Благојевић: Правосуђе упропаштено од странаца могуће је реформисати само челичном метлом

Ситуација у правосуђу БиХ је катастрофална, тако да се само радикалним мјерама, односно "челичном метлом" може ријешити проблем његове неефикасности и неефективности, сматра професор уставног права Милан Благојевић.

среда, 14 септембра, 2022 / 10:40

– "Челична метла" или радикална реформа би на првом мјесту подразумијевала процес реименовања носилаца свих правосудних функција. Тиме би била послата јасна порука странцима који су својевремено радили "реформу" правосуђа да је катастрофално урађена и била промашај – рекао је Благојевић за Независне новине.

Он је нагласио да због таквог промашаја БиХ трпи посљедице у правосуђу, а тиме и у друштву посљедњих 20 година.

– Осим тога, реформа би подразумијевала лидерство одређеног броја људи како у политичким институцијама, тако и у правничко-професионалној заједници, који би на својим плећима изнијели терет реформе и одговарајућих закона без којих не може бити квалитетног правосуђа – рекао је Благојевић.

Он је навео да је поново потребно сачинити закон о кривичном поступку, закон о парничном поступку и закон о управним споровима, јер су постојећи катастрофално написани са бројним новотаријама које су онемогућиле судове да обављају племениту улогу у друштву.