Власт лаже, као и опозиција: Ни 15.000 представљено као 50.000 окупљених

Скуп власти је окупио најмање за трећину, ако не и више присталица на Тргу Крајине у Бањој Луци, али тај број је далеко испод 50.000 колико је објављено. Као извор информације о бројном стању за потребе побједника избора, овај пут је послужио Емир Кустурица. Што ништа не умањује напуханост бројке, односно још једну лаж у јавном простору.

среда, 26 октобра, 2022 / 14:57

Немања може послије да каже "тако су ми рекли", али то ништа неће смањити размјере непотребних лажи о бројности скупова, који су фолклор политичког живота у Српској. Када је опозиција држала свој митинг, за који је Бранислав Бореновић рекао да је окупио 30.000, а у свом посљедњем интервјуу Јелена Тривић да се ради о 20.000 душа, окупљени су у гушћој маси почињали тек од споменика страдалима у земљотресу (тзв. Криви сат), односно иза раскрснице Улице народног хероја Милана Тепића.

Окупљени у подршку власти су у Господској улици су у уторак увече испунили густо подручје све до пролаза код Робне куће Кастел, а у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића до угла здања градске управе Града Бања Лука, односно споменика у сјећање на 12 беба. Маса је на другим странама била омеђена Парком Петар Кочић, гдје није било веће масе, односно границама Трга Крајине, закључно са здањем хотела Палас.

И то је све.

И једни и други су довели, као и увијек, у премоћној већини своје страначке активисте и чланове из свих дијелова Српске. Власт је довела више, што јој је био и основни циљ, али и циљ Фронтал.РС је да се престану причати бајке. Основна функција овог текста је, дакле, очување здравог разума у јавном простору Српске.

Од времена када је парарелигиозни покрет Правда за Давида понуђен као нестраначки скуп, за завршни скуп опозиције за изборе 2018. године, особа која је тада титулисана као "мајка Сузана", слагала је да је највише 8.000 људи заправо 40.000. То, до данас, лажу медији Невладинћа и Ефбиха. И уопште им није непријатно.

На посљедњем протесту опозиције, било је можда, у тренуцима највећег зенита шетње и њене измјешаности са случајним пролазницима или знатижељницима, по најдарежљивијим процјенама можда 10.000 окупљених. Али под великим знаком питања, који виси и над највише 15.000 колико је могла окупити власт. Свако ко прича другачије, нити је вичан обичним рачунским операцијама, нити има жељу да објективну стварност доживи онаквом каква она јесте. А 15.000 свакако, без обзира што је то велики скуп за Бању Луку и нашу политичку збиљу, никако не може бити 50.000.

Основна сврха, у демократском смислу, испуњена је тиме што је власт показала да у пракси располаже већим бројем присталица за шетњу по улици, те је на тај начин неутралисана слика о општенародном незадовољству изборним процесом. Незадовољан је један политички блок и његове присталице, док други то представљају као напад на суверенитет Српске.

Напросто, стање је тако. Никако.

Двије зараћене стране имају своје партијске војске и регрута власти је изашло више. Врло лако могуће и више од 15.000, али то би требало утврђивати детаљњним бројањем. Смисао је да их је очито било, можда и дупло више, те то на дуги рок одлаже сваки разлог за било каква дешавања на улицама, а посебно да постоји било какав естрадни легитимитет за насртаје на државне установе, како се то десило у Ефбиху 2014. године у већим градовима са муслиманском већином. Власт и опозиција су се постројили, исфотографисали за медије и сада би најпаметније било, да се мирно сачекају резултати поновно пребројаних гласова.

Да се страначки активисти мало одморе и спреме за нове изазове.