Црнатков ЕПП из Брисела

Потпрeдсједник ПДП-а Игор Црнадак учествује на редовном састанку Политичке скупштине Европске народне партије (ЕПП), који се одржава 3. и 4. фебруара у Европском парламенту у Бриселу.

уторак, 4 фебруара, 2020 / 16:56

"На састанку је, између осталог, донесена одлука да се сљедећи састанак лидера партија чланица Европске народне партије одржи 6. маја у Загребу за вријеме Самита ЕУ – Западни Балкан, чиме је ЕПП још једном потврдила своју опредјељеност и посвећеност процесу проширења и наставку интеграције земаља Западног Балкана у ЕУ", рекао је Црнадак.

Коментаришући изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се нада да ће БиХ добити статус кандидата за чланство у ЕУ заједно са Албанијом и Сјеверном Македонијом у мају ове године, Црнадак је рекао да би високи функционери, поготово они у чијој је надлежности вањска политика, требали познавати елементарне чињенице:

"Албанија је званично земља кандидат за чланство у ЕУ од 2014. године, а за Сјеверну Македонију ова одлука је донесена још 2005. године. Овакво незнање и, благо речено, лапсуси негативно утичу на углед и међународни имиџ Републике Српске и БиХ", рекао је Црнадак.

Он је подвукао да се ПДП залаже за што брже испуњавање препорука ЕУ за БиХ, посебно у дијелу владавине права, обезбјеђивања поштених избора и борбе против корупције, како би се у најкраћем року донијела одлука о статусу кандидата.

Такође, ПДП подржава напредак и других земаља из региона и надамо се да ће Сјеверна Македонија и Албанија ускоро добити датум почетка преговора о чланству у ЕУ.