Врховни командант "неће да мољака" за заставни вод којем командује?

Оружане снаге Босне и Херцеговине ове године не учествују у обиљежавању 9. јануара, Дана Републике Српске.

уторак, 8 јануара, 2019 / 18:39

На данашњем полагању вијенаца у Бањалуци на споменик палим борцима Војске РС учествовао је почасни вод полиције РС, а предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао новинарима да није ни тражио учешће припадника Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ у данашњим и сутрашњим активностима званичника РС.

Није то урадио, каже, због структура на нивоу БиХ.

"Не желим никога да мољакам, нити нешто друго, нити да понижавам те људе из Оружаних снага. Добро су дошли на свакој манифестацији, веома их цијеним и бићу с њима када будемо обиљежавали Божић у Касарни ‘Козара'", рекао је Додик.

Он је на оспоравања прославе 9. јануара рекао да се неке реалности морају прихватити.

"Као што ми овдје трпимо постојање у БиХ, тако ће и они морати да се навикну на нас. БиХ није најсретније мјесто за нас, али смо свјесни међународног споразума, обавеза по Дејтонском споразуму и Уставу и ми желимо само уставну позицију и ако се она врати, БиХ није спорна. Свака друга БиХ је спорна", рекао је истакавши да се не могу оправдати наметнуте одлуке високог представника и да ће Република Српска вратити сва своја права која јој по Уставу припадају. За Српску је рекао да се ојачала у увјерењу да "треба да преживи све изазове, треба да преживи и да буде стабилна".