Дарко Ристов Ђого: Ми Црну Гору волимо

Волимо све Црногорце. Волимо и вас који нас мрзите јер схватамо да вас је нека мука натјерала. И једино што је у овом провидно намјештеном „инциденту“ лијепо јесте да, макар кад распирујете мржњу, нијесте заборавили писмо краља Николе и свих својих и наших предака.

уторак, 4 фебруара, 2020 / 16:20

Јавно кажем:

Наравно да се краљ Александар огријешио о свога дједа, краља Николу. Колико сам бранио њега и његове илузије, јер у то доба се није знала цијена његове наивности, толико имам право да критикујем и брзину „уједињења“ са којим се стихијски кренуло.

А нарочито потпуну неделикатност једног унука који на пречац уједињује свој народ у Црној Гори, народ који је желио то уједињење (не треба то никада заборавити!), народа који, чак и када се побунио није заборављао којој традицији припада.

Али остаје једна тешка истина:

Краљ Александар је морао имати више сензибилитета за свога ђеда, а и краљ Никола више разумијевања за свога унука. Журило се и направиле су се гршке које не смијемо преувеличавати ни умањивати.

Лансиран је један порив – лош, али разумљив јер човјек није увијек и у свему рационално биће – да се династичка лојалност Петровићима са временом користи као темељ једног анти-србијанства и анти-српства.

Тешко је то.

Тешко и ружно јер у нама у исто вријеме стоји човјек који са сузама у очима пјева „Тамо далеко“, дубоко се клањајући Шумадинцу који је свој шљивик бранио и повлачио се преко Албаније али исти тај човјек у нама пјева „Ој јунаштва свјетла зоро“ и „Онамо намо“ и са сузама из жила доживљава оно „једина си за слободу…“

Да Бог дадне да се након свега овог наше биће некако скраси у једном дубоком осјећању да је све наше – укључујући и наше трагедије – дубоко уткано у нас. И да се никад не понови, да се никада на брзу руку не прихватимо и никада не одрекнемо Црне Горе.

Повод је монтажа и покушај изазивања насиља од стране режима, објављен на гласилу АнтенаМ.4 КОМЕНТАРА

 1. Данас сам написао једну објаву на мом фејсбук профилу везану за дешавања у Црној Гори, повод су били транспортери, плус сам послао меил насловљен на Патријарха Иринеја, те Митрополите Анфилохија и Хризостома.

  Ништа ново нећу рећи ако кажем да ће убачени људи у литију убрзо изазвати сукоб са полицијом, што ће бити добар разлог да власт забрани било каква окупљања.

  Зато сам предложио данас двије ствари.

  Прву, да се размисли о литијама-шетњом,да се можда то заустави, а да се народ позива на масовна окупљање по градовима и општинама недјељом код храмова, може и четвртком, то је начин да се избјегне провокација и напад убачених Миловаца-спавача из литије на полицију, са једне стране.

  Са друге, километарске колоне које се формирају литијама ће ускоро бити добар повод да власти кажу како је блокиран нормалан живот у Црној Гори, да привреда трпи велике губитке, да не говорим како ће овај гандијевски отпор трајати дуго, дуго, тако да иде туристичка сезона, па би и то био велики разлог да се окрене прича против Цркве.

  Велике су паре у питању кад се ради о туризму.

  Друго, предложио сам његовој светости и њиховим преосвештенствима да на вријеме организују по свим епархијама у Србији, Црној Гори, Српској и расејању окупљање Срба на Васкрс у 12 часова на тачно договореним мјестима, све уз добру организацију.

  Сигуран сам данас, у вријеме када се због овог нечасног чина зеленаша из Црне Горе поново усаборујемо, када се масовно солидаришемо са нашом браћом у Црној Гори, да ће милиони Срба у свим градовима и општина наших држава, те у српским заједницама по Европи и свијету послушати савјет и одазвати се позиву наше Цркве.

  Биће то величанствени скупови, слика милиона Срба обићи ће свијет, поруке мира са тих скупова ћемо одаслати, али и тиме дати до знања да смо се поново вратили себи, да нећемо попустати никаквом притиску, да нећемо дати више ни педаљ наших вјековних огњишта, да смо поносни што смо часни, херојски, слободарски и славни српски народ, те да ћемо очувати своју светосавску вјеру и свој индентитет.

  Надам се да ову прилику црквени великодостојници неће пропустати,посебно патријарх Иринеј, али и сав српски Синод, да их политичари којим то неће одговарати, те њихови пиони у црквеним редовима неће у томе спријечити, односно, да ће тим потезом наша Црква успјети за дан да уради више на јединству српског народа, него што су урадили за 30 година од пада комуниста.

  Замислите већ другог дана Васкрса како ће се сваки Србин поносити када буде гледао извјештаје из стотина градова и општина, када буде гледао снимке милиона сложних Срба, а како ће се јадно осјећати НВО и „српски“ политичари који 30 година раде на разградњи српског индентитета и српске државе?

  Даће Бог да својим примјером на Христово васкрсење покажемо своју слогу и пошаљемо поруке мира, како нашим комшијама, тако и цијелом свијету, молићу се сваки дан да тако буде, тачка.

 2. Не ваља приједлог да се Срби у свим градовима и општинама усаборе на Васкрс, зар не?

  Ваља и тако ће бити, али пичкице као Симо и остали ботови страначки не могу да признају како је Лазаревић опет километрима испред политиканата из Српске и Србије, тачка.

 3. Knjazevina CG 1909.g. Popis 98% zborilo SRPSKI.
  Njegoseva Crna Gora je Srpska Sparta.
  Montenegro.Nato je Okupacija,Smrt FASIZMU!!

 4. NATO, povratak izvornoj Crnogorskoj Crkvi, ukidanje signala vulgarne srpske ruzicasto – odvratne tv,
  Zabrana ulaska uniformisanim pripadnicima porazene vojske na CG teritoriju i sprecavanje jos jedne u nizu provokacija od strane Bgd je vise no jasan pokazatelj da je CG izasla iz smrtonosnog „bratskog“ zagrljaja okorelih lopova zeljnih tudjih teritorija i lakog plena. Ispade oko iz lude glave. Risto, CG tebe ne voli.
  No passaran, fasisti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *