Нема Фате Орловић у Урошевцу

Црква посвећена Урошу Другом Нејаком из династије Немањића, запаљена је у току агресије НАТО на Косово и Метохију. Са њом у дворишту је и новокомпонована џамија.

петак, 18 октобра, 2019 / 17:56

Сличан случај оном из Коњевић Поља, односно прављења џамије на приватном посједу напуштеном избјеглиштвом српског становништва у току рата, десио се и у Врапчићима, приградском насељу Мостара.

Но, од случаја у Врапчићима медијско чудо нико није правио. Није се распиривала мржња коју неко исказује према вјерском објекту, па сублимирано и према читавом српском народу, те није спонзорисана правосудна сапуница. Власници су се онда, логично, нагодили са Исламском заједницом из Сарајева.

Но, у случају "нане Фате", сјатила се читава банда шовинистичко-медијских лешинара, који су на сваки могући начин онемогућавали договор и компензацију од стране СПЦ.

Фата је изгубила случај на свим домаћим правосудним инстанцама, па се морала укључити "међународна заједница". Велико је питање ко је и на основу чега донио одлуку у њену корист, али некако најправичнији дође рок до када се "Фатина црква" мора уклонити из "њене авлије", за коју својевремено није посједловала документацију о посједу – 01.04.2020.

Пресмијешно.

У Урошевцу се још увијек осјећа 1999. година. Нико не прави драму и медијски спектакл од непостојања права Срба, којих више тамо нема ни за статистичку грешку.

Нема Фате ни у Подгорици (Аутораоница умјесто Св. Василија)

Након одлуке локалних власти да се на локацији у насељу Коник гради праоница умјесто храма Св. Василија Острошког, представља још један доказ незаконитог поступања локалне власти, сматра шеф одборничког клуба Демократске фронте у Скупштини Подгорице, Миодраг Башовић.

Недавни протести мјештана овога насеља јасно показују њихову жељу за изградњом једне тако значајне богомоље за православне вјернике у Подгорици, рекао је Башовић.

"Треба назначити да је парцела у законском оквиру одређена Детаљним урбанистичким планом за вјерски објекат што је тада једногласно потврђено од стране свих одборника Скупштине Главног града. У захвату истог ДУП-а, одређене су двије парцеле за изградњу вјерских објеката. Након тога, Скупштина је, такође, донијела одлуку да се једна од двије парцеле уступи, без накнаде, Исламској заједници за градњу њиховог вјерског објекта", истиче он.

Када је у питању друга локација, једина заинтересована страна је Митрополија црногорско-приморска која је, сходно ДУП-ом предвиђеној намјени, предала захтјев да откупи поменуту парцелу и ту сагради храм посвећен Св. Василију Острошком, каже он.

Башовић пита како је могуће да на основу свега наведеног локална власт даје приоритет потпуно другачијој намјени парцеле од предвиђене? Истиче како се тиме се свјесно врши очигледно кршење закона и одлуке коју је донио Градски парламент.

"На све ово треба додати и петицију коју су потписали грађани са подручја Коника и масовно подржали изградњу цркве посвећене великом православном светитељу. Ову иницијативу су подржали и припадници других вјерских заједница који такође поштују Св. Василија, што доказују бројним поклоничким путовањима у манастир Острог", наводи Башовић.

Он сматра да би поред вјерског значаја, овај храм естетски употпунио садржај Подгорице и био на корист свим грађанима.

"Очигледно да нечији инат не дозвољава да се предвиђена црква сагради на одређеној локацији, а фаворизује се објекат чија намјена одговара индустријској зони која се налази недалеко од те парцеле. Грађани Коника, Старог аеродрома и цијеле Подгорице, као и Црква, сигурно ће истрајати да изграде храм на локацији на којој се већ служи Божја служба и упућују молитве Св. Василију Острошком," закључио је Башовић.14 КОМЕНТАРА

 1. Драго ми је што аутор овог текста наводи примере везане за православне богомоље и неправде и правде пред Богом и људима. Тиме наводи примјер колико су права Срба угрожена у окружењу у којем живимо а са друге стране истиче лицемерје и константне покушаје од стране комшијских народа и муслимана из ефбих да загорчају живот Србима и прикажу стање на терену које представља њих као жртве!
  Докле год су такви ствара ће одбојност и презир у мени!

 2. Glupost obična.
  Ljepše bi bilo pročitati tekst u kojem će nam neko objasniti zašto Milorad Dodik & SNSD plaču i svaki dan čine sve da uđu u vlast sarajevsku.
  Meni kao običnom građaninu nije jasno kome je potrebna ta vlast i Sarajevu ako mi sasvim lijepo funkcionišemo, a godinu dana jednog nivoa vlasti zbog kojeg smo izlazili na izbore i bespotrebno trošili novac i vrijeme nema i pokazalo se da nam nije ni potreban.
  Zašto taj čovjek plače sa svojom udrugom, zašto ne ide na Sud ili u Parlament Republike Srpske i poništi sve prenesena nadležnosti.
  Fata nana je pokazala više dostojanstva, nije htjela talove sa kriminalnom organizacijom!

  1. Слажем се Млађо, мада ја мислим да Додик из тактичких разлога (више да јебе Мирсу и Агана) инсистира на тој бх-власти.

   Оног момента кад Бакир клепи ушима долази ред на Додика да постави услов.

   Ја га савјетујем да тражи избачај странаца из Уставног суда БиХ.

   До сада ме је слушао.

 3. Драго ми је што је власник земље у Врапчићима био жив и здрав па се нагодио с ИЗ-ом, муж херионе Фате Шаћир Орловић није могао, заклан и бачен у једну од бројних масовних гробница у Сребреници заједно с 20 чланова породице, исто тако да се нагоди са српском црквом. Требате разумит нану Фату, јебига… Да парафразирам патријарха српског Павла: Будите мало људи, иако сте Срби.

  1. Periguzo Šaćir nije zaklan i bačen u bunar već je preminuo prirodnom smrću 2000 godine ,znaci 5 g. Poslije rata.
   Losa ti je provokacija Bosanski Kurdu.
   Turci rjesavaju svoje Kurde ,a i mi ćemo svoje rijesiti uskoro i to u paketu sa migrantima

  2. Сине, сваки одрасли, паметан Србин би те из најбоље намјере посавјетовао, као незрелог балавца, да се обришеш око уста када тако мутаво пријетиш и опалио ти васпитну по ушима.
   И научи се поштовати ћирилицу.

 4. Osnovna greska SPC i tadasnje vlasti bila je da se uopste napravi crkva na privatnom zemljistu, od tolikog drzavnog zemljista i u Konjevic Polju gdje prakticno i nema pravoslavnih vjernika. Ali, bio je rat i sve strahote i nelogicnosti koje s njim dolaze, pa se ta glupost i u tom momentu mogla i „progutati“.
  Medjtim, kada je rat stao i kada se nakon toga nisu mogli nagoditi i dogovoriti sa vlasnikom zemljista -ako su uopste i probali-, tu crkvu je trebalo odmah dislocirati na neku pogodnu lokaciju, i time bi prestale sve polemike i politicko eksploatisanje slucaja od strane bosnjackih stranaka.
  Ocigledan politicki, i ne samo, autogol prosrpski orjentisanih politickih partija u RS.
  Misleci, bolje reci znajuci unaprijed, da ce do korica korumpirani i politizovani sudovi u RS odbiti zahtjeva i tuzbe vlasnika zemljista, i to rijesiti onako kako to odgovara SPC i kriminalizovanim vlastima u RS.
  Sto se i dogodilo.
  Pazite, sudovi RS, na vise nivoa, odbiju tuzbeni zahtjev vlasnika zemljista u situaciji kad je vlasnistvo na zemljistu apsolutno nesporno, i kad je vlasnik o tome imao sve valjane dokaze, i kada nije postojao nikakav, pa ni usmeni, dogovor, sa vlasnicima.
  Politicki, pravni, ljudski, humani, socijalni, i tako dalje, nonsens.
  Govorim to kao Srbi pravoslavac.
  Tipicno balkansko ..urcenje i inacenje (nema tu nikakve razlike izmedju zaglupljenih glava na sve tri strane bosanskog tamnog vilajeta, da s erazumijemo), i sa time jednom za sva vremena treba da prestanemo.
  Mi, Balkanci, nikako da shvatimo da ne mozemo zivjeti sami na ovom svijetu, i da cinimo dio sire medjunarodne zajednice, ali i da nad korumpiranim BeHa sudstvom postoje i druge (evropske) institucije, kao korektor nasih gluposti.

  1. “Ocigledan politicki, i ne samo, autogol prosrpski orjentisanih politickih partija u RS.“

   Хоћеш да кажеш да су одлуку о градњи цркве донијеле “проспски“ орјентисане партије, односно да је то ђаволско дјело?

   Ако је тако, ја се добровољно јављам да је ручно срушим.

  2. Прво, лоше си информисан, Фата нема „ваљане доказе“ (твоје ријечи).

   Друго, земљиште јесте у најмању руку спорно, не само судови у Српској него је и УС БиХ (а ту двоје судија од 9 из Српске и нема баш утицаја) својом одлуком од 28.09.2017 одбацио апелацуију Фате.

   Треће, када неко нагласи како је Србин православац ту увијек имамо једну поплаву моралисања и осврта на српска непочинштва зачињена аутошовинизмом, а покаже се у 99% случајева да тај није ни Србин ни православац.
   Није забрањено лажно се представити, али јесте ружно.

   Четврто, ово није текст о Фати, бјеше и превише текстова о Фати и поменутој цркви, већ о двоструким аршинима и како пандани овој причи, када су обрнуте улоге, нити занимају медије, нити кога посебно брину.
   Није забрањено лупетати о било чему у посту, али елементарна пристојност налаже дасе држимо теме.

  3. U TEKSTU SE KAZE :
   „Но, у случају „нане Фате“, сјатила се читава банда шовинистичко-медијских лешинара, који су на сваки могући начин онемогућавали договор и компензацију од стране СПЦ.
   Фата је изгубила случај на свим домаћим правосудним инстанцама, па се морала укључити „међународна заједница“. Велико је питање ко је и на основу чега донио одлуку у њену корист, али некако најправичнији дође рок до када се „Фатина црква“ мора уклонити из „њене авлије“, за коју својевремено није посједловала документацију о посједу“.
   STVARNO SE IZVINJAVAM STO SAM PISAO O NECEMU STO SE NE POMINJE U TEKSTU.
   Kao Srbin pravoslavac, osjetio sam da kazem na temu nasih gluposti, kao sto od Bosnjaka muslimana ocekujem da kazu nesto vise na temu njihovih gluposti (npr. Vrapcici).
   A dobrovoljno se prijavljujem da rucno srusim i izmjestim crkvu u Konjevic polju, ukoliko u odluci o gradnji, a posebno izmjestanju odmah nakon sto se stvar iskomplikovala, nisu nije ucestvovala tadasnja vlast u RS (bilo entitetske ili lokalne), odnosno prosrpski orjentisane politicke partije koje su u toj vlasti partecipirale.
   SPC sigurno nije sama zaposjela tudje privatno zemljiste.
   Crkva se gradi radi vjernika, a u Konjevic Polju, kao sto rekoh, je bio zanemarljiv broj vrernika pravoslavne vjeroispovijesti.
   Prije ce biti da je to bila neka vrsta „inat crkve“, kao sto je poslije rata u BiH sagradjen veliki broj i „inat dzamija“. Umjesto da su se gradile skole ili neki proizvodni pogoni.
   Budimo realni, OKO

 5. Османе,

  ако ти је био циљ испорвоцирати “просрпски“ орјентисане коментаторе, признајем да си успио. Међутим, још би бољи ефекат био да си то урадио чињеницама, а не лажима.

  Наиме, није се Анђелко Лозо нагодио са ИЗ БиХ него је суд отео Анђелкову земљу у Врапћићима. Како Лозо нема моћне спонзоре да поћера до Стразбура, а све знајући (што би рек’о Гњурац) да БиХ у Стразбуру заступа кадар СДА који је “пропустио“ законску могућност жалбе на пресуду гледе Фате, јасно је зашто је то за Лозу завршен случај.
  То није нагодба него отимачина.

  Друго, истина је да се СПЦ покушала нагодити са Фатом, али је врло-врло вјероватна могућност да је Фати са друге стране понуђено много више новца да инсистира на рушењу цркве. Из овога слиједи да ти није успио покушај да Фату прикажеш високоморалном муслиманком, а Анђелка Лозу поткупљивим Србином.

  Треће, очито је да теби није проблем да се вјерски инат-објекти раде на приватном земљишту иновјераца, под условом да се накнадно направи договор.

  И на крају, ту праксу градње вјерских објеката на земљишту протјераних иновјераца је прва започела ИЗ БиХ још 1994.године на Брадини, аЦрква у Коњевић Пољу датира из 1996.године.
  Како ја не користим кретенске аргументе попут твојих “нагодбашких“, не пада ми на памет да оправдавам изградњу цркве 1996.године тиме да су “балије“ то радиле двије године раније.

  https://faktor.ba/vijest/fata-orlovic-pravdu-trazila-u-strazburu-dzamija-u-bradini-uklonjena-prije-11-godina/53471

  https://medzlismostar.ba/dzamija-u-vrapcicima-nije-izgradena-na-srpskoj-zemlji/

  1. Симо,
   нисам се информисао о том човјеку који се нагодио с ИЗ-ом јер ме није посебно ни интересовало, искључиво ме је интересовало и било ми је драго да је био жив и здрав да се могне нагодити или не нагодити, за разлику од Шаћира Орловића којем су то право одузели.
   Преузео сам то као чињеницу онако како је и наведено у текстуљку на Фронталу, не додајући нити одузимакјући томе ништа. Ако то сматраш погрешним онда, признајем, то јесте била моја грешка, да здраво за готово узимам лажи и полулажи које износи пословично шовинистички Фронтал.РС, уз склоност манипулацији и селективном приступу чињеницама.
   Што се тиче свих твојих вјероватности и запитаних очитости о мени и мојим ставовима и вриједносним судовима, то окачи мачку о реп, што би ти Алфа рекао, не срамоти се, ниђе везе…