Туристички антифашизам и свакодневни фашизам у Мостару

Некаква удружења тобожних антифашиста, свако мало праве дешавања у Мостару, а при том сваки пут заборављају нагласити како тај град поносно носи улицу по имену др Миле Будака, чувеног усташе.

четвртак, јануар 25, 2018 / 16:25

Исто као да живе на Марсу, а не у Мостару, они причају о некаквим сарадњама и обновама порушених антифашистичких споменика, умјесто да признају себи ко су и шта су. Њихово саопштење вели:

Сутра, у петак у кратку посјету Мостару и Удружењу антифашиста и бораца НОР – а Мостар долази око 150 антифашиста из Сежане, Љубљане и осталих мјеста Словеније, те из аустријске Корушке из Савеза корушких партизана.

Међу њима је и Данило Шкорја који је био један од ослободиоца Мостара 14. 2. 1945. године када је тешко рањен,те пребачен на лијечење у Имотски, па онда на Хвар

Приликом задржавања у Мостару и обиласка града, те полагања цвијећа на Партизанско спомен гробље водиће се и разговори о даљњој сарадњи антифашиста и начинима обнове, ревитализације и очувања антифашистичких споменика на простору бивше државе.

У том контексту разговараће се и о обнови Партизанског спомен гробља, али и враћању бисти народних хероја Мостара на тргове, паркове и друга мјеста у граду гдје су свједочиле о антифашистичкој прошлости Мостара.4 КОМЕНТАРА

  1. Је ли могуће да Фронтал пада на ове форе?

    У граду у којем виси ова табла са улицом Миле Будака не постоје никаква антифашистичка удружења нити ће ти антифашисти из Словеније прошетати спорним улицама у том граду. Тај град се зове Западни Мостар и он са овим догађањима нема никакве везе.

    Делегација словеначких антифашиста долази у сасвим други град који се зове Источни Мостар у којем нема улица које носе имена фашиста. И то је добро. Али због истине треба напоменути да домаћини Удружење антифашиста и бораца НОР БиХ, осим у Источном Мостару, имају своје подружнице и у Сарајеву и Горажду, на примјер, па би требало ове словенце одвести у основну школу у Горажду која носи име по СС-официру Хусеину Ђози или их прошетати улицом Мустафе Бусулаџића чије је име добила и нека школа у Сарајеву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *