Бјелица изашао пред транспортере ЕУФОР на Сокоцу: Немате шта да плашите дјецу пред школама

Војници ЕУФОР на подручју општине Соколац спроводе одређене актвивности. Њихово присуство на паркингу основне школе, Средњошколског центра Василије Острошки, те код дјечијег игралишта код фонтане, под пуном ратном спремом и борбеним возилима забринули су родитеље. Забринули су све у локалној заједници.

недеља, 20 марта, 2022 / 13:59

Премда се каже да су ту да "осјетимо безбједност" прије да су успјели да нас подсјете на рат, на све страхоте које покушавамо да заборавимо.

Као начелник општине Соколац желим да поручим и припадницима румунских снага у саставу ЕУФОР Алтеје, односно свим припадницима и руководству војних снага Европске уније "Алтеја”, који су у Босни и Херцеговини са задатком надгледања спровођења Дејтонског мировног споразума, да те задатке обављају несметано и професионално.

За те задатке нема потребе да буду у близини школа, дворане, дјечијих игралишта. Одатле не пријети никаква опасност ни миру, ни безбједности а ни БиХ.

Нема потребе да нас подсјећате на рат и страхоте, и онако то тешко заборављамо. Баш у ове дане је започело и бомбардовање Србије 1999. године, ране су свјеже а незадовољство због неправде је и данас присутно. НАТО је бомбардовао и Републику Српску 1995. године. Опсједао је наше стадионе, спуштао се хеликоптерима током утакмица, надлијетао и плашио звуком, бацао летке и шта све не.

Због свега тога појачано присуство које за циљ има наводно "осјећај сигурности и безбједности" заправо код становника Сокоца и Романије ствара све супротно, уноси немир, повећава гњев и лоше успомене.

Још једном желим да апелујем да за провођење мисије ЕУФОР нема разлога да плаши нашу дјецу. Као ни да парадира нашим улицама. О безбједност и сигурности наших улица брине Полиција Републике Српске.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица