Федерална министрица околиша и пуно страних појмова

Федерална министрица околиша и туризма Едита Ђапо и федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић састали су се данас у Сарајеву са високим званичницима Европске инвестицијске банке (ЕИБ) и представницима ЈАСПЕРС програма – заједничке иницијативе Европске комисије и ЕИБ-а.

четвртак, јануар 25, 2018 / 12:39

(Фронтал, наравно, оваква саопштења која су писана пола енглеским, пола српским, ма како у Ефбиху мислили да се тај језик зове, пресловљавамо у сврху показивања полтронства овакве културне и језичке политике.)

ЕИБ већ неколико година проводи у Федерацији Босне и Херцеговине пројект WАТСАН који има за циљ побољшање водоопскрбе и инфраструктуре одводње и пречишћавања отпадних вода како би се побољшало стање у јавном здравству и смањило загађења вода. У Пројекат је укључено 20 опћина а предвиђено је 60 милиона еура кредитних средстава ЕИБ-а и једнаки износ властитог учешћа укључених опћина, које се смањује осигурањем грант средстава из ИПА фондова ЕУ и других извора. Дакле, укупна финансијска вриједност пројекта је 121,3 милиона еура. Прошле године, на захтјев Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, овај ангажман ЕИБ-а у нашој земљи је продужен до половине 2021. године.

Поред пројекта WАТСАН, тема разговора било је и будуће кориштење ИПА ИИ средстава и провођење Стратегије апроксимације у сектору околиша, односно усклађивања правних прописа БиХ са прописима ЕУ на подручју околиша – ЕАС, коју је Вијеће министара усвојило прошле године. Усвајање ове стратегије на државном нивоу био је предуслов за планирање даље ЕУ помоћи у сектору околиша у оквиру ИПА ИИ, а ЈАСПЕРС програм ће пружати савјете и подршку надлежним институцијама у даљем планирању и проведби пројеката у овом сектору.

"У наредном периоду, чекају нас бројни изазови везани за припрему пројеката по стандардима Европске уније. Да наш рад на том пољу буде што квалитетнији, требат ће нам подршка европских институција, њихово искуство и знање", нагласио је министар Дедић, додајући како се нада да ће се ЈАСПЕРС тим, са својим стручношћу, активно ангажирати и помоћи БиХ да повећа апсорпцију ЕУ фондова у водопривреди и опћенито у сектору околиша.

"Усвајањем Стратегије апроксимације за околиш прошле године омогућен је приступ ИПА фондовима у сектору околиша, а ЈАСПЕРС је од изнимне помоћи институцијама и крајњим корисницима у процесу израде добрих пројеката, да на одговарајући начин аплицирају за финансирање својих пројеката, али и пружа подршку и у наредној фази, односно за праћење и евалуацију пројеката. Ово је врло важно за нашу државу, како бисмо искористили адекватно сва средства која су нам на располагању," истакла је министрица Ђапо.

Представници ЕИБ-а изразили су овом приликом задовољство досадашњом сарадњом са Владом Федерације, те спремност да свој ангажман интензивирају у наредном периоду. Покретање активности ЈАСПЕРС програма, учесници састанка очекују већ почетком ове године.Оставите одговор