Ђоковић амбасадор УНИЦЕФ – а

Прворангирани тенисер свијета Новак Ђоковић именован је за националног амбасадора УНИЦЕФ-а, што ће му омогућити да се бори за права дјетета и да се посвети раду на образовању младих у раном дјетињству. Српски тениски ас тренутно је у Њујорку, гдје ће учествовати на Отвореном првенству САД и покушати да освоји трећу овогодишњу грен слем титулу. […]

уторак, 30 августа, 2011 / 17:01

Прворангирани тенисер свијета Новак Ђоковић именован је за националног амбасадора УНИЦЕФ-а, што ће му омогућити да се бори за права дјетета и да се посвети раду на образовању младих у раном дјетињству.

Српски тениски ас тренутно је у Њујорку, гдје ће учествовати на Отвореном првенству САД и покушати да освоји трећу овогодишњу грен слем титулу.

"Почаствован сам што ћу као национални амбасадор УНИЦЕФ-а моћи да помогнем да се повећа свест о важности образовања деце у раном узрасту", рекао је Ђоковић на церемонији проглашења у Њујорку.

Он је додао да се радује што ће радити са УНИЦЕФ-ом и допринијети да се унаприједи живот дјеце у Србији, посебно оне која немају могућности да уче и развијају се до својих пуних потенцијала.

Замјеник извршног директора УНИЦЕФ-а Рима Салах изјавила је да се Ђоковић "природно уклапа у УНИЦЕФ".

"Он се са истом страшћу и ентузијазмом брине за добробит дјеце као што се бори за сваки поен на терену", рекла је Салах.

Постоје бројни докази да добро постављене основе у раном дјетињству дају боље резултате у животу сваког појединачног дјетета, посебно оне дјеце која долазе из лошијег социјалног и економског миљеа.

У Србији мање од половине дјеце до пет година живота похађа неки облик предшколског образовања, док је тек свако десето дијете из угрожених група обухваћено овим видом образовања и због тога је укључивање сваког дјетета у програме који подстичу рани развој препознат као кључни приоритет у Србији.

Ђоковић је почео да игра тенис као четворогодишњак, а пробој на свјетску сцену је остварио са 16 година. Од тада је освојио три грен слем турнира (2008. и 2011. године Аусталијен Опен и 2011. Вимблдон), поставши први тенисер из Србије који је освојио грен слем и најмлађи играч који је играо у полуфиналима сва четири грен слем турнира узастопно.

На његовој листи трофеја налази се и тријумф са репрезентацијом Србије у Дејвис купу 2010. године.