Ори(ћ) се тзв. Судом БиХ: Сретна вам ослобађајућа пресуда Атифу Дудаковићу

Послије случаја Орић, свако ко у јавности буде причао о помирењу, једнаким правима за све, мултиетничкој земљи, правди, истини, интеграцијама, међународној заједници; или је глупан, или покварењак. Спрема се исти игроказ и у случају Дудаковић! (узвичник, не упитник)

недеља, 2 децембра, 2018 / 16:45

Пише: Мирослав Бундало

Медијска сцена у Бањој Луци и Српској је потпуно либерална, барем у поређењу са тамним, Сарајстанским вилајетом и Неовисном Републиком Хрватском.

Тамо су и приватни медији контролисани од стране државе на питањима кључне политике националног интереса. Ми имамо неспособне, али пребогате Невладиниће, који релативизују овакве знакове за узбуну.

Пресуда Орићу то свакако јесте. Пишти. Завија. Црвена и плава ротација, али, као, криво је тзв. Тужилаштво БиХ, није крив суд… тзв. БиХ.

Ускоро ће они опет. Све потпуно исто!

Другостепено вијеће такозваног Суда Босне и Херцеговине изрекло је у петак, 30.11.2018. године, ослобађајућу пресуду Насеру Орићу, бившем команданту војних формација тзв. Армије РБиХ у Сребреници, и Сабахудину Мухићу, припаднику тих снага које су вршиле упаде из "демилитаризоване зоне УН" ка српским селима у окружењу. И то цијели рат. Када би се вратили из кољачких похода назад у енклаву, били би под заштитом "међународне заједнице".

То вам је, отприлике, као кад јалијаши пошаљу неко малољетно дијете да опали шамар или пљуне познатог кик-боксера са титулом избореном на Кајмакчалану, па да се они укључе у тучу крстарећим ракетама и носачима авиона – уз повик: Зашто шамараш дјецу?

Та иста "међународна заједница", а заправо земље НАТО на челу са САД, извршили су агресију на Републику Српску 1995. године и из ваздуха, а и артиљеријски са земље, ставили се у службу муслиманско-хрватских јединица из Хрватске и Ефбиха. У највећој мјери, правдајући се дешавањима око енклава Сребреница и Жепа, из којих су протјерани терористи какве данас зовемо Исламска држава.

Осим војне, уз обавјештајно-дипломатску помоћ Запада, то је све довело до понижења званог Дејтонски мировни споразум и – консеквентно, наметнутих институција као што је тзв. Суд БиХ.

тзв. Суд БиХ чува недодирљивост сребреничког естрадног мита

Орић и Мухић су били оптужени да су 1992. године, у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац; убили три заробљеника српске националности. То је, обзиром на њихов лик и дјело, оксиморонска оптужница. Недостојна, али наводно прагматична. Неће се судити за цјелокупно војнополитичко дјеловање, припадност овој или оној војсци у грађанском рату, већ за конкретан, у ратним условима скоро па баналан злочин. Слично као што је Ал Капоне био ухапшен и оптужен због "утаје пореза", а не због стотина убистава која је наредио или извршио. Но, тзв. Тужилаштво БиХ се није изборило ни са простим случајем троструког убиства у рату.

Забиљежено је да је ова пресуда испред тзв. Суда БиХ дочекана повицима Алаху екбер, а аутобус са породицама српских жртава који су били на суђењу испраћен је звиждуцима окупљених. Породице српских жртава, разочаране пресудом, испред Суда БиХ су исписале папирима формата А4: "Суд БиХ = Насер Орић”.

Суђење Орићу и Мухићу обновљено је након што је Апелационо вијеће укинуло првостепену пресуду којом су били ослобођени оптужби за те злочине, али нико озбиљан са политичким искуством и историјским знањем, није ни очекивао другу пресуду. У озрачју гдје Европска комисија исти дан захтијева од Србије још некаквих понижења, односно признавање да се у Сребреници десио "геноцид", од суда који су формирале и контролишу исти ти центри моћи, ништа друго се није могло опослити.

Коме треба улаз у брегзитовану ЕУ, након овако јасног плана понижења и силовања историјске истине?

Легионари: Гдје је Мирослав Улемек, а гдје Насер Орић и Анте Готовина?

Није се и не смије се дирнути супротним порукама на естрадни Сребренички мит, који је, попут инсценације масакра у селу Рачак на Косову и Метохији, служио као оправдање агресије. Прво на Српску, а онда 1999. и на Србију и Црну Гору.

Обојити бојама муслиманских исламистичких злочина против српског цивилног становништва, који су до одмазде над муслиманским војно способним мушкарцима у јулу 1995. године и довели, не смије се.

Трпило се цијели рат. Непрестано су Орићевци (најчешће на православне празнике као што је Божић, када Срби породично сједе у кући) упадали, нападали, палили, отимали, силовали, па на крају клали; а затим бјежали под скуте војника УН. Ако Војска Републике Српске крене у потјеру за терористима, Америка би запријетила бомбардовањем.

Било је тако и у Жепи, и у Горажду, а посебно у Бихаћу.

Онда је, након непоштовања одлука УН, односно напада на Републику Српску Крајину и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата, Војска Републике Српске покренула офанзиву и ослободила Сребреницу од терориста и паса рата. Водили су се емотивном логиком: Кад већ УН не штити Србе, што би Срби поштовали њене "зоне под заштитом"? Такве зоне су биле и Западна Славонија; али и Лика, Банија, Кордун, Равни Котари… па ником ништа.

Орићеви наоружани милитаристички сирочићи су, напуштени од тате, у колони, организовано, одбили да се предају и кренули у пробој. Путем којим је Насер Орић и прије својих бојовника, остављајући жене и дјецу на милост српских војника и полицајаца, већ одавно јуначки побјегао према снагама Алије Изетбеговића. Женама и дјеци није се ништа десило, док је са мушкарцима који су пуцали на ВРС, прича доста другачија.

Умјесто да ова побјегуља, кокошар, кримос и војни полуписмењак буде од стране исламизиране браће запамћен као такав, они сами себи пљују у лице представљајући га својим потомцима као националну величину.

Осим што је Насер Орић у Ефбиху и посљератни пресуђени криминалац, осуђен на двије године затвора и помилован од власти Ефбиха као заслужни грађанин, овај зеленаш, уцјењивач, киднапер и угледни бизнисмен; није усамљен случај величања оваквих типова. Док је Србија ухапсила и осудила "Шкорпионе", тј. Милорада Улемека – Легију након убиства Зорана Ђинђића, људи као Анте Готовина су савјетници хрватског премијера Андреја Пленковића, без обзира што су прије и за вријеме рата били криминалци и(ли) ратни злочинци.

Данас су то национални хероји и оно на шта католици и муслимани упућују нове нараштаје да се угледају.

Након Насерових Плавих, наслијеђе Бијелих шљемова

Да се ово све каже, поготово у ефбиховским медијима, то би већ упутило на јасан и организован сценарио, какав неодољиво одише продукцијским коријенима "Бијелих шљемова", који данас у Сирији рутински изводе инсценације типа Васе Мискина, Маркале, Тузланска капија и сл.

А онда САД и њени НАТО сателити бомбардују снаге Башара ал Асада.

Звучи ли познато?

Не! То није познато, то је уиграно и побољшано понашање. Као што су САД и НАТО до уласка Руске Федсерације у сиријски грађански рат на страни Башара ал Асада, били главни спонзори (преко Саудијске Арабије, Бахреина, Уједињених Арапских Емирата, Јордана, Израела…) екстремистичког исламистичког покрета Исламска држава Ирака и Леванта. Докле год је то давало резултате у борби против Башара ал Асада, дотле је одсијецање глава, геноцидисање алавита, шиита или Језида; било колатерална штета.

Исто тако су срцу Европе спонзорисали увозне и домаће муџахедине који одсијецају главе српским борцима, затим у Чеченији исте такве финансирали доларима у кешу, да би завршили са сјеверном Африком и Блиским истоком, одакле се извозе тзв. "мигранти" у западну Европу.

Сљедећа рунда: Ништа Дане Лукајић, ништа Новак Ђукић – идемо на ослобађање и величање Дудаковића

Тужилац Мирослав Јањић, ваљда предосјећајући личну бруку, није присуствовао изрицању пресуде. У образложењу Суд БиХ је навео да нису доказани наводи оптужнице, а можете га одмах копирати и то образложење примјенити истовјетн,о када на ред дође пресуда Атифу Дудаковићу.

Док се часни људи као Новак Ђукић морају склањати преко Дрине, јер их се осуђу да су били посједници минобацачких граната од којих само једна може да убије скоро стотину људи, они војни званичници за које постоје видео снимци како наручују убиство српских ратних заробљеника (Дудаковић), ићи ће пред тзв. Суд БиХ утабаним стазама Насера Орића и спремити све српске глупане или покварењаке, да црвркућу исте глупости за ослобађајућу пресуду и овом ратном злочинцу.

Дане Лукајић ће већ бити нешто што само Фронтал помиње од озбиљнијих гласила у Српској. У Србији већ нико. А наш је човјек и – ЈЕДАН НАМ НЕДОСТАЈЕ!

Ефбиховским журналистичким кевтачима је то част, док квази-Срби Невладинићи то доживљавају као своју дужност.

Сад више стварно нема смисла да се држимо правила новинарске професије, па да чекамо да неко буде пресуђен, те да га онда титулишемо као ратног злочинца. Наш суд, Фронталов суд, много је људскији, помирљивији и правичнији од кадија из тзв. Суда БиХ. Зато вам упућујемо свесрпски поздрав:

Сретна вам ослобађајућа пресуда Атифу Дудаковићу!87 КОМЕНТАРА

 1. Džabe krečiš. Tih kojima je jasno da je ovim zakucan još jedan ekser u mrtvački kovčeg BiH je nekoliko procenata i nebitni su. Najmanje 2/3 Bošnjaka misli da je ovo njihova velika pobjeda a za Srbe je obratno. Svako zlo ima i nešto dobro pa tako sad imamo argument više da ne možemo zajedno jer kako živjeti u državi u kojoj pravila nisu ista za sve ali koga briga za to jer su patriotizam, pravo i pravda toliko upotrebljavani da su se izlizali od prevelike upotrebe i izgubili svaki smisao. Pozivati se na pravdu u državi u kojoj svaki dripac vladajuće sekte ili „opozicije“prekrši zakon desetak puta dnevno ili na pravo u državi u kojoj precjednik javno kaže „Možete biti najbolji, ali ako niste dio vlasti onda je to zabluda..“ odnosno da će vam se osnovna ljudska prava poput prava na rad kršiti sistematski sa najvišeg mjesta nema nikakvog smisla. Svakog od nas boli što je tako kako je ali svima je bolnije živjeti bez posla , preživljavati sa 170 KM ili u boljem slučaju pričati sa unucima skajpom a u gorem slučaju ne imati djecu ni unuke.

 2. Какве сад везе има то – у суштини и на концу – што није доказана тзв. кривица команданта Орића за нека конкретна дјела злочина када то уопће, да је којим случајем и доказана, не би имало и нити има икаквог посебног утицаја на мејнстрим српску претполитичку мисао, српску псеудо-логику, српско поимање правде и права, српску етику, српско поимање хисторије, прихватање и однос спрам чињеница, итд. како год се ствар развијала? Шта би се то промијенило да су некако доказали тзв. кривицу Насера Орића? Ништа. Имало би смисла и тежину само за породице жртава, али за ову претполитичку ублеху и српску шовинистичку папзјанију која се раскошно прелијева и на Фронталу, то је сасвим сувишна и непотребна ствар, чак и веома штетна и опасна по српске шовинистичке интересе…

  1. Османе,

   донекле се могу сложити да је неважно да ли је за конкретни злочин крив Насер Орић.

   Међутим, проблем је што се ова пресуда у мејнстрим бошњачкој претполитичкој мисли, бошњачкој псеудо-логици, бошњачком поимању правде и права, бошњачкој етикци, бошњачком поимању историје, прихватању и односом спрам чињеница, шири теза да конкретних злочина није било, а као доказ се узима ослбађајућа пресуда Орићу.

   А злочина је итекако било, а надам се да се слажеш да за те злочине треба неко одговарати.

   Није Насер учинио злочин, али неко јесте.

   Ко Османе?

  2. За мене лично – живо ми се **бе за било чијим шовинизмом, национализумом и фашизмом: српским, бошњачким, фронталовским, и сл. – не постоји никаква битна идентитарна одлика ни за злочинца ни за жртву (осим те примарне, да је неко злочинац а неко жртва), невина бошњачка жртва ништа није већа и светија од српске или било које друге, и обрнуто. Дакако да је било злочина почињених од руке Бошњака, треба их пронаћи и казнити.

   Ја нисам, Симо, а ако и ти не знаш онда погрешно питање постављаш погрешној особи.

  3. Аутор је (са правом) озлојеђен, огорчен, ко не би био. Но овдје су ствари и озбиљније и даље отишле него што то и сам аутор сугерише.

   Није спорно да су овом срамном пресудом српске жртве понижене, да у тзв суду БиХ правда не станује, да је тај суд под пуном контролом бошњачке политичке елите, да у том суду осим можда понеког часног изузетка (али бап можда) ради сама олош, протуве које код оваквих предмета имају „задатак“ само „подељати“ једну већ гротескну митоманију, гдје су строго подијељене улоге на жртве и те омражене негативце.
   И ту глорификоване битанге попут поменутих Насера и Атифа „не смију“ бити осуђени колики год били ниткови и колико год огрезли у злочину.

   Но пробем је како то раде. колико безобразно, колико су забраздили у том скарадном поимању ствари и колико су изгубили мјеру код ниподаштавања страдања „оних других“.

   И то ова скандалозна пресуда доказује. Наиме, овај предмет је 2009-е извјесни судија Максумић http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:690249-KO-JE-SUDIJA-SABAN-MAKSUMIC-Srbe-tukao-u-logoru-a-Orica-je-oslobodio
   изузео окружном суду Бијељина и пребацио тзв суду БиХ и пазите „са образложењем да је штетно да се у Бијељини води поступак због бошњачких породица које су претрпиле геноцид у Сребреници“.
   Пазите која дрскост, који безобразлук. А шта је са породицама српских жртава који су страдали због овог ниткова. а неке је и лично убио?

   И онда тај исти судија, који је узгред за вријеме рата слао Србе у логоре, који је дао такво скандалозно образложење, бива предсједавајући суда у првостепеном поступку против овог ниткова. Невјероватно али истинито.
   И шта онда очекивати? Код другостепеног поступка јесу промијењене судије, но исти је то шљам, и иста матрица понашања.
   И само одсуство тужиоца код изрицања ове скандалозне пресуде доста говори. И овдје би он требао, морао рећи коју, у супротном исти је као и битанге које су ослободиле ову протуву.

   За Данета је аутор у праву. Моја замјерка је што је овог часног човјека и официра наше ВРС утрпао у овај текст са овим хуљама, Атифом, Насером, Антом, није Данету мјесто у оваквом текстру, па ни као штуро поређење.

   Како год, Дане пролази кроз голготу. У тексту именоване хуље провешће остатак својих ништавних живота на слободи. Ако ће такве битанге у хрватском и бошњачком корпусу узимати за узоре, како аутор примјећује, њихов избор. То ипак говори о њима.

   Идемо даље, за проливеним млијеком не вриједи плакати. Из ове приче ваља извући поуке, и у будућим временима, памет у главу.

  4. Овај мој пост није одговор овом горе, него засебни коментар поводом поменутог текста. Грешка се омакла приликом слања.

 3. Osmane to što si napisao za Srbe u potpunosti važi i za Bošnjake a vas bar 90% misli da je Dudaković svetac.Znam da je broj civilnih žrtava nekoliko puta veći kod vas, znam i za Ljubiju ali isto tako znam da je u ambulantu u kojoj sam se liječio 95 dolazio i čovjek kome su davali šaku tableta puko je jer su pred njim u Viktoru Bubnju iskasapili čovjeka sjekirom a čuo sam za još takvih slučajeva i nikad niko nije odgovarao. To što toga nema u vašim majnstrim medijima ne znači i da se nije desilo vjerovo ti ili ne ali sam ja na ovom portalu saznao da su u Višegradu izgorjele dvije kuće pune Muslimana/Bošnjaka a sebe smatram solidno informisanim. Žrtvama se strahovito manipuliše na obadvije strane i ovdje je nekad pisao neki kreten Papović o „junaštvu Gačana“naravno Srba jer po njegovom shvatanju drugi to i ne mogu biti, a onda mu je neko u komentarima poimenično nabrojao 40 i nešto civilnih žrtava tog „junaštva „na Fazlagića Kuli. Pošto je poimenično vjerujem da je istina a ja za to nisam znao iako je 100 km od moje kuće. Taj zločin niko nije spominjao a spominju se i puno banalniji pa moslim da se nešto muti kao i sa svim drugim a isto tako znam da nekoliko stotina ili hiljada Sarajevskih Srba fali, srpska je sramota što nema poimeničnog spiska a vaša je sramota što oni fale. ako zaista želite jedinstvenu Bosnu onda je red da svojim primjerom pokažete da ona funkcioniše

  1. Ја кад год ставим етнички (или неки сичан) предзнак стварима гдје тај предзнак нема никаквог смисла, рецимо у синтагми „српска логика“, тиме издвајам она мишљења и ставове које националисти, шовинисти и фашисти у српском народу брижљиво узгајају јер за тај сој нељуди нема логике ако није српска, нема правде ако није српска, нема хисторије ако није српска, и све се прво гледа и вреднује кроз призму етничког, племенског, трибалног, националног, па ако одговара том интересу – онда се прихвата, а ако не одговара – одбацује се. Не постоји истина као истина којој треба тежити и која је вриједност сама по себи, истина је вриједна само када „ради“ у корист националне ставри. Ако нека чињеница не одговара брижљиво обликованој истини у круговима шовиниста (политичара, интелектуалаца, медија и др), она се одбацује и занемарује. И то је одлика свих националиста и шовиниста, имају исти ментални склоп, исту таблицу вриједности, Срби, Бошњаци, Хрвати, Албанци…

   За мене особно нема светих и недодирљивих Бошњака, учинити некоме зулум ће се прво обити о главу самом зулумћару, кад-тад, тамам био мој најрођенији.

   Мени је као човјеку драго што је Слободна Босна, заједно с Нашим Данима, још током рата и под опсадом Сарајева писала о злочинима Цацине јединице над грађанима Сарајева српске националности, и драго ми је што се званична политика тада ватрено разрачунала с њим па како год, и немаш појма колико се осјећам пониженим што је укопан у шехидско мезарје на Ковачима. Ово је само један примјер… Као што ми је било људски драго писање и откривање о ратним злочинима над несрбима које је ономад објављивао Копања у Независним, итд.

   БиХ ће функционисати када буде (и што више буде бивала) правна држава на задовољство свих нас у њој којима је доста зулума и неправде (провођене кроз етно-националистичке картеле персонифицираних у тобожњим „странкама“ које „штите националне интересе народа“), а подржана и грађена од стране свих нас у њој.

  2. И од мене свака част новинарима који су писали о Цациним злочинима. И теби свака част што ти смета да је Цацо сахрањен међу шехидима, али си заборавио још једну ствар напоменути.

   На Цациној сахрани је било више људи него доцније на Алијиној.
   И то нешто говори…

  3. Каква Босна, какав суживот? С балијама нема разговора о суживоту, па макар писали и ћирилицом као Осман.

 4. Вријеме је незгодна одредница. Тешко је рећи да ли неко има право на освету за плански злочин који је провела НДХ (силовања , убијања , пљачку , …) као и њена насљедница , ова „неовисна“ и „тако лијепа а тако близу“?
  Да ли праву на освету истиче рок?
  Да ли се може светити и комуњарама и партизанима који су чинили планске злочине као што су : убијање , пљачка , силовање и безбројни други начини који су им пали на памет или које су „преписали“ од усташа и њиховог „цвијећа“? Или да се вратимо на 1914.-1918. а могли би , пошто ратни злочини не застарјевају (па тиме , ваљда и право на освету)?
  Када све то , онако хладнокрвно , саберемо и одузмемо долазимо до разлике од неколико милиона не рачунајући „камате“ на све те главе и душе. Па да онда примјенимо ону народну : „чист рачун дуга љубав“? А могло би се то учинити и са имовином па да насљедим богатство јер су моје пљачкали и усташе и партизани и комунисти а на крају и ови „неовисни“. Па да и то наплатим са каматама чак и „затезним“?

  1. У овом рату је било доста злочина са стране балија да би наше злочине морали оправдавати злочинима НДХ, што се све чешће чини. Наравно, не треба стављати по страни злочине НДХ, али је јако погрешан приступ исказан у првој реченици.

  2. Све шта сам мислио рећи , бар у овом тренутку , рекао сам. Увјек сам напомињао да се слабо читају туђи коментари али се вјешто покушавају прилагодити свом виђењу свијета.
   Може се свијет и овако гледати :
   Прво бијаху мало Богу мили.
   Послије им се омили „пророк“ ако због ничег другог а оно због 70 дјевица на оном свијету а на овоме бијаху „tax free“.
   Још малчице касније , посташе „цвијет Пејиног и Павелићевог ‘рватства“ а након тога „цвијеће“ љубичице плаве и бијеле Брозове.
   И на крају роди се нација ’92. али без званичног имена да би ономад постали „Бошњаци“ који говоре босанским језиком.
   Као што рекох , „вријеме је незодна одредница“ јер свако може по властитом нахођењу почети посматрати од оног датума који му се свиди и заборавити „данак у крви“ , набијање на колац“ „ханџар дивизију“ I и II као и муџахедине. И сви ти чињаше злочине док су мирољубиви „бошњаци“ пијцкали кахве , јели рахат-локум и баклаве противећи се и негодујући због свих злочина које поменути починише над комшијама.

  3. Да , доњи одговор је упућен „Осману“ а што се Вас тиче …
   Нема грешке ни у првој реченици. У свакој сљедећој сам образложио све написано у тој „првој“. Водим давно поријекло из РСК и писао сам из свог угла гледања. Ваше је право да на свијет гледате из свог угла али не тражите од мене да се помирим са тим да о мојој судбини одлучују комуњаре и потомци свих „дида Пеја“.
   Занимљива је Ваша теза о „погрешном приступу“? Да ли би Ви свакој жртви злочина , а говорио сам о злочинима усташа и комуњара и о страдању моје породице , препоручили да промјени приступ? Да ли би , не дао Бог да се то стварно деси , неком свом ближњем препоручили исто?

  4. Ништа ти ниси разумио. Ћераш своје, телалиш о Пеји а ни БНу није више интересантан. Шта те брига, имаћеш сад предсједника странке као делегата.

  5. Велиш да, можда, баш у том разлогу освете због посљедњих српских непочинстава и злодјела и лежи највећа мотивација српске претполитичке мисли када прича о тзв. „мирном раздруживању“, односно ублехи о тзв. независности босанскохерцеговачког ентитета Ерес због „немогуће државе БиХ“, чекајући „повољан геополитички тренутак“?
   У колективној свијести и знању српског народа о разорности и величини свеукупног злочина почињеног над Бошњацима од стране ВРС-а и МУП-а РС-а, од масовних гробница до уништавања свих џамија да им се сјеме и траг затре?
   И трајном сјећању и памћењу тог истог злочина код Бошњака?
   И чињеници континуираног српског умањивања, сакривања, релативизације и негирања свега тога, уз оптужбе Бошњака да ничим не показују да желе БиХ?
   И чињеници да та српска претполитичка шовинистичка мисао одгаја младе српске генерације у незнању шта су претходне генерације урадиле, не чинећи им тиме ништа добро, напротив? Итд.

   Има ти та смисла…

 5. Османе, све си рекао са оним „команданта Орића“, не понижавај себе, он је срамота људског рода(није једини са ових простора, али је тема овог поста), зато, напиши само Орића и тачка.

  Кад говориш о другим, увијек поши од себе, ако поштујеш Орића, онда га зои командант, ако га не поштујеш, онда говно поменеш по имену.

  Ево, ја сам командант, у мојој зони одговорности ниједном муслиману није длака са главе фалила, он „командант“ и у његовој зони одговорности убијено је 3.200 српског живља, од тога преко половине нејач.

  Кога као човјек више цијениш, њега, или мене?

  Срамота је Османе написати да је онај набилдани кепец, ( величине мојих осам ћуна) командант.

  Иначе, тачно је Осман у праву, не можеш ти никако Србима објаснити да је друго вријеме, да треба да забораве, да је сво вијековно клање, набијање на колац, да су сва та српска истребљења у двадесетом вијеку била за наше добро?

  Да су у праву биле усташе кад су кољући спрску нејач говориле „шта се дереш, баш те фино кољем?“

  Иначе, погледајте коментаре на ову тему,а тек је почела „расправа“, интересантно како се овај јебени национализам може објашњавати на хиљаду начина и да свако буде у праву.

  1. Лазаревићу,
   ја увијек крећем од себе, поготово када причам о злу национализма чије сам зло осјетио на властитој кожи…

   Немам сад пуно времена а и преко мобитела типкам ову поруку па ћу се осврнути само на твоју примједбу називања Орића „командантом“: па капетане, нијесам ни ја зар шугав!? Ако су Новак Ђукић и Лукајић за Фронтал команданти, односно „часни људи“, што не би био и Насер? Ако су они невино оптужени или осуђени у монтираном процесу без доказа, што не би био и Насер? Ако је Насера ослободио оптужби „политички суд којим управљају муслимани“, како онда „српско неполитичко правосуће“ штити правомоћно осуђеног Ђукића? И тако даље.

   Дакле, Никола, буди љубазан па ме убудуће не сматрај комадом будале. Ја само понекад – по стоти пут ћу рећи и поновити то – користим исте и сличне изразе и квалификације, и говорим истим оним језиком којим говори Фронтал и српски шовинизам, а којег ти не критикујеш као што мени упућујеш критику и питање, да бисмо се боље разумјели, иначе нема смисла да ишта говорим.

   А теби као човјеку, официру и Србину током рата – аферим.

 6. Османе,

  тема је само Орић, паметан си човјек, толико писмено пишеш да сумњам да си удбаш- АИДОВАЦ.

  Баш због тога те и цијеним, аферим за многе ствари, аферим за утопију о грађанској БиХ,ипак од таквих „наднационалних“ људи не треба нико ко има сумњиву прошлост да добије епитет испред имена, нпр. командант Насер Орић.

  Није у питању шта је суд пресудио, ја ово теби замјерам, јер такви људи као ти не треба да се тим чином понижавају.

  Сам кажеш да си због националиста пропатио, ово говно чак није ни националиста, он је класични криминалац без савјести.

  Побио је тамо српски народ, побио је и неке муслимане, издао је муслимане кад је као командант отишао је из Сребренице, све знајући да ће Сребреница пасти.

  Значи и да је тешки издајник свога рода.

  Кад ти такав напишеш командант Орић, а написао си, испада да је он човјек, херој, хуманиста, ма све најбоље.

  Он је обични убица, савјест би га требала гристи кад је убијао жене и дјецу,савјест би га требала гристи због свих мртвих из Сребренице које је издао бјекством.

  Не, он се смије,манипулише заједно са полтичким фундаменталистима са јадним сребреничким народом, да је човјек, до сада би због савјести излудио што их је као официр издао?

  Значи,он је најгора врста људи, нема савјести, он је монструм мој Османе, таквој сподоби било које вјере не стављају се епитети испред имена и тачка.

  Једно је рецимо бити „командант“, а друго заслужити да те то име прати за живота, те да се са чашћу то помиње после твоје смрти, па довијека, на понос твога рода и твојих наследника.

  Поздрав

 7. Evo ga ono o čemu pišem u mom prvom komentaru na ovu temu sve na jednom mjestu http://www.6yka.com/novosti/statisticki-podaci-o-stanovnistvu-republike-srpske-tuzna-realnost-zbog-koje-niko-nije-zabrinut Uskoro će biti svejedno koliko je ko ubio i protjerao jer neće imati ko uživati u slobodi a nešto se piram jel i autor teksta jedna obična botina u službi sekte pa oni kao napadaju a Dudaković i naser se kao brane jer mi nešto sumnjivo da mu ne smeta ama baš ništa kod tog suda osim što je oslobodio ovu dvojicu

  1. Главни мотор, главни покретач свих реформи на горе и свих промјена на зло код нас су национализми и националистичке идеологије, формално темељене на причи о племенској (етничкој, народној, националној) солидарности и подршци, а суштински базираној на пљачци тог истог народа окупљеног и интелектуално еутанизираног око идеје „заштите националних интереса“ (Берћајев:“Национализам увијек води богаћењу мањине и сиромашењу већине“). Ублехом о заштити „националних вриједности“ узимају људима и залогај из уста, а народ се слаже. И то је онда ок, како рече Бернард Шо:“Демократија је систем власти који се брине да народ добије власт какву и заслужује.“

 8. “Zastupnici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije usvojili su amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici.“

  И онда се јави ово наше зелено говно да нешто прди о Орићу.
  Наш зелено говно је највећи јаран словеначкој зеленој балеги.

  https://www.igorsoltes.eu/si/

  https://nap.ba/new/vijest.php?id=50416

  1. Сад се сјетих!
   Па и ти си зелен, па ће неки злобници доћи на идеју да и ти спадаш у неку врсту измета.
   Говно од камиле, на примјер…

 9. Симо,

  тема је Орић, али ја о томе не бих, написао сам прије пар дана да се то све знало још прије десет година и тачка.

  Ипак сам морао реаговати, не због Орића, него због писменог Османа, зачудило ме да наднационални грађанин Осман пише за овог монструма „командант Орић“.

  Што се тиче посланика у Стразбуру Шолтеса, о томе сам већ написао коментар, човјек има неку нову мању партију своју, која није зелена,али у ЕУ нема више партија без програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  То су зелени натјерали све кроз доношење закона задњих деценија.

  Неважно, иду избори за европски парламент у мају, бори се Шолтес као извјестилац за Косово да добије муслиманске и остале србомрзачке гласове у Словенији.

  Зна да ће доћи директива од шиптарије и од бин-Бакира да се за њега гласа, требаће им њихов човјек тамо, таман и да је зелени, а није.

  Иначе, наши партнери су ОМЛАДИНСКА ПАРТИЈА СЛОВЕНИЈЕ-ЗЕЛЕНИ, они са Шолтесом немају ништа.

  Али кад си већ поменуо посланика у Стразбуру Шолтеса, да ти кажем.

  Видиш колико се као посланик може утицати у Стразбуру по много основа, види шта нам ради један посланик?

  Да те питам, али искрено одговори: ДА ЛИ БИ БИЛО БОЉЕ ДА У НОВОЈ ДЕЛЕГАЦИЈИ БиХ од 2019 године у Стразбуру, из реда Срба буду СВИ посланици из реда СНСД, ДНС,СДС,ПДП, СП, групације српских партија у Сарајеву из које ће и бити бирани посланици, или даје ссреће, па да је бар један делегат-посланик из реда ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ?

  Знаш, тамо се много питају ЗЕЛЕНИ,има их преко педесет посланика из најјачих европских земаља.

  Нисам видио да су све ове послератне године ишта помогли послане делегате из партија позиције и опозиције, нити су помогли било ког члана предсједништва, нити било кога из Савјета министара, чак нису помогли ни Бакирове, мада су они „зелени“?

  У каквом су залету зелени у Европи, биће их у идућем сазиву најмање 70, што ће бити друга-трећа највећа парламентарна групација у Стразбуру.

  Почните људи мислити, бар ви у владајућој структури, ЕГП-савез зелених партија Европе је јак као мора, располаже са фондовима и има невјероватан утицај на политичке одлуке у Стразбуру и Бриселу.

  Само будала, или српски душман не види да су зелени ЕУ потенцијално једини прави пријатељи,ОНИ НИКОМ НЕ НАРЕЂУЈУ, ти људи су одани, доказано цијене и помажу само државе које су се одлучиле за ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, значи, одговорно тврдим да је ЕГП највећа шанса и потенцијално убједљиво најјачи партнер Републике Српске у Европи.

  1. Јебо те Стразбур!

   Ово се догађало у Бриселу!

   Ти си скроз пролупо!

   Не можеш у Брисел ако ниси у ЕУ.

 10. Међеде, Стразбур и Брисел су једно те исто, што Брисел хоће, а није његова надлежност, то Стразбур проводи-одрађује кроз „људска права“, као ово са Шолтесом, са тим да је и он мало додао због избора, али би га сигурно спријечили да поднесе резолуцију да нису са њом сагласни.

  Она је у суштини необавезна, али јако полтичко средство притиска у будућности.

  Ја теби рекох да су зелени тамо јаки као мора, значи, имају у Бриселу, гдје су дио владајуће већине преко 50 посланика, тамо су и њихови фондови, њихови министри и шефови фондова.

  У Стразбуру, гдје се „прате људска права“ такође имају преко 50 посланика, али се тамо више питају него народњаци.

  Такви нам партнери данас тамо требају, хало међедееееееее!

  Шта ти мислиш, да се тамо пита нешто неки делегат из БиХ, Молдавије, Србије, или Јерменије……………….?

  Па Русију у Стразбуру више не јебу ни 2%, хоће да их избаце због „људских права“?

  Јебеш то, дај да видимо у будућности шта је за нас корисно, са једне стране економски, са друге да Србе и Републику Српску неко заштити у Стразбуру.

  Ко ће, да неће ваши, па нису јебавали ни два посто свог миљеника Иванића, халоооооооо!

  Писао сам ти о зеленим, све зато што ми ти Шолтеса набијаш на нос као бившег посланика зелених.

  Ја ти одговорих чињеницама и контра питањем.

  Питам те и сад, питам све твоје из СНСД, одговорите ми са аргументима да ли би више у Стразбуру вриједио један делегат-посланик зелених Српске,због оданог и утицајног ЕГП-савеза зелених партија Европе, или пет посланика СНСД, или ево њихових миљеника у прошлом сазиву, миљеника предвођеним ПДП и Иванићем?

  Тврдим одговорно да им зелени за четири године власти у Сарајеву нису дали ни једну марку, у осталом, као ни вама прије њих, а Србији су због зелених у Скупштини Србије дали задње четири године преко 1,5 милијарди евра грантова из фондова за еколошку инфраструктуру, пољопривреду, образовање, улагање у зелену енергију и туризам.

  Хало човјече, Никола Лазаревић је стратег, визионар и говори истину, ради најбољи посао за Српску после рата, што ви не видите, или нећете да видите из неких разлога, то му исто дође као она пословица која каже, „што им више говориш истину, то горе по њу“, зар није тако?

  1. Све и једно зелено говно је гласало у Бриселу за декларацију.

  2. Ја покушавам организовати “симиновце“ у РС, али не иде.
   Сметала попут Николе у старту убијају сваку наду да се може нешто урадити на плану организовања опозиције.

   Моја идеја са ДХП је пропала јер је у самом старту попљувана без икаквог разлога.

   http://www.in4s.net/siminovci-pesimisti-koji-su-napravili-srpsku-opoziciju/

  3. Hbg Simo nemaš nikakvih šansi Stevandić je bolji u rektalnoj speleologiji a Nidžo u šupljoj i prosipanju magle a i idol ti nije neki… sin partizančine, brat tajkuna i šef kabineta komunističkog potrčka da si bar uzeo druga Titu pa da te bog vidi… ne znam ko bi mogo biti tvoj simpatizer u ovoj situaciji

  4. Шта таквим може сметати Никола, па ја сам идеолог и предсједнимк зерлених, успут ихуманиста који се разумије у историју и види далеко, па сам због тога на основу чињеница, али и срцем унјеђени монархиста.

   Каква твоја партија, ДХП, колико се сјећам рече да би то била монархистичка партија, монархизам је разумно промишљање народа, до тога треба доћи јасним путем, не иде се на изборе за краља.

   Да нећете можда мог краља Александра да кандидујете за посланика, то је једино тренутно дозвољено по закону?

   Иначе, јебеш партије за монархију, јебеш разна удбашка говна, разне Драшковиће, Николиће и Шешеље, они су нас јебали за сва времена.

   Замисли ти Шешеља колико је радио по задатку, све се бојим да није знао како нам јебе мајку онда кад је пријетио да ће сравнити РИМ.

   То му дође као овдје сајбер Срби, они што јебу неком балијску мајку, а кад би их неки гроздоња из АИДА пресрео, представио се, нпр. као ЗЕИС и питао зашто то радиш маму ти јебем, сигурно би се тај сајбер Србин упишао од страха.

 11. Симо,

  па и да јесу зелени насјели на политиканство Шолтеса због избора- личног интереса, питам те још једном да конкретно одговориш: ДА ЛИ БИ СУПЕР УТИЦАЈНИ ЗЕЛЕНИ ИЗ ЕУ ВИШЕ ПОШТОВАЛИ ПОСЛАНИКЕ СНСД, ПДП, СДС, или ПОСЛАНИКЕ ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ У СТРАЗБУРУ, посљедично и у Бриселу?

  Ја тврдим да сви послератни српски делегати-посланици у Стразбуру нису ништа могли урадити по питању више декларација везаних за БиХ, напротив, свака је прошла.

  Ево и ову Шолтесову нису зауставили ни јаки социјалисти, ни народњаци, најутицајнији блок у Европи, блок чије су чланице ПДП и СДС, партије које су такође задње четири године имале своје представнике у Стразбуру.

  Иначе, овакав твој приступ је погрешан, без обзира што би ти као мени нешто да опонираш, надам се да ово нико из СНСД не мисли, ново је вријеме, ТРЕБА ОДГОВОРИТИ БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА.

  Значи, све поштујући господина Додика и став о политици чистих односа у БиХ, мислим да је он направио велику грешку због тога што није јесенас због интереса Републике Српске помогао ЗЕЛЕНЕ.

  Да је среће, кроз посланике зелених у НСРС и посланика ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ у Сарајеву, од идуће године једног делегата зелених у Стразбуру, већ би данас Додик кроз прејаког Лазаревића и зелене Српске имао моћне партнере у ЕГП- савезу зелених партија Европе, тиме би имао увелико олакшан посао за који је добио мандат од српског народа.

  Могао је од идуће године имати у Стразбуру писменог, културног и национално супер одговорног посланика из ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, даму од 35 година, докторанта правних наука који говори енглески и њемачки, посланика који би успут користио канцеларију код наших партнера ЕГП у згради владе у Бриселу.

  Сад нека паметни срачунају шта значи бити у свакодневном контакту са преко 50 посланика ЕГП-зелених из парламента ЕУ, као и са министрима и другим функционерима зелених у влади у Бриселу, па и њиховим познаницима из других полтичких групација у ЕУ?

  Замислите сад шта је пропустао Стевандић прије три године, још горе, шта је урадио СНСД кад му поможе, све кад је могао прећи, или ако треба и преузети ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ, обије су опције биле отворене.

  Све горе наведено су 100% тачне чињенице.

  Још нешто.

  Ево ја кажем да не би било ове декларације да су зелени Српске у задњем мандату делегата из БиХ имали посланика у Стразбуру, напротив, последње четири године би било од стране ЗЕЛЕНИХ ЕУ велике финансијске помоћи и у најмању руку коректног приступа односима у БиХ.

  Ставите господо из СНСД прст на чело, власт сте најмање следеће четири године, вјероватно и осам, вријеме је да се докаже неспорна интелигенција и да се покаже ширина и визионарство, наравно, све кроз супер национално одговорну причу.

  Немојте се курчити без подлоге, гурати потенцијалним пријатељима прст у око, као што то ради сад овај међед Симо, све се господо прати, па и овај портал.

  Симо напада зелене, као мене мало да сјебе, па удара гдје не треба.

  Није битан прејаки Лазаревић и неоправдани страхови неких да ћу ако се будем питао угрозити позиције неких са истока и неких из владе.

  Са зеленим сви добијају.

  Идеја, идеологија и програм ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ су будућност нашег народа, као што су садашњост развијене Европе ЗЕЛЕНИ ЕУ.

  Ето, искористих Сима да пошаљем поруку.

  1. Зелени су наркомани, педери и криминалци.

   А један је и будала.

 12. Слажем се, али Симо је поменуо Шолтеса, подваљујући да је зелени,а везано за декларацију о Сребреници.

  Пошто је Орић на основу чињеница злочинац из Сребренице, значи да и моји коментари јесу тема поста.

  Ја сам управо Сима питао да ли би било добро да зелени Српске имају делегата у вијећу Европе у Стразбуру, посланика који би уз поштен приступ, све заједно са посланицима ЕГП у Стразбуру, али и у парламенту ЕУ у Бриселу могао да спречава овакве једностране потезе појединаца, али и да рецимо са партнерима излобира декларацију о страдању српског народа од стране муслимана и хрвата у прошлом рату.

  Декларацију коју нажалост нису до сада могли да излобирају сви наши српски представници, мада им партије припадају веома јаким европским политичким групацијама.

  Наглашавам, поштен приступ.

 13. Нисам прочитао текст а коментаре сам онако понеки прочитао протеклих дана.
  Бундало наравно није на нивоу Нушића да напише текст у којем би питао колико на звјерски начин убијени србин у рату вриједи чинова у шумарима БиХ.
  Или колико шкољки вриједи обезглављени војник који је наивно повјеровао и живот дао за Републику Српску.
  Да не буде забуне мисли се на шкољке од аута.
  Наравно да Бундало није ни примакао Десанки да напише како му је жао човјека, команданта али и заједничке БиХ.
  Колико ова земља траћи пара,времена, ресурса,живота да би прикрила злочин на којем је настала.
  Мени је прије свега жао се српског народа што га лажу и слуђују његови, што га опет у стаду воде у нову кланицу и несрећу јер су се ови горе нагодили и испословали опросте.
  Тако да текст није вриједан за прочитати као и она емисија синоћ на РТС-у о покољу у Подрињу.
  Das serbische Mädchen има чин или што би Нушић рекао класу више као и платни разред, дјечак се вози у новој шкољки а несрећнике су давно изјели црви,заборав и правда на сарајевски начин.

  1. Tvoja subverzija je ovdje svima jasna.mIslis da se ja palim na ove tvoje nebuloze?Jok ,bona.Najbolje tek dolazi.

   Nego,slucajno naletih na ovaj komentar.Ljudi su Autositzbezug pa svasta pisu. roki
   06.12.2018.
   23:01

   Pa dosta je više ljudima da rade a da nista nemaju od svog rada. Drzava izmislja non stop neke poreze a plate godinama ne rastu i kako onda da se jednom narod ne digne i izadje na ulicu. Tako jeu celoj evropi i umesto da vast radi za narod ona radi protiv sopstvenog naroda. Politicari zaradjuju 10 do 20 puta više od normalnog radnika a oni umesto da smanje svoje plate ne oni dizu poreze na sve i svasta. Svaki par meseca sve poskupljuje a plate ostaju iste pa dokle više tako!

   Zalidzeli Srbin ,brine za Francuze,i zali ih jos.,Ludo nenadmasivo.

   Samo ti nastavi ,nemam nista protiv.

  1. Наравно да није.
   Све је купљено зато што су Срби продали. А и онима што су се продали треба опростити.
   Да нису пристали вјероватно би били убијени,а дарове из ФБиХ и заједничке нам БиХ би неко узео ако нико други онда Садам Хусеин.
   То је темељ БиХ,милом или силом.
   Искључиво важи за Србе.
   Из ФБиХ и БиХ су доиста били дарежљиви,ко је шачица страдалника да кроји пресуде и тумачење историје сарајевске.
   Остаје туга и наук да су за све крива српска говна и то прије свега и изнад свега мислим на врх септичке јаме.
   Срби немају горег непријатеља од себе и врло су јефтини.

  2. “Da se vratim temi,Oric zlocinac ili nije.
   Prije bih rekao da nije.“

   Да се и ја вратим питању за Џасмина.

   Ако није Орић крив, ко јесте?

  3. Џасмине,
   исто питање и теби као и Осману:

   Ако није Орић крив, ко јесте?

  4. Cekao sam da mi postavis to pitanje.

   Prosjecan Srbin cita samo ono sto njemu odgovara.Recimo Vucica koji samo tako kaze da je Oric vadio nekome oci…i da je sud pro-muslimanski i da nece da ga osudi za to.Namjerno izostavlja da to uopste nije ni pomenuto na sudzenju itd.

   g.Bursac je napisao kolumnu .gdje tacno razotkriva nebuloze.

   Ali problem je ako se cita Bursac onda nekako tajno jer ce neko pomisliti da ni citaoc nije pravi Srbin,gluho bilo.Pa da vidimo sta on to pise.

   Presuda Naseru Oriću još jednom je pokazala da mi odistinski i ne znamo u kojem vremensko-prostornom kvadrantu živimo. Zaista je bilo opskurno slušati bošnjačke nacionaliste koji uzvikuju «Allah je veliki» dok dočekuju «oslobodioca» Orića ispred Suda sa jedne strane i povratnu reakciju srpske nacionalističke kamarile, koja prijeti po ko zna koji put da će «dići ruke i od Suda i od ovakvog sudstva u BiH».

   Znate li za šta se sudilo Oriću?

   I opet istini za volju, osim par kolumnista, a koji ni sami do kraja nisu rasvijetlili fenomen Orića i pravde, niko nije uputio istinitu poruku i poduku narodu. Neznanje, strah, diletantizam, komformizam…? Od svega po malo.

   Prvo, Naser Orić nije optužen za bilo kakve masovne zločine, e da bi mu bilo suđeno za iste, pa da bude osuđen ili oslobođen. Ne! Naser Orić je zajedno sa Sabahudinom Muhićem optužen za ubistvo tri srpska vojnika 1992. godine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Naser Orić je na Drugostepenom vijeću Suda Bosne i Hercegovine OSLOBOĐEN ovih optužbi i (sad za sad) je slobodan čovjek.

   Zašto sad za sad? Pa zato što niko i nije pominjao neke druge optužnice koje bi mu mogle doći na kućnu adresu.

   Ono što ovdje imamo je fundamentalno nepoznavanje slučaja «Orić» i od strane tzv. bošnjačke zajednice i od strane tzv. srpske zajednice, ali bogme i od strane medija, analitičara i političara svake fele. Namjerno ili slučajno, tek prosudite sami zašto je to tako. Istine radi, isprojektovana mržnja toga dana tekla je ulicama Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine. Orić je bez obzira ili baš obzirom na svoju ratnu i poratnu prošlost (p)ostao instan bošnjački heroj i arhineprijatelj srpskog naroda.

   Ponavljam, Oriću nije suđeno niti za nekakav šverc, niti za druženje sa pripadnicima nacionalističkog pokreta Srbska čast, niti kao Miloševićevom tjelohranitelju, niti kao masovnom zločincu, koji po srbijanskom predsjedniku Vučiću «vadi oči Srbima».

   Dabome, ovi suvi fakti nisu bili dovoljni e da bi se spriječila nelogična bujica kontraargumentacije, a koja glasi – Dobro, ako je Orić nevin, a ko je pobio onih 387 srpskih civila sa opština Bratunac, Zvornik, Srebrenica, Milići, Šekovići i Kalesija u periodu 92-95′?

   Zašto je nelogična? Pa zato što odgovor može biti, mogao ih je pobiti bilo ko, računajući i Nasera Orića, jer se sud ovaj put NIJE bavio tom tematikom. A to što se Sud 23 godine nije bavio «tematikom» ubistava 387 ljudi na teritoriji Bosne i Hercegovine govori dosta o Sudu, ali i o načinu poimanja realnosti stanovnika iste te države.

   Posve je normalno u dehumanizovanom narativu u kojem su ratni zločinci heroji, a žrtve brojevi, «zaturiti» ubistvo 387 ljudi. Katastrofalno, jadno, mizerno, ali istinito. A, da li je Orić za to kriv, makar i po komandnoj odgovornosti, ne znamo. Tek, znamo da nije ubio tri srpska zarobljena vojnika. Znamo, opet ponavljam, da sudski nije kriv za ono za šta je terećen.

   Kako je Orić postao srpski arhineprijatelj?

   Pa opet, postavlja se pitanje kako je i zašto Naser Orić postavljen u centar mita kao pakleni lučonoša koji sije smrt među srpskim civilima u istočnoj Bosni?

   Osnova iskrivljene slike leži u nakaradnom sistemu reciprociteta zločina koja veli, ako smo mi imali nekakvog Bearu, Krstića i Mladića, onda je «druga strana» morala imati barem jednog takvog. Pa se u tako sklepanom narativu Naser Orić pokazao upravo idelanim likom. Osvetnik na bijelom konju, kako su ga zanimljivo za vrijeme rata isto prikazivale i bošnjačka i srpska strana, bio je taj virtuelni tas u nekakvom izmaštanom ekvilibrijumu zločina. Pa još ako mu se uklopi prošlost Miloševićevog tjelohranitelja, sumnjivog momka iz sive zone, kamatara i narko dilera, eto priče o bošnjačkom koljaču.

   I tu priču je srpska strana dovela do perfekcije. Naravno, uz svesrdnu pomoć bošnjačkih nacionalističkih jastrebova, te BiH sudstva i tužilaštva, koji NIKADA nisu osudili bilo koga za onih ubijenih 387 ljudi, računajući posebno Orića.

   Združeni poduhvat u virtuelnom kreiranju žrtava

   A kako se 387 ljudi nije sigurno samoubilo i kako je njihova nasilna smrt fakat, tako je Orić sa svim svojim vrlinama i manama upao u procjep narativa o bošnjačkom zločincu. I ostaće on tu još dugo, ne toliko zbog hajke srpskih nacionalista i neinformisanog običnog puka, nego prije svega zbog katastrofalno lošeg rada naših Sudova.

   Pa je sudstvo direktno krivo, ne ovom svojom odlukom, nego vaskolikim neradom za podsticanje, prije svega srpskog nacionalizma. Pa je onda presuda Oriću baš zato nakaradno reinterpretirana i u roku od odmah dovedena u kontekst ubijenih Srba istočne Bosne. Jer kad ne rade niti istražni organi, niti više instance, kada ne radi, prije svega ljudska i etička potreba za istinom u ljudima koji su kao vojnici ubijali civile, brutalno je očekivano stvaranje mita o bošnjačkom koljaču i hiljadama ekskluzivno njegovih srpskih žrtava.

   Pravda je spora ali dostižna, to diple gotovo svi u regionu, nakon presude Oriću, misleći prije svega na njegovu (sudsku) nevinost, ali i na rješenje gnusnog zločina ubistva 387 ljudi. Pa to bi možda i moglo da pije vode ukoliko bi se pravda pokrenula. Ali pravda koja nalaže istinu o nalogodavcima i ubicama civila ubogo stoji u mjestu.

   Vježbanje pravde

   Ljudi su ispred Suda u Sarajevu na dan izricanja presude uzvikivali da je Alah veliki.

   Alah će biti veliki kada se oni koji uzvikuju njegovo ime pozdrave sa onima koji ga Bogom nazivaju, kada shvate da istina žrtvu iz broja pretvara u ime i prezime, ime koje je nekada imalo život i koje je od strane zločinaca uništeno. Alah će biti velik kada zločinci imenom i prezimenom budu odgovarali za svoje zločine. Alah će biti najveći kada navježbamo razliku između dobra i zla, ako je već Alahovim pojmovnim aparatom zvanim etika ne prihvatimo.

   A, odistinski, uživljavanjem, učitavanjem i mentalnim upisom u stanje, svijesti žrtve pred smrt, kao i stanjem svijesti zločinca pred egzekuciju, možemo vježbati svoj etički aparat. I nije to neka novost, niti je tajna, niti je ezoterična maštarija i inokosna vještina.

   Tako navježbani nikada ne bi mogli izreći monstruoznost kakvu je onomad rekao Milorad Dodik, a koja glasi da su snage pod komadom Nasera Orića pobile 3267 srpskih civlinih žrtava. Otkuda ta bolesna patologija nasilnog sahranjivanja svojih sunarodnika na odar nacionalizma? E, ona dolazi iz primalnog odsustva empatije. Jer kada dehumanizirate čovjeka i kada ga staljinovski svedete na broj, onda vam je svejedno, zdravom razumu uz inat da li je ubijeno 387 ili 3267 ljudi. I dapače, što je broj veći, što je mortalitet virtuelni boldovaniji, tim bolje.

   Ali, ko vam daje pravni okvir za takvo ludovanje? Pa upravo sudstvo i istražni organi Bosne i Hercegovine, kojima je još manje stalo do kostiju onih 387 mrtvih civila.

   Ako mi svi zajedno ni 23 godine nakon rata ne znamo za šta je suđen Naser Orić, a kamoli šta je zaista radio, ako neznanje koristimo za iživljavanje naconalističkih strasti, ako će ova situacija, ovaj habitus, i na koncu ovaj tekst, poslužiti samo da bi impotentna politička vrhuška zemlje moje rekla, u pravu si i okrenula se na drugu stranu, ništa, ali ništa nismo uradili i na dobrom smo putu da to ništa pretočimo u vječni danak u krvi u kojem se čeka svaki novi sukob, kako bi nož, puška ili granata odmijenila i u osveti nadoknadila pravdu i pravičnost.

   Pa bi, za kraj, trebalo prizvat pjesnika Maraka Tomaša u realnost i njegove stihove, jer još uvijek bolje govore o nama od jeda naših analiza.

   Nije ovo, Venja, da prostiš, Rusija. Ovo je Bosna i Hercegovina, zemlja neodlučnih i poraženih,

   Ovdje postoji gomila balegastih alibija da ne poduzmeš baš ništa,
   Nijedan rat nikad nije završio, samo je odgođen za drugu priliku,
   a došlo je, samom kraju je došlo, o duši se radi, o crnilu ispod
   noktiju.

   Bosanci i Hercegovci mi idu na jetra, sve je to go propao Jugoslaven,
   stoka koja predugo bulji u mjesec, rekao bi Bukowski.
   Sloboda jednih je zatvor drugima i tako stoljećima u krug.
   Ubice jednih su heroji drugima i tako stoljećima, Venja (…)
   osjetljiv sam,
   teško podnosim sve te kosti
   koje zatrpavaju centralne informativne emisije.

   Ima i istinski gladnih, prosto da se sažališ, starih, Venja, poniženih,
   oduzetog dostojanstva, rat uzima žrtve i u mirnodopskim
   vremenima,
   Danak se plaća u dostojanstvu i ljudskosti.
   Zbog toga ja pišam na njihov rat
   i poserem se na njihov mir.(…)

   Namjerno citav text jer link malo ko i otvori,

   Dakle ,Simo.Toliki ljudi pobijeni a ne moze se dokazati.Gdje je problem?
   Da li RS sa tolikim kapacitetima nije mogla pronaci vjerodostojne svjedoke ?Ili je nekome potrebno da se na to pitanje i ne nadze odgovor,nego po potrebi svako malo neko prozove i pokusa diskreditovati ,zavisno od dnevnopoliticke potrebe.
   Recimo Dzaferovic.

   To sto trenutna vlast trguje sa svojim ubijenim sunarodnicima ne mozes drugima prebacivati.

 14. g.Milorad Dodik tolike godine u vlasti,i to 100procentnoj,i nije u stanju pokrenuti to pitanje.Dajte,molim Vas.A jeste u stanju kupiti secijaski namjestaj od turske firme koje kako sam kaze mrzi.

  Ili zastavu svih nas iz RS onako poniziti drzeci je u zapecku hodnika,mogao ju je i medzu metle strpati.Mene to ponizava jer je trobojka priznata na ustavnom sudu kao pan-slavenska.
  znaci zastava koja ne vrijedza nikoga u RS.

  1. Нема горих балија од вас који сте као умјерени и за суживот. Сиктер балијо.

  2. Od kud ti ideja da sam ja za nekakv suzivot sa tobom?

   Ja isto sa balijama nemam posla ,a ti si jedan od vecih balijandera ovdje(ako uopste znas sta to znaci);
   I odkud ti pravo u necije ime svoja sranja prosipati?
   Ako kod kuce ne smijes prdnuti od zene,nemoj ostalima ovdje svoje smradove prosipati.Udari sakom od sto i reci dosta,a ako ni to ne upali onda samo jedno preostaje.pusti brate nek onda tebe jebu.Ionako si sav sjeban

  3. Балијо, „Imali kakva slika ,dokazni materijal.Ili zive negdje vani,presretni sa svojim primanjima,RS vide godisnje heftu dana i opet nazad,“ срам те било за оних 3000 убијених око Сребренице! Ниси ти балија, ти си фукара, балијски олош. Мало је било бијелих трака!

 15. Џасмине, ево да се сложимо да не знамо ко је убио тих 387 цивила, али рећи да се не зна има ли Орић командну одговорност за смрт тих цивила изискује да ти јебем све по кућној листи.

  Ако нема Орић командну одговорност, ко има?

  Није зар да она у балијској војсци није постојала јер само банда која нема шефа нема ту врсту одговорности.

 16. Џасмине,

  најкомичније је што ви своју хелпћеносајд пропаганду која вам је успјешна на Западу, дијелом у Србији и Хрватској, покушавате продати нама који смо овдје рођени, ратовали и опстали. И Србима и Хрватима.

  Резултат те пропаганде је драматичан губитак унутрашњег суверенитета БиХ којег могу да признају само народи који живе у БиХ. Ту вам ве може помоћи ни 100 Европа и Америка.

  Да не мислите силом успоставити унутрашњи суверенитет?

 17. Симо, а да ви сајбер-Срби не мислите тако изазивајући бранити српски живаљ ако „балије“ навале?

  Јасмине, не сери, много паметујеш, постоји једна истина, Срби су из направили страшан злочин убијајући ратне заробљенике у Сребреници, за то је по командној одговорности осуђен командант Крстић.

  Муслимани су у и око Сребренице направили страшан злочин убијајући цивиле-нејач и ратне заробљенике, за то није нико осуђен по командној одговорности, мада је требао „командант“ Орић, као пандам команданту Крстићу и тачка.

  Чији је злочин „већи“, односно, чија срамота је већа, о томе паметан човјек не може расправљати, вријеђа интелигенцију хуману и честиту човјеку о томе расправљати, значи, узмеш то због будућности за наук, све као још једну невјероватну чињеницу из наше крваве историје и тачка.

  Сва даља прича о командној одговорности српских политичара и врха ВРС, као и политичара и врха тзв.Армије БиХ по питању Сребренице, морала је по међународном ратном праву бити исто третирана, у оба случаја су хиљаде жртава у питању.

  Или и једни и други на Суд, или нико са обије стране.

  По мени а и по словумеђународног права, наравно, све да није било политике двоструких аршина од стране међународне заједнице, Сребреница је морала бити судски третирана по зони командне одговорности војске на поједином дијелу ратишта.

  Оне су у случају Сребренице биле искључиво у рукама команданата Крстића и „команданта“ Орића, један је оправдано осуђен, други је неоправдано ослобођен оптужнице и тачка.

  П.С. Ја никад нисам, нити ћу опростити ниједну грешку српских ратних политичара и врха ВРС, али ово што сам навео о Сребреници је чињеница.

  Значи, ми знамо да су „наше “ вође гријешиле, па због тога прихватамо командну одговорност појединаца, као што је случај команданта Крстића и њему подчињених у случају Сребренице, као и неких других војних старјешина у чијој се зони одговорности десио макар само један ратни злочин.

  Муслимани имају искривљену свијест, одавно је доказано да је Изетбеговић крив за Сребреницу,да је он требао муслиманске жртве за општу ствар, да је „херој“ Орић знао за заузимање Сребренице и да је од Алије повучен на вријеме, све остављајући своју војску и свој народ без „вође“ коме су вјеровали?

  Одавно сваки имало писмен муслимана, па и ти Јасмине, знате да су Алијини људи исценирали убиство на Маркалама и другим мјестима по Сарајеву и рецимо Тузли, све за општу ствар.

  То је овдје муслиманима нормално,па није ово џихад и блиски исток, овдје су са мном заједно живјели нормални људи, европски муслимани.

  Али у реду, кад је вама нормално да су вас ваши монструми убијали за њихову ствар, онда не треба даље полемисати о рату уопште, договорићемо се да се око тога никад неће сложити ни српски, ни муслиманнски народ и тачка.

  1. „Симо, а да ви сајбер-Срби не мислите тако изазивајући бранити српски живаљ ако „балије“ навале?“

   Шта ти у мојим коментарима видиш изазивачко?

   Пичко безкарактерна, сиктер!

 18. Симо,

  „да не мислите силом успоставити суверенитет?“

  То му дође да се ти курчиш без подлоге, оно као,“ овдје поред живог сајбер Симе и осталих српских сајбер пичкица проћи нећете“.

  Мисле Симо, не мисли мој Ахмед,не вјерујем ни Осман, као што знам много муслимана да не мисле, али мисле, „мисле они који имају циљ, они који су свој народ убијали због циља“, наравно, ако се прије ми сами не самоукинемо.

  Ја одговорно тврдим да смо ми овом дводеценијском „стратешком политиком“на добром путу да се самоукинемо, да не треба уопште да нам намећу убице свог народа „суверенитет“,зато сам и ушао у политику, да спријечим колико је у мојој моћи.

  Значи, оно о сајбер Србима стоји и тачка.

 19. Нисам ти ја крив што не знаш, између много оних који мисле да мисле ти одскачеш, ти си баш убијеђен да мислиш.

  Рецимо да ја , ти и Ахмед сједемо негдје и причамо,без обзира што бих се ја можда и зајебавао, за пола сата би се ви удружили против мене мислећи да ја неразумијем фабулу радње.
  Тако то иде у животу, у осталом, зар нисмо свједоци таквог понашања, не само у политици?

  1. Има ли и једно дупе које ниси полизао?
   Ти лизање дупета називаш мишљењем.

   Питао сам јасно, ако није Орић, кога сматрају одговорним за српске жртве.

   И још сам констатовао да БиХ драматично губи унутрашњи суверенитет.

   Нити сам добио одговор на прво, ни демант другог, а ти, улизичко говно, одмах потрчао да то назовеш изазивањем

 20. Мени само није јасно шта Симо хоће да постигне?
  Јассе је негдје горе написао да Симо тражи одговор на погрешној адреси.
  Чак и да је Јассе најгори злочинац није се ментално сломио ко Никола.
  Скоро ми (не)човјек прича како су његови отишли у 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Handschar“ зато што су тамо дијелили добре чизме.
  Ја онако слушам и у себи мислим дал то анам они имају потребу да олакшају душу након 80 година или је нацизам и злочин над Србима постао нешто сасвим нормално и прихватљиво да то мени у државној установи сасвим нормално прича државни службеник.
  Зато понављам:
  – Криви смо ми.!
  Повампирени нацизам као сами темељ друштва „звијезда – трокут“ једноставно је купио и омамио српски народ у БиХ.
  Сада тако о омамљени и малаксалост имамо Николе који заговарају ситан шићар али и крупне политичке сомове који су продали све што је свето и за шта се гинуло само да би примили још коју плату из „мрског“ Сарајева.
  Симо, претерано сереш и кукуричеш у невријеме.
  Као што сам ја дочекао причу о чизмама тако ће и неки Србин за 80 година умјесто нас дочекати причу како су Насер и екипа једноставно били гладни и жедни а Срби имали прасетине за Божић.
  Најгори нацизам и системски злочин над Србима овдје се своди на баналнос и потребу.
  Ко је крив?

 21. Бин -Младене, о чему ти то, али човјек млати мила мајко.

  Па сунце му јебем дај једном напиши реченицу да не мисле сви да си будала, просто ми те жао, поломи се да и ти што рекао Виљушка-Манда нешто изјавиш за дневник.

  1. Иправка гласи:
   “ Сада тако омамљени и малаксали имамо Николе“…

 22. Simo

  Opet ti ponavljam .Ljudi su pobijeni,svi sa imenom i prezimenom.

  Vlast na celu Dodikom imala je sve kapacitete da to istraze i izvede krivce pred sud.i tacka.Sad sam siguran da im to nikad nije ni bio cilj.Bolje je ovako.Oni zive kao lesinari nad neistrazenim sudbinama vlastitog naroda.Uvjek mogu to izvuci i pomalo raditi na nepovjerenju u sud bilo koji.

  Najlakse je mene napasti da necu da kazem ko je onda.Ako nije Naser,ko onda jeste.Nije to moj posao nego tvoj supak jedan.Ispada da je meni do tih ljudi vise stalo nego tebi kao savjetniku vlasti.

  Komandnu odgovornost je malo komplikovanije dokazati,Nije to bas tako ako je neko komandant neke ustrojene jedinici od vrha prema dole,i ako je je vodza razularene skupine kojom je neko na celu pukom slucajnoscu.

  Evo jos nekih slicnih misljenja

  Komandna odgovornost ima razne oblike. Radi se o nadređenim osobama koje imaju sveobuhvatnu obavezu da ili spriječe ili kazne zločin. A ukoliko su ga sami počinili, onda je to direktna komandna odgovornost. Presude pred Tribunalom u Hagu, uključujući i presude u slučajevima komandne odgovornosti, donose se na osnovu dokaza koje tužilaštvo podnese kako bi argumentovalo optužbu za komandnu odgovornost, a na odbrani je da dovede u pitanje takve dokaze. Međutim, ukoliko se van razumne sumnje može utvrditi da je ta osoba zaista imala komandu nad jedinicama koje su počinile zločin i zaista imala razloga da zna da je zločin počinjen, a nije ništa učinila da ga spriječi ili kazni, tada je ta osoba odgovorna po komandnoj odgovornosti.“

  Vratimo se povodu za ovu temu, oslobađajućoj presudi Seferu Haliloviću. Marija Arnautović podsjeća na to što se spočitavalo penzioniranom generalu Armije BiH:

  Njemu je 2005. godine bilo suđeno po optužnici za ubistvo 63 hrvatska civila u selima Grabovica i Uzdol tokom operacije „Neretva 1993“, koju su u septembru 1993. godine u Hercegovini provele snage Armije Republike BiH, za koje je tužilaštvo tvrdilo da su bile pod njegovom komandom. Halilović kaže da tužilaštvo nije dokazalo da je imao komandu nad tim jedinicama:

  „Tužilaštvo nije moglo da dokaže da sam ja bio na prostoru Hercegovine u toj takozvanoj operaciji ,Neretva 1993‘ u komandnoj ulozi, već je odbrana pokazala da sam bio u timu koji je imao zadatak da koordinira, da pruža stručnu pomoć i tako dalje, ali ne da komanduje u toj operaciji.“

  Način na koji Haški sud tretira komandnu odgovornost vezan je za potpuno ustrojstvo jedinica. Znači da je jedinica kojom neko komanduje ustrojena po određenim uzusima, da ima profesionalne vojnike i da ima dobar komandni kadar. Rat u Bosni i Hercegovini bio je takav da se ne može govoriti o potpuno organizovanim jedinicama gdje se lanac komandne odgovornosti protezao od vrhovnog komandanta do običnog vojnika, kaže bivši zamjenik federalnog ministra odbrane i jedan od ratnih komandanata Armije BiH Ferid Buljubašić:

  „Drugačije bi se trebala tretirati komandna odgovornost u nekoj uređenoj jedinici, koja je formacijska, koja je obučena, koja ima komandni kadar, ljude, a drugačije jedinice koje su nastajale u ratu u Bosni i Hercegovini i gdje, zbog neznanja, zbog nesposobnosti i zbog svega drugog, mnoge stvari koje su se događale na najnižim nivoima nije naredio komadant, niti je na njih mogao uticati, niti ih je mogao spriječiti. Često nije imao ni informacija o tim događajima i o tim jedinicama, jer te jedinice te komandante nisu izvještavale.“

  Sefer Halilović:

  „Koliko sam ja uspio da zaključim, a proučio sam dosta predmeta vezanih za komandnu odgovornost, sudska vijeća donose odluke na osnovu dokaza i činjenica. Mislim da sudije ni u jednom slučaju nisu pogriješile. U optužnicama je, u principu, pored komandne odgovornosti, uvijek još nešto. U mojoj optužnici je bila samo komandna odgovornost i ništa više.“

  Slučaj „vukovarske trojke“

  Nedavna presuda takozvanoj „vukovarskoj trojci“, koju su pred Haškim sudom procesuirali za zločine na „Ovčari“, kada su ubijeni civili iz bolnice u Vukovaru, izazvala je burne reakcije nezadovoljstva u Hrvatskoj. Podsjećanja radi, od trojice oficira bivše JNA, Miroslav Radić je oslobođen jer nije dokazano da je bio na mjestu pokolja, Veselin Šljivančanin je osuđen na pet, a Mile Mrkšić na 20 godina zatvora.

  Profesor Žarko Puhovski neutemeljenima smatra političke primjedbe da presuda ne uzima u obzir tragediju Vukovara i za Radio Slobodna Evropa obrazlaže:

  „Smatrao sam da se radi o tomu da je logika suđenja takva da će tužiteljstvo morati pokušati odrediti predmet u kojem tuži tako da ga najlakše dokaže. Po logici stvari, lakše je dokazati neka zbivanja u užem kontekstu nego u širem. Recimo, kad je prije puno godina Artuković izručen Hrvatskoj iz Sjedinjenih Američkih Država, on je bio optužen samo za dva umorstva, iako je, naravno, bilo jasno da je on u Jasenovcu bio odgovoran za puno veći broj žrtava. Međutim, ta dva umorstva je bilo najlakše ili jednoznačno moguće dokazati. Dakle, nije ih trebalo kriviti samo za ,Ovčaru‘. Optužnica je pogriješila utoliko što je govorila o zločinu nad civilima, a radilo se o ratnim zarobljenicima. Ljudi u bolnici su bili pretežito ratni zarobljenici. Bolesni ili ne, ali ratni zarobljenici. I drugo, bila je greška sudišta što je prihvatilo uži koncept zapovjedne odgovornosti od onoga koje je, recimo, korišteno u slučaju Blaškić, pa i u slučaju Halilović.“

  U slučaju Sefera Halilovića, čak i u slučaju „vukovarske trojke“, ukoliko to nisu ti ljudi koji su odgovorni po toj komandnoj odgovornosti, tko jeste? Tko je taj koga treba dalje ganjati?

  „Ovdje se radi o dvije razine problema. Objektivno govoreći, problem sudišta nije tko je drugi. Sudsko vijeće može suditi samo u okviru optužnice. Dakle, njegovo je da ustanovi jesu li osobe koje su navedene u optužnici počinile neko kažnjivo djelo koje im se stavlja na teret. Kod nas se stalno pretjeruje sa ulogom Haškog sudišta kao nekakve povijesne instancije. Ono se bavi jednim ograničenim brojem slučajeva, a problem je što se tu katkada čine greške. Recimo, za Šljivančanina je u ovoj istoj presudi rečeno da nije dokazano da je ušao u hangar na Ovčari i da se odatle ne može dokazati da je znao što se događa jer nije mogao vidjeti. Međutim, očito je da se moglo i čuti kad je postrijeljano preko 200 ljudi. Ne vjerujem da su ih sve strijeljali sa prigušivačima. Dakle, oni su naprosto sebi olakšavali posao u nekim situacijama tako što su se pravili da postoji samo neposredno kontaktiranje s nekom scenom, a ne i nešto drugo. I s druge strane, ponašali su se kao da su organi takozvane autonomne oblasti istočne Slavonije i Srijema nekakav autonomni čimbenik u odnosu na JNA, što ni po čemu nije bila istina. I treće, u tom konkretnom slučaju, za razliku od slučaja Blaškić gdje su, po mom sudu, korektno ustanovili da je Blaškić odgovoran za ono što se dešavalo u zoni nad kojom je imao formalnu zapovjednu odgovornost, ma kakva ona stvarno bila. Ovdje su poslije toga dijelili formalnu odgovornost vojske, dakle JNA, i paravojnih jedinica, premda je jasno da su u zoni odgovornosti nekog zapovjednika svi pod njegovom odgovornošću i ne može se na drugi način pristupiti problemu. Jer, inače, čitava skupina načela međunarodnog humanitarnog prava pada u vodu.“

  Haški je tribunal u velikoj mjeri škola i eksperiment, i – kao u svakom eksperimentu – imate mnogo žrtava među onima na kojima se eksperimentira..

 23. Da se razumijemo Nikola.Vjerovatno je Naser ubica civila ,lopov i kriminalac sigurno jeste.Ali evo,hajmo ovako .Sta si ti licno poduzeo da pomognes da pronadzes i podrzis svjedoke da daju izjave.Ne ovako kao vlast,nadze neke totalno nepouzdane,koji toliko izokrenu iskaze da se stjece dojam da su dobili pare da bi citav proces doveli do sprdnje koji i jedino moze zavrsiti kao sto je i zavrsio oslobadzajucom oresudom.Tacka.

 24. ☹️ 8. децембра 2018. у 12:00
  Балијо, „Imali kakva slika ,dokazni materijal.Ili zive negdje vani,presretni sa svojim primanjima,RS vide godisnje heftu dana i opet nazad,“ срам те било за оних 3000 убијених око Сребренице! Ниси ти балија, ти си фукара, балијски олош. Мало је било бијелих трака!

  Balijanderu ti veze nemas o cemu se prica,to je bila ironija.Idi bre spavaj,ako te zena ulovi da pises komentare mislice das se kurvas.

  Jos nesto ,tvoji komentari tuknu na smrad iz usta kad ne operes zube.Imas li u uopste zube?Peres li to malo krlja sto imas?
  Alahimanet

  1. Мани ме се своје балијске ироније. Балија још ироничан а у покушају и саркастичан. Сиктер балијо.

 25. Ахмеде,

  пусти ти сад какав је Орић лично.

  Ја сам констатовао чињеницу да су морали команданти одговарати по командној одговорности на било ком дијелу ратишта, управо је Сребреница типичан примјер злочина и потребе одговарања команданата по командној одговорности на обије стране.

  Наравно да су испод њих морали такође одговарати неки официри,подофицири, наравно и сами извршиоци злочина.

  Крстића знам лично, сигурно није он пуцао у било ког цивила, или заробљеног војника, осушен је за ратни злочин по командној одговорности, као и много других испод њега.

  Орић није, а требао је и он и његови потчињени, као и извршиоци убистава дјеце и старих, као и ратних заробљеника.

  Са тим се Алијина намјештаљка око Сребреница требала завршити, наравно, ако се хтјело поштено и по међународном ратном праву.

  У супротном, ако се требало прећи на веће нивое одлучивања, онда се у Хагу требао да нађе Алија Изетбеговић и командант тзв. Армије БиХ, исто као Караџић и Младић и тачка.

 26. Ахмеде,

  још једна ствар, политика може имати два аршина, али суд суди на основу правних норми и чињеница, не може бити суд са два аршина, наравно, ако није политички, зар не?

  И одговори Симу на конкретно питање, пусти одговор са контра питањима и другим аргументацијама.

  Ево ја те питам, КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВО НЕДУЖНИХ СРПСКИХ ЦИВИЛА И РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА У СРЕБРЕНИЦИ, АКО НИЈЕ ОРИЋ.

  Одговори, не замотавај.

  1. Jel te to Simo izrezilio,pa mjenjas misljenje.Ti bi u politicare a nemas svoje ja.

   Haj ljepo procitaj sve sto sam napisao oko ove teme pa mozemo dalje.

   Bogam cu morati pojacati molitve za tebe,nikako na selamet da izadzes.

  2. Гњурац,

   прво Џасмину полижеш дупе, па га онда критикујеш што ми не одговори на питање!?

   Прво, ја то питање не постављам зато што очекујем одговор, него да покажем да су ријетки Бошњаци који прихватају да се у Сребреници десио злочин и над Србима. Зато сва та изврдаваља, муљања …

   Друго, и у овом случају долази до изражаја она од Достојевског да дође вријеме да свако зло крене да ради у корист добра.
   Негирањем командне одговорности Орића даје се јасан доказ да та самопрозванна АБиХ, није имала команду и војну хијерархију. Јер да јесте знало би се ко је наредио злочине. Ако их нико није наредио знало би се ко је пропустио да казни оне који су самовољно урадили то што су урадили.
   Такве војне формације су бандидтске организације.

   Како нема командне одговорности, не треба бољи доказ да команде није било, а војна формација која нема команде је банда.

   Џасмин је потврдио да је АБиХ била банда.

 27. Мој Ахмед мене забавља.

  Недам ја њега за сто других зеиса, ја сам овакве грађане муслимане чувао у рату, све док срце куца у јунаку, чуваћу овакве као Ахмед и у миру од разних Орића и осталих бин-Бакира.

  1. Pajdo jesi ti ikad bio na liniji u ratu? Jesi ih i tamo cuvao?
   Dok smo se mi tukli sa njima na osmicama i zlatistu, srpski kapetan ih cuvao.
   Jbt, dobro i postojimo ko je sve bio oficir u ratu

  2. Е нек’ си му ућеро!

   Будала читаво вријеме млати да Срби у рату нису ништа имали на уму но убијати муслиманске цивиле, а да је захваљујући њему и сличним тај наум спријечен.

  1. Од кога си ти то бранио муслиманске цивиле?

   Ајмо мало логике…

   С обзиром да си ти јединствен и уникатан, могао си се налазити само на једном мјесту у истом тренутку.
   И на том мјесту си спасавао муслиманске цивиле.

   Логика даље говори да су цивили тамо гдје тебе није било најебали јер таквих као што си ти нема, није их било, нити ће их бити.

   Схваћаш ли да својом болесном самохвалисавошћу оптужујеш свој народ да је злочиначки, а да си ти примјер који потврђује правило?

   Чим те сретнем ишамаруаћу те ко мајмуна!

  1. Водите га на љето у Поточаре и показујте народу.

   Прије тога мало на Фејс код Сенада да оприча како је склањао муслиманске главе испред српског ножа и ето хероја.