19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Паре за медијe и друге позитивне праксе

Фронтал је питао Драгана Јеринића, Ненада Стевадића и Бранислава Бореновића, шта мисле о новој додјели буџетских средстава медијима.

уторак, 30 августа, 2011 / 17:32

Пише: Жељко Свитлица

Уредник Независних новина и предсједник Независног удружења новинара РС, Драган Јеринић, оцјењује позитивном праксу Владе РС да дијели новац из буџета комерцијалним медијима.

Вијест од јуче, да су "Независне новине" одлуком Владе Републике Српске добиле 225.000 КМ за пројекат који се зове "Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова", а "Глас Српске" из исте медијске групације још 210 хиљада – није побудила скоро никакве реакције у јавности.

Ушуткани и огуглали на дијељење пара из буџета Републике Српске онима који, не по закону, већ по логици не би требали да их добијају, вјероватно чекамо да буџет пресуши до дна.

Уосталом, навикнути смо да биљежимо новчане трансакције типа – Предузеће НИГД "Дневне независне новине" Жељка Копање ове године је из буџета већ добило 150 хиљада марака за подршку дистрибуцији штампаних медија из РС у Србији – "Екстра магазин" добио средства за пројекат "Пола вијека Андрићевог нобела" и слично.

Не знамо како се одвија продаја бањолучке штампе на београдским киосцима и вјероватно је још рано за такве податке, с обзиром да је дистрибуције недавно почела, али провјерили смо како ће се одвијати најсвјежији пројекат НН.

Пројекат се састоји од неколико фаза, а прво ће се радити истраживање података па затим анализа и презентовање истих у оквиру пројекта " "Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова", рекао је Драган Јеринић, уредник у Независним новинама за Фронтал.РС.

Питали смо предсједника Независног удружења новинара РС да да своју оцјену владиног субвенционисања комерцијалних медија:

– Наравно да, као запослен у Независним новинама подржавам такву праксу Владе РС да на основу процедура и конкурса субвенционише медије за различите пројекте – рекао је Јеринић.

С обзиром да нисмо упознати са процедурама по којима један медиј може добити 220.000 КМ, Фронтал ће се потрудити да сазна да ли их је уопште било овај пут. На наш упит о најскоријој додјели новца "Гласу Српске" и "Независним новинама" , Биро за односе са јавношћу Владе РС још није одговорио, а чим се то деси ми ћемо објавити "истину".

Јеринић ипак тврди да је то позитивна пракса и да сваки медиј има шансу да аплицира за пројекат. У зависности колико је стручан и оспособљен да такве пројекте уради, наравно.

– НН већ 10 година аплицирају, не само код Владе РС већ и код УСАИД-а, Свјетске банке и других институција за разне пројекте и то није непозната пракса – објаснио је Јеринић.

Стевандић – Бореновић: Лоше навике и прање пара

С друге стране, посланик СДС у Народној скупштини РС из редова Српске демократске странке, Ненад Стевандић сматра да је овакво понашање – давање новца грађана РС медијима – прешло Влади РС у навику и да сада треба само да се донесе закон да Влада има обавезу да финансира предузећа.

Његов колега Бранислав Бореновић каже да је Влада РС огрезла у старе навике које се не могу искоријенити на нормалан начин.

– Ми смо једина земља гдје се овако бахато и безобзирно троши новац – каже посланик ПДП, и додаје да ће се залагати да се то све истражи.

Према његовим ријечима ово је класично прање пара и плаћање медијским тајкунима да одржавају СНСД на власти и за то неко треба да одговара.

Остаје нам за сада да читамо ове дневне листове,  надајући се да ће успјешно спровести пројекте које су зацртали и за које су субвенционисани – да не би опет морали аплицирати код Владе.0 КОМЕНТАРА

  1. „“Истраживање административних баријера за регистрацију и почетак рада привредног друштва у РС – како до предузећа за 48 часова

    Neka pitaju opštine Laktaši, Mrkonjić Grad, Pale, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Sokolac, Trnovo, Zvornik, Bileća, Višegrad, Nevesinje, Čelinac, Novo Goražde i Istočno Sarajevo koje, po IRB-u. to već rade (registruju preduzeća brzo) http://www.irbrs.net/Investiranje.aspx?id=10&par=1&lang=eng

  2. Ако ово није Кнежево и зграда њихове општине, онда не знам шта је. Него вратимо се теми, а она недвосмислено говори да предсједник Удружења новинара РС има врло јасно дефинисане личне критерије,а то је да док дајеш мени добро је. Нека каже када су добили задње паре од УСАИД-а? Још онда док су слушали, а то је било до избора 2006. године. Паметнима је јасно, а будалама не вриједи објашњавати.

Оставите одговор