Влада Црне Горе сама ставља Стразбуру ријечи у уста

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије јуче је одговорио на ранији позив премијера Душка Марковића за дијалог о припреми темељног уговора о уређењу међусобних односа и спорних чланова закона

уторак, 4 фебруара, 2020 / 11:10


Митрополит црногорско-приморски Амфилохије јуче је одговорио на ранији позив премијера Душка Марковића за дијалог о припреми темељног уговора о уређењу међусобних односа и спорних чланова закона
Европски суд за људска права није одлучивао о суспендовању Закона о слободи вјероисповијести јер о томе треба најприје да вијећа Уставни суд Црне Горе.
Други разлог је што се тим законом директно не крше нечија људска права, односно нема повреде права на живот, мучења и слично, пишу „Вијести“.
То произлази из изјава заступнице државе пред Судом Валентине Павличић и адвокатске канцеларије Радић из Београда, чији је захтјев да се Црној Гори привремено забрани примена Закона о вјерским слободама одбијен у Стразбуру.
Влада, а затим и посланица ДПС-а Марта Шћепановић, јуче су тврдили да је Европски суд одбацио ту иницијативу, потврдивши тиме да иза оспоравања овог закона стоји политика, а не право.
“Најновија одлука Суда у Стразбуру представља још један доказ да су примједбе које се износе на рачун Закона о слободи вјероисповијести искључиво политичке и идеолошке природе и да немају утемељања ни у домаћем ни у међународном праву”, објавила је Влада јуче.
Валентина Павиличић јуче је потврдила да су 31. јануара добили обавјештење да је одбачен захтјев за суспензију, цијенећи да нема доказа да су подносиоци овог захтјева под непосредњом пријетњом од наступања озбиљне и несагледиве штете по њих као странке. “Сходно Правилима Суда објашњено је када се привремена мјера може издати. То је само у оним случајевима када странке учине вјероватним да ће наступити несагледиве посљедице или несагледива штета за њих као странке”, појаснила је, између осталог, она.
Подсјетила је и да се прије обраћања Европском суду “странке морају претходно да задовоље остваривање својих права пред националним државним органима”.
Из Адвокатске канцеларије “Радић” наводи се да је Стразбур навео да “тај предлог не спада у Правило 39. објашњавајући да се тај члан у огромном броју случајева примјењивао на случајеве протјеривања и екстрадиције, када би притужилац био у стварном ризику повреде права на живот, подвргнут мучењу или нехуманом третману, уколико би био послат у одредишну државу”.
Они подсјећају да се представка Европском суду може подијети након одлуке Уставног суда.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије јуче је одговорио на ранији позив премијера Душка Марковића за дијалог о припреми темељног уговора о уређењу међусобних односа и спорних чланова закона. У писму објављеном на сајту Митрополије, Амфилохије изражава спремност на разговор о “Закону као узроку проблема и начинима за њихово рјешавање, односно о уклањању спорног Закона, односно његових противуставних дискриминаторних одредби из правног поретка Црне Горе”.
Он предлаже премијеру да у овм случају одмах одреди термине, наводећи да се послије тога тек може разговарати о припреми темељног уговора Владе и СПЦ.
“Ви очигледно не желите да видите да постојећи Закон, а не непостојећи уговор, представља узрок актуелних друштвених проблема, а о посљедицама да не говоримо,” наводи између осталог митрополит.
Из Владе се јуче нијесу оглашавали тим поводом, нити су одговорили на питања “Вијести” – да ли су спремни на разговор најприје о спорним одредбама закона, а затим о уговору.
Покушаји одборника опозиције у Пљевљима и владајуће коалиције у Будви да скупштине општина донесу декларације којима би се тражила суспензија закона пропале су, јер није било кворума за одржавање сједница. Двојица одборника ДПС-а Предраг Цвијовић и Срђан Пивљанин, коју су се појавили на сједници СО Пљевља прошле седмице и јуче су били у сали упркос партијском ставу да су литије политичке и антидржавне и да онима који то не разумију није мјесто у тој партији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *