Каталонци блокирали границу Шпаније и Француске

Друмску границу између Шпаније и Француске блокирали су у оба смјера каталонски сепаратистички демонстранти петог дана мобилизације због пресуда изречених њиховим вођама у шпанском суду, саопштила је шпанска влада.

петак, 18 октобра, 2019 / 18:25

Демонстранти су у оба смјера блокирали ауто-пут код Ла Жонкере близу Ђироне, као и национални ауто-пут близу француско-шпанске границе, навело је шпанско Министарство саобраћаја.

У Барселони, гдје се данима одржавају демонстрације због пресуда каталонским вођама ноћас су избили нови окршаји између полиције и демонстраната.

Према сценарију који се понавља неколико узастопних ноћи од када су почели протести послије изрицања пресуде каталонским вођама у понедјељак, мирни протести се измакну контроли и радикалне присталице сецесије почну да се сукоблајвају са полицијом. Ноћас су они запалили брзо постављену барикаду на централној улици, која је популарна туристима.

Каталонски демонстранти су огорчени због тешклих затворских казни од девет до 13 година изречених њиховим вођама у понедјељак у шпанском суду због њихове улоге у покушају сецесије 2017. године.

За данас је најављен дан општег штрајка у Каталонији, а маршеви слободе који су кренули из разних области треба да се слију у Барселону на велике демонстрације предвиђене око 17.00 сати по централноевропском времену.