Курди се жале: Турска не напредује копном, али бомбардује из ваздуха

Турска је бомбардовала и гранатирала положаје курдских снага и цивиле на сјеверу Сирије кршећи тек успостављени прекид ватре, рекао је портпарол курдских снага.

петак, октобар 18, 2019 / 18:21

САД су саопштиле синоћ да су успјеле да договоре петодневну суспензију турске офанзиве на сиријске курдске борце на сјеверу Сирије, који се граничи са Турском.

Курдске снаге су одмах синоћ саопштиле да су спремне да поштују примирје које је ступило на снагу ноћас.

Невладина Сиријска опсерваторија за људска права јавила је да је најмање пет цивила убијено на сјеверу Сирије у турском ваздушном нападу на село близу пограничног места Рас ал Аин, гдје курдске снаге и даље пружају отпор офанзиви Анкаре.

"Пет цивила је убијено у турском ваздушном нападу на село Баб ал Кеир", пренијела је Опсерваторија. То се дешава упркос примирју које је Анкара синоћ прихватила.

Турска је кренула у офанзиву на сјевер Сирије 9. октобра. Према договору о примирју постигнутом јуче током разговора америчког потпредсједника Мајка Пенса са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, Турска даје пет дана курдским снагама да се повуку из појаса од око 30 километара уз сјеверну сиријску границу. Када се курдске снаге повуку Турска је најавила да ће потпуно прекинути офанзиву.Оставите одговор