Зуроф код Вучића: Захвалио му се за подршку приликом забране Хрватске да посјети Јасеновац

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је директору Центра "Симон Визентал" Ефраиму Зурофу на досљедној и неуморној борби и преданом раду на расвјетљавању злочина почињених у Другом свјетском рату, као и на томе што се са огромном посвећеношћу и даље бори за јасну осуду усташких злочина.

среда, септембар 14, 2022 / 14:23

Вучић је нагласио да се том борбом даје немјерљив допринос правди коју жртве заслужују, али и спречавају опасне појаве историјског ревизионизма које су све видљивије, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

"Углед Ваше институције и Вас лично доприноси озбиљнијем сагледавању историјских чињеница и опрезнијем наступу оних који непрестано раде на умањивању, чак и негирању страдања српског народа. Саосећање које делимо уједно представља и подсетник да никада не заборавимо шта се заиста догађало током Другог светског рата", истакао је Вучић.

Он је захвалио Зурофу за снажно аргументовано реаговање након забране да посјети спомен-комплекс у Јасеновцу, којом је подржао Вучићево право да то уради, како са људске, тако и са државничке стране.

Вучић је истакао да је Србија, као и увијек, одлучна у борби против антисемитизма, што је до сада у више наврата показала на конкретан начин, не само тиме што је била прва земља која је донијела Закон о реституцији, односно враћању имовине јеврејским породицама, већ и покретањем низа иницијатива и пројеката с циљем очувања свеобухватног сјећања на жртве нацизма.

"Србија је усвојила закон о Меморијалном центру Старо сајмиште ради испуњавања дужности трајног памћења и спомена жртвама Холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина", подсјетио је Вучић.

Вучић је са Зурофом разговарао о конкретним иницијативама за очување сјећања на жртве нацистичког режима, као и о пројекту подизања меморијалног комплекса на Старом сајмишту који би био посвећен жртвама нацистичког режима по угледу на Јад Вашем у Јерусалиму.

Саговорници су се сагласили да традиционално историјско савезништво српског и јеврејског народа представља и вјечиту спону у сјећању на злочине који су почињени над српским и јеврејским народом, те да ће се у том смислу постојећа сарадња продубити и проширити на бројне друге пројекте и иницијативе.Оставите одговор