Вучић покрива Додика?

Грађани Србије и Српске, па и Босне и Херцеговине, имају право знати: да ли њихови предсједници лажу? Или, конкретније, да ли Александар Вучић прикрива криминал Милорада Додика?

четвртак, јануар 25, 2018 / 12:42

Пише: Борислав Радовановић

Два "највећа Србина", са свих четири метра висине, одлучила су предизборну кампању започети у једној од најгледанијих емисија свог бирачког тијела. Ваљда сматрајући да су Срби ретардиран народ устврдише како су "мрско Сарајево" и "домаћи издајници" од институција Србије тражили привођење Милорада Додика. Ни мање, ни више!

За Вучића кажу да је био један од најбољих студената права, па напросто зачуђује како не зна да се термин "привођење" уопште не користи у домену међународне кривично-правне помоћи. Сумануто је и помишљати да су Б-Х институције тражиле извршење радње за коју одлично знају нема правно упориште.

Прва чињеница са којом Вучића морамо суочити јесте да је лагао и то зарад јефтиних политикантских поена. Очекивати је да Министарство правде БиХ објелодани правне поднеске које је упућивало институцијама Србије.

Није пракса да надлежне институције током кривичног поступања објављују списе и доказе, али овде имамо ситуацију да Србија око године није извршила тражене правне радње, а какве је и законски и по основу билатералног споразума одавно била дужна и могућна реализовати.

Сад надлежне институције БиХ имају додатни основ за објављивање докумената, јер су директно оптужене за нешто неистинито. И то оптужбе долазе од шефа државе којој су се обратиле за међународну правну помоћ.

Врло једноставно је доказати да су наше институције тражиле податке о Додиковој трансакцији између Павловић банке и Комерцијалне банке Београд вриједности 750 000 евра, а везано за куповину виле на Дедињу. Ове податке надлежне институцие Србије могле су прибавити за пар дана и доставити их тражиоцу, па логично долазимо до питања: зашто крше међународноправне обавезе?

Одговор на ово питање управо нам је дао сам предсједник Србије. Чак је све то представио као "патриотски чин" у интересу васколиког српског народа. Но, кључно је његово јавно потврђивање како је лично одлучио да институције Србије одбију реализовати захтјев надлежних тијела БиХ.

Већ у старту Вучић сам себе увлачи у проблем јер нигдје у опису његових овлаштења не стоји утицај на поступке и одлуке правосудних тијела. Постоје врло јасне процедуре међународне кривично-правне помоћи и ту предсједник државе нема ингеренција. Значи, његова воља је противправна.

У даљем, нека Вучић покаже документ у ком је неко тражио "ПРИВОЂЕЊЕ" Милорада Додика, па ћемо му можда и повјеровати. Но, таквог документа нема! Са друге стране постоји легитиман захтјев провјеравања банковних трансакција у немалом износу од чак 750 000 евра.

На све то долази сумња како је предсједник Српске подизањем кредита код Павловић банке покушао прикрити нелегално стечени приход обзиром да је спорну вилу купио много прије подизања кредита. Дакле, имамо "основе сумње" за тешке криминалне радње нашег предсједника и у интересу грађана је да дознају истину.

Но, како дознати истину кад институције Србије по противправном налогу предсједника државе избјегавају/одбијају доставити информације и доказе кључне за вођење истраге, а да не говоримо о оптужењу?

О каквом "патриотизму" ми овде говоримо? Од кад се патриотизам манифестује куповином скупоцјене виле? Или, можда је патриотизам кад један предсједник прикрива криминал другог предсједника? И још се тиме јавно хвали.

Дакле, нема овде никаквих дилема. У интересу грађана и Српске и БиХ је да Министарство правде и Тужилаштво БиХ због "ванредних околности" објелодане какве захтјеве су упутили Србији. Потом да затраже од Србије да јавности предоче "захтјеве за привођење" на које се позивају Вучић и Додик. Па да се грађани, и бирачи, Србије и Српске увјере ко говори истину.

Како ствари стоје наши врли предсједници очигледно лажу, а то нас наводи на ону народну: "Ко лаже, тај и краде.". Сами су својим изјавама продуковали сумњу да Додик краде, а да му Вучић у томе помаже. У позицији су да отклоне сумње и конкретним доказима поткријепе своје изјаве.

Ево јавно их позивамо да то учине, да грађанима и бирачима предоче "захтјев за привођење" Милорада Додика. Али позивамо и институције БиХ да објелодане поднеске упућене Србији око Додикових банковних трансакција, те да јавно затраже објашњење због чега још увијек нису реализовани њихови легитимни захтјеви.

Овде је могуће утврдити истину и грађани обе државе имају право да дознају ко их лаже, те у коначници и ко краде, а ко "држи љестве". Аутору текста као искусном криминалисти није проблем спознати истину и зато је у наслову стављен узвичник, умјесто упитника.5 КОМЕНТАРА

  1. I pored toga je moje porijeklo časno dok si ti najpoganiji oblik ljudskog otpada ikada nastao genocidom i nasilnim prevođenjem na islam.
   Idi u Tursku pa reci bilo kojem prolzniku kako ti je ime i odakle dolaziš pa ćeš čuti komentar… :-))
   P o t u r i c o

 1. Опет ћорак опозиције и потцјењивање здраве логике.

  Невјероватна је Мехтићева изјава да је Додик преварио Вучића тако што му је рекао да ови из Сарајева траже да се Додик ухапси.

  Вучић је био децидан и јасан. Рекао је да су из Сарајева од њега тражили да се Додик приведе, ане да му је то Додик рекао.

  Не знам да ли је Вучић слагао или није, али Мехтић ово треба да расправи са Вучићем, а не са Додиком.

  Мехтић и Вучић су у овоме субјекти, а Додик је само објекат радње.

  Ваљда сам био јасан…

Оставите одговор