, текст који заслужује највише коментара, пролази готово незапажено. Овакви текстови нам требају, јер показују стварно стање нације, показују да су наши политичари мали и недорасли послу којим се баве, показује да немају никакву националну политику, нити жељу да мијењају ствари.

  – БХТ сервис није нам поребан и то треба укинути. Зашто да плаћамо нешто, што никаквог општег добра нема за било који народ у БиХ?
  – Војску БиХ треба укинути (од кога да нас бране? Србе од Срба или Хрвате од Хрвата?).

 3. Не може народ бојкотовати, јер онда страда од државе, већ српски политичари требају да заштите народ. Хрвати не плаћају и сви то прећуткују, а нисам чуо да је неко од тих тзв. бранилаца српских интереса „затворио славину“ према тој телевизији која се гледа само у троуглу Сарајево-Зеница-Тузла. Ни министру И.Ц. није проблем програм тог канала иако је подједнако скандалозан колико и информативни програм РТРС. Дакле, они су саучесници у принудној наплати накнаде за нешто што је против интереса и воље једног, па и два конститутивна народа.

  Осим тога, овај сервис је у финансијским проблемима и треба га укинути.

 4. Драго ми је што су коментатори легалисти, али бих желио да нагласим да код нас када политика нешто нареди то и буде, а да се не држимо закона као пијан плота. Напримјер, не плаћају се обавезни доприноси на лична примања и тако годинама у здравству, а и шире, па чак и на РТРС. Елем, закони су за будале. Када би дошло до озбиљног бојкота, масовног неплаћања, тешко би могло доћи до масовне контраакције. Али, све ово спада у домен научне фантастике, јер у овој земљи једино пензионери поштују законе.;)

 5. Front,

  Golica poštuje zakone jer mora, drugi ih ne poštuju jer kupuju pravdu. Malo si neozbiljan sa svojim pozivom na bojkot, zamisli da neko ko čita komentare a ogorčen je na plaćanje i negdje duboko u sebi razmišlja da prestati sa plaćanjem pretplate, pročita tvoj stav i kaže evo ima još ljudi koji neće da finansiraju rtv servis, prestane sa plaćanjem i za godinu dana dobije PRESUDU da sve dugove mora izmiriti i još kaznu platiti. Navlačiš ljude na tanak led.

  Masovni bojkot je moguć kad svi politički lideri zajedno istupe i javno pozovu narod da ne plaća. To je onda druga priča. Zato je najbolje prozivati političare poimenice i tražiti od njih da zaštite narod od harača. Misliš li da će bilo ko od njh pristati (Dodik da ukine finansiranje RTRSa? Sds BHT?)? Boli njih ….. za sve! Bitno je da su svi namireni, plate, topli obrok, dnevnice, prevoz i naknade za kojekakve odbore REDOVNE, a narod ko šljivi glupi narod!

 6. ђеврек

  Не пада ми на памет да позивам људе појединачно на бојкот. Али у мору такозваних трећих путева, ето простора за тварни трећи пут. Само масовним неодазивањем на неизвршење обавезе може се постићи ефекат. Иначе, да сам елаборацију политичке сцене у погледу статус кво ситуације. Иако говоре о неправди СНСД не чини ништа да се ситуација промијени и пуни касу БХ система. РТРС мора да преживи и то све са структуром која је наметнута, а одговара владајућем погледу на свијет.;)