Њемачка: Гвидо одлази?

Министарска позиција Гвида Вестервелеа виси о концу, а новине пишу да би наводно посланички клуб либералне странке ФДП-а на затвореном састанку могао да постави питање повјерења министру спољних послова. "Рајнише пост" наводи да Вестервеле не планира да оде добровољно, а шеф посланичког клуба Рајнер Бридерле демантовао да постоји намјера да Вестервеле буде смијењен. Упркос говоркањима […]

уторак, 30 августа, 2011 / 17:28

Министарска позиција Гвида Вестервелеа виси о концу, а новине пишу да би наводно посланички клуб либералне странке ФДП-а на затвореном састанку могао да постави питање повјерења министру спољних послова.

"Рајнише пост" наводи да Вестервеле не планира да оде добровољно, а шеф посланичког клуба Рајнер Бридерле демантовао да постоји намјера да Вестервеле буде смијењен. Упркос говоркањима о могућој смјени, канцелар Ангела Меркел и партијске колеге и даље пружају подршку министру, макар декларативно. Како је рекао портпарол владе Штефен Зајберт, Меркелова нормално сарађује са Вестервелеом и има пуно повјерење у све своје министре.

Лидер либерала Филип Реслер, који је министар економије и вицеканцелар и који је наслиједио Вестервелеа на челу либералне странке ФДП након катастрофалних резултата на локалним изборима у двије покрајине, био је посебно незадовољан Вестервелеовим држањем према интервенцији НАТО-а у Либији.

Иако је Њемачка била уздржана при гласању о резолуцији у УН, пружана је начелна подршка војној акцији, а Вестервеле је ту подршку исказао прекасно. Парламентарци из редова либерала окупиће се на тродневном засједању у Бергиш Гладбаху гдје ће бити и спорни министар, а спекулише се да ће руководство странке прво причекати развој ситуације у Берлину гдје су за 18. септембар заказани покрајински избори.

Реслер и генерални секретар Кристијан Линднер планирају да, у случају лоших резултата у Берлину, замијене Вестервелеа државним секретаром из Министарства спољних послова Вернером Хојером – преноси "Лајпцигер фолксцајтунг", позивајући се на извор из врха странке.

Министар здравља Данијел Бар и државни секретар из Министарства вањских послова Корнелија Пипер увјерени су да ће Вестервеле остати до краја мандата.

Опозиција тражи смјену Вестервелеа. "Треба да учини услугу политици и оде", рекла је шеф Зелених Клаудија Рот, а шеф СПД-а Зигмар Габријел каже да није ствар само у министру него да би и канцелар Ангела Меркел морала да поднесе оставку.0 КОМЕНТАРА

  1. Optimuše, mali dezorjentisani sluđeni srpski štakore, takav krezub, glup i neobrazovan si tipičan primjerak ovih prostora i dovoljno je tebe pogledati tako smlaćenog, pa znati kakve su pozicije i kakve su šanse ovog naroda. Najviše što možeš postići je da budeš mali sivi miš u kakvoj vodenici ili stara lajava šugava džukela koja čvrsto privezana na lancu laje na mjesec. To su kvalifikacije koje tebi priliče, jadni smetenjače.

  2. Аd hoc

    Ниси ти јадан чемеран, умоболан и тако ретардиран крив сто ти се госпоја мама укрштала са магарцем па сад имаш О-„IQ-jeva“.То што си магарчина неможеш промјенити и јадан ти носиш огромну експресију интрапсихичких конфликата ,зато и смрдиш на свакој теми.
    Сигурно ти га је Гвидо завукао до јаја….