Хитлерова домовина озаконила што Хрватска у пракси неће

Аустрија није само забранила усташку иконографију, већ је цијели тај покрет ставила на листу организација попут Ал каиде и „Исламске државе“.

четвртак, 4 октобра, 2018 / 12:18

„Клајне цајтунг“ и други аустријски медији наводе да ће та земља од марта сљедеће године драстично кажњавати употребу фашистичких симбола, међу којима посебно истичу усташку иконографију.

Свакога ко буде користио овакве симболе очекује казна од 4.000 евра или једногодишњи затвор.

Откако је 2014. године усвојен закон који се тиче ове области, број забрањених организација био је мали.

Новим законом биће забрањен шири круг организација, а на попису забрањених симбола, уз сепаратистичке, „Муслиманско братство“ или „Хамас“, наведени су и „симболи хрватског фашистичког усташког покрета“, које су хрватски навијачи у Аустрији масовно користили за вријеме преноса Мундијала у Русији.

Аустријски канцелар Себастијан Курц најављује да ће заштитити слободну и либералну демократију.

На овогодишњој комеморацији погинулим усташама у Блајбургу аустријска полиција је приводила све који су дизали руку у нацистички поздрав и узвикивали: „За дом спремни!“.

Најпознатији је случај неименованог држављанина Хрватске који је добио двије године затвора условно због кориштења Хитлеровог поздрава током комеморације у Блајбургу.

Оптужени се бранио тврдњом да „није ријеч о Хитлеровом поздраву, већ о хрватском“, али то је на суђењу демантовао хрватски историчар Марио Јареб.

Јареб је навео да се подизање руке уз ријечи „За дом спремни!“ почело употребљавати током усташке Независне Државе Хрватске.

Преступник је избачен из Аустрије и забрањен му је боравак у земљи.

Аустријски медији истичу да су усташки поздрав и симболи, због којих се у Аустрији може отићи у затвор или платити велика новчана казна – у Хрватској дозвољени.Оставите одговор