Друга фаза обнове Банског Двора

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас су озваничили почетак друге фазе реконструкције Културног центра Бански двор за чије уређење је Влада Српске издвојила укупно 2,5 милиона КМ.

четвртак, 4 октобра, 2018 / 10:37

Цвијановићева је изјавила новинарима да је задовољна што се реконструкција завршава по фазама и што је реализовано оно што је одавно постајало као потреба и идеја.

„Важно је да се ствари завршавају по фазама. Већ смо креирали одређене програме који се односе на унутрашње, комплетно преуређење. Биће ту обимних захвата“, каже Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада ће бити на располагању Банском двору и када се уђе у фазу унутрашњег уређења.

„Очекујем да ће радови бити завршени у предвиђеном року, али и ако не буду, битно је да Бански двор буде у пуном сјају. До краја сљедеће године сигурно ће бити завршена комплетна реконструкција. Бићемо сви у Бањалуци поносни на ово“, поручила је Цвијановићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да Бански двор – један од урбаних симбола Бањалуке, центра града и носилац културе – данас улази у другу фазу реконструкције.

Он је подсјетио да је Влада обезбиједила 2,5 милиона КМ за реконструцију и додао да је завршена прва фаза – замјена крова, чиме је Бански двор заштићен од даљег пропадања, јер је протеклих година због прокишњавања претрпио велику штету и много унутрашњег простора је неупотребљиво.

„Данас улазимо у другу фазу реконструкције која подразумијева замјену столарије, фасаду, кипове, балконе, камен, прилазе, степеништа и амбијенталну расвјету. Рок за извођење радова је пет мјесеци, али, с обзиром на то да улазимо у зимски период, реално је очекивати да се радови одуже. Волио бих видјети Бански двор обновљен за Дан града – 22. априла 2019. године“, рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Бански двор добити ново лице, али да преостаје још много посла на унутрашњој санацији.

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је да је данашњи дан историјски за ову установу, али и за културу и умјетност Републике Српске, јер је основни предуслов да Бански двор живи у пуном капацитету његова темељна санација.

„Искрено ме радује што паралено уз програмску обнову и велики број репрезентативних, културних садржаја које је Бански двор организовао данас, свједочимо и почетку заначајне фазе грађевинске обнове зграде“, додао је Матовић.

Обимну санацију Културног центра Бански двор финансира Влада Републике Српске са 2,5 милиона КМ, од чега је 514.000 КМ потрошено на санацију крова у првој фази пројекта, док је остатак новца предвиђен за спољашње уређење.

Рок за завршетак друге фазе реконструкције Културног центра Бански двор је шест мјесеци. Извођач радова је београдска фирма „Кото“ која је радила и реконструкцију крова Банског двора.

Ријеч о обимним радовима, који су прилагођени степену заштите објекта, јер је Културни центар Бански двор изграђен 1932. године и мора потпуно задржати аутентични изглед, због чега је и постављен шестомјесечни рок за завршетак радова.Оставите одговор