Атеиста Мило Ђукановић: Настављамо борбу за црногорску цркву

Предсједник Црне Горе је јуче на партијском скупу у Никшићу рекао да неће дозволити да савремена Црна Гора живи под, како је рекао, диктатом једне вјерске организације која представља ,,реликт прошлости, јер не може да схвати да је то вријеме одавно прошло“.

понедељак, 10 јуна, 2019 / 18:30

Ђукановић је саопштио да Српска православна црква у Црној Гори чува инфраструктуру идеје „Велике Србије“.

– Они вjерују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас вријеме довести до спознаје те грешке и потребе да опет покренемо изградњу велике Србије. Морамо, наравно, својом постојаношћу, одлучношћу и визионарством да им кажемо да од тога нема ништа – рекао је Ђукановић на изборној скупштини ДПС у Никшићу.

Он је додао да су непоколебљиви да у Црној Гори изграђују мултиетничко друштво, тржишну економију и друштво које ће живјети поштујући европске вриједности, да су неке важне кораке на том путу већ одрадили, али да је преостао „важан корак, којим ће исправити тешку неправду учињену Црној Гори почетком 20. вијека, а то је обнова аутокефалне Црногорске православне цркве (ЦПЦ)“.

– Свидјело се то некоме или не, ми ћемо на томе врло предано радити у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора и са основним програмским начелима ДПС, као темељног ослонца савремене државе – рекао је Ђукановић.

Он је указао да неће дозволити да савремена Црна Гора живи под, како је рекао, диктатом једне вјерске организације која представља реликт прошлости, иако не може да схвати да је то вријеме одавно прошло.

Мираш се обрадовао

Црна Гора ће додијелити цркве и манастире ономе коме припадају, а то је „Црногорска православна црква“, поручио је распоп Мираш Дедеић осокољен последњом изјавом предсједника Црне Горе Мила Ђукановића о обнови „ЦПЦ“.

Мираш је казао да су све цркве и манастири, који су изграђени у Црној Гори до 1918. године, власништво државе.

– Све послије 1920. године што је црква подигла је њено, мада ћемо поставити питање од ког новца је то грађено, рекао је први човјек НВО „Црногорска православна црква“.

Први пут у историји, један декларисани атеиста хоће да ствара своју цркву, казао је данас митрополит Амфилохије за РТС.

Митрополит црногорско-приморски Амфихолије запањен је изјавом црногорског предсједника.

– Ја сам био запањен оним што сам чуо од нашег предсједника који је човјек који се јавно декларише као атеиста. Наследник је комунистичке атеистичке власти, а са друге стране приговара како се то митрополит црногорско приморски мијеша у политику а у исто вријеме покушава да буде главар цркве.

Да он ствара себи цркву, то је први пут и историји, да не кажем и цовчјечанској, да један атеиста, атеистичка власт, да они стварају цркву, истакао је митрополит за дневник РТС-а.

Митрополит црногорско-приморски наводи да су они већ „створили своју секту 2000. такозвану Црногорску православну цркву, на челу са једним бившим свештеником Цариградске патријаршије, коме није сметало да буде парох Цариградске патријаршије у Риму“.

– Па и тај (Мираш Дедеић, прим.а) је проклет од стране цариградског патријарха, о томе је господин Ђукановић обавјештен, јер му је доставио једно писмо прије десетак година у вези са свим тим. Каква вјера, таква вечера. То је директно мијешање у питање цркве и њеног устројства – указује митрополит.

Митрополит црногорско-приморски осврнуо се и на нови закон којим би требало да буду регулисана питања вјерских заједница у Црној Гори.

– Први нацрт закона је пропао због мишљења Венецијанске комисије. Иако је било разговора са министром правде Пажином, договарали смо се о тексту закона, и скоро пола тог текста смо договорили, у међувремену се појављује нови предлог, који је још гори од оног претходног који је одбијен од Венецијанске комисије и противан свим европским законима. Разговорали смо са водећим европским стручњацима који се тиме баве. То је нешто што нема никакве везе са правом и правдом – рекао је Амфилохије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *