Изненађења: Америчка организација Транспаренси интернешнел, пријавила Додика којег су Сједињени Ентитети Америке ставили на црну листу

Транспаренцy Интернатионал у БиХ поднио је пријаву Комисији за одлучивање о сукобу интереса против члана Предсједништва БиХ Милорада Додика јер фирме у власништву његове породице послују са државом и примају значајне подстицаје из буџета.

недеља, 20 марта, 2022 / 13:42

(дакако, ми само пресловљавамо искључиво латинична саопштења у којим су енглеске ријечи свете и не преводе се на новоговр из Ефбиха.)

Према одредбама Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ изабрани званичници и њихови блиски сродници не би смјели бити дио управе или менаџмента било којег приватног предузећа које склапа уговоре, или на други начин послује, са институцијама које се финансирају из буџета на било којем нивоу власти. С обзиром на то да син и кћерка Милорада Додика посједују приватна предузећа која послују са јавним институцијама, а по одредби овог закона сматрају се блиским сродницима, члан Предсједништва БиХ налази се у ситуацији сукоба интереса.

Наиме, члан 8.а Закона прописује да ангажман блиских сродника изабраних званичника у предузећима која послују са државом, доводи до ситуације у којој се ти званичници налазе у сукобу интереса.

Према подацима из недавног истраживања портала Цапитал.ба фирме у власништву породице Додик добиле су у 2021. години око 370.000 КМ из Аграрног буџета и Компензационог фонда РС. Конкретно, према подацима Агенције за аграрна плаћања РС, правна лица "Фруит Ецо" из Градишке, те "Агро воће" и "Глобал Либертy" из Лакташа, у току 2021. године добијала су помоћ за санирање штете од мраза, подршку за продано и произведено воће, регресирано дизел гориво, противградне мреже и сл.

Такође, правно лице "Угоститељство Апапе" с.п у власништву Додикове кћерке добијало је у протеклом периоду послове од Угоститељског сервиса Владе Републике Српске у износима који прелазе законски дозвољени праг од 5.000 КМ годишње.

Због свега ТИ БиХ позива Комисију за одлучивање о сукобу интереса Босне и Херцеговине чији рад је због политичких опструкција у протеклом мандату често био блокиран, да проведе поступак и испита постојање сукоба интереса једног од највиших званичника БиХ.

Такође, ТИ БиХ поново позива делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БИХ да прекину опструкцију усвајања новог Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ који би требао осигурати независност комисије која ће убудуће одлучивати о сукобу интереса.