Крај кампање, два митинга, једно питање: Колико људи је било?

Поново је глави град Српске био домаћин два политичка скупа, оштро супротстављених начела. Срећом, све се на овај, петооктобарски петак, окончало као и у нашем тексту на нешто интернационално злокобнији петак тринаести.

петак, 5 октобра, 2018 / 22:39

Сутрашњи 06.10.2018. може да осване без и једног озбиљног инцидента или ангажовање снага за очување реда и мира.

То је свакако за похвалу и главна вијест вечерас. Од тога, тешко да има било шта битније за Републику Српску, као свеукупност свих нас. Свакако је у питању значајан испит друштва у демократском изражавању слободне воље и толеранције према онима чија мишљења се потпуно разликују.

Такав резултат на крају, доста је поправио утисак данашњег дана, од којег су сви стријепили у смислу уличних обрачуна и физичких сукоба, те који је почео незгодним снимцима. Прво нападом на новинара РТРС Николу Марића, од стране такође новинара, али активисте Правде за Давида – Миљана Ковача.

Затим је, због информација о заустављању аутобуса са демонстрантима из Ефбиха, услиједило заустављање саобраћаја на неким од раскрсница у Бањој Луци, те ударањем у аутомобиле који нису жељели да се повинују забрани кретања.

Уз све то, веће присуство оклопљених полицијских јединица за разбијање демонстрација, уопште није уочено, изузев на простору код Фабрике дувана Бања Лука. На том потезу је и 2016. године, у епизоди митинг-контрамитинг, стајала једна прописна блокада кретања, али је таквих препрека овај пут било доста, доста мање.

Макар је кампањи крај

Вјероватно је ово једна од кампања када су сви учесици, барем у себи, једва дочекали крај. Тешко да је било оштрије и за бираче напорније кампање; пуне тешких ријечи, пријетњи, увреда, напада на личност и породице кандидата, лажних вијести, злоупотреба службеног положаја, те нетолерантне сукобљености такмичара; од ове којој смо присуствовали посљедњих мјесец дана. Но, очекивана масовност је изостала у оба случаја, док је град, осим на ова два митинг-жаришта, био необично пустих улица за један петак увече, када се масовно иде у угоститељске објекте. Што је, вјероватно, посљедица страха од насиља, које су тако демонстрирали неполитични и за митинге незаинтересовани грађани.

Дуго најављивани скуп "Правда за Давида" је оснажен отказивањем митинга опозиционог Савеза за побједу на тврђави Кастел, што су многи протумачили као логичан потез, јер "опозицији не требају два митинга". Још једно отказивање, али владајућег ДНС у Приједору, уз помињање случаја Драгичевић и раније појаве Милана Радовића на Тргу Крајине, још је појачао калкулације о расцјепу унутар ове странке и припреми за могућност напуштања коалиције након избора.

Овај митинг је свакако, као и до сада, био нескривено политизован и јасно организован као дио предизборног притиска у циљу промјене власти. Не само присуством кандидата опозиције, већ и говорима који су се могли чути са бине. Посебно поређењем врха СНСД да су "гори од нацистичих организација".

Правда за Давида – Не више од 8.000 присутних

Тако Сузана Радановић, мајка Давида Драгичевића, осим редовних критика и оптужби државних органа, те РТРС, по сопственим ријечима "није издржала" те је "пошто смо прост народ" изговорила реченицу: – Миле, попушио си!

Уз то, неколико пута када је узимала микрофон, мајка страдалог је изјављивала да на тргу тренутно има 30.000, па на крају и 40.000 хиљада присталица и да то РТРС не може игнорисати. То је податак по којем би и појам претјеривање био хиперболичан. Такав одзив би значио да је на тргу било присутно барем трећина или четвртина укупног становништва Бање Луке, што очевидно није био случај.

Уз најбољу вољу, овакве тврдње нису имале упоришта на лицу мјеста. Демонстрације на Тргу Крајине, окупиле су је можда нешто већи број људи него за прошли велики митинг у овој организацији, али суштински не много већи. Већа густина присутних се могла детектовати око саме бине, на потезу до робне куће Кастел, око семафора на углу улица Краља Петра 1. Карађорђевића и Милана Тепића, поплочаним дијелом парка до споменика Петру Кочићу, те до аутобуских стајалишта на Тргу Крајине. Једнако као прошли пут.

И по најнатегнутијим процјенама, и то око 19 часова, када је вјероватно било највише грађана, број окупљених није могао прећи 8.000. С тим, да како је ноћ одмицала, због нејасног програма и плана, те чекања оних из великих колона које су описиване као "дугачке 25 километара на улазу у град", тај број је све више и више опадао. Посебно у случају људи који су дошли са малом дјецом, односно оних који сутрадан раде. Пред крај скупа, око 20:30 – 21:00, тај број је засигурно био између пет и шест хиљада.

Наравно, сви који организују митинге имају мотив и навику да претјерују са бројем присутних, али наш задатак је да кажемо како је било. Морамо да похвалимо и велики број ћириличних транспарената, који су величином и бројношћу угрозиле досадашњу латиничну доминацију. Такође је за похвалу што је централна личност организације, Давор Драгичевић, на крају ипак поручио да је Српска његова земља, да гроб његовог дјетета остаје у њој, да је он српски добровољац који се за исту борио и да је ово што сада чини наставак борбе за праведнију и успјешнију будућност у нашој земљи.

На крају самог скупа, који је протекао без говора првака опозиције, могли су се чути повици: Вукота, Вукота! обзиром да је и кандидат СЗП за предсједника Српске био присутан на дешавању. Осим овог детаља, није било других, експлицитних позива од стране говорника за кога да се гласа. Изузев, дакако, што је карактер читавог хепенинга био усмјерен много више за – "против", а доста мање – "за" кога гласати.

У другим значајкама, овај велики скуп није имао никаквих других обиљежја која нису већ исказана на ранијим окупљањима.

Миро Јањанин умјесто Цеце и Чоле

СНСД је свој завршни митинг, за разлику од "Петка тринаестог" 2016. године, када је локација Трга Крајине на којој је митинг најавила опозиција, преузет за контрамитинг власти, овај пут одустала од својих најава да ће га одржати опет на истом мјесту.

Завршни страначки скуп СНСД одржао се вечерас на паркинг простору између зграде РТРС и Градског стадиона, а гласови по којим је на скупу присутне требала забављати Светлана Ражнатовић и Зравко Чолић, нису се показали истинитим. Стекао се дојам да је овај митинг више одрађен из ината и у смислу показивања снаге и упоришта највеће странке у Српској, али уз велико олакшање што је читав дан протекао без насиља, или чак и озбиљнијих намјера ка истом.

И овај скуп је протекао мирно, уз доста мању медијску пажњу, чак и државних медија, те без оцјена бројности које су ти исти медији давали за супротстављени митинг. Оцјена нашег репортера је да на овом дешавању није било више од 3.000 – 3.500 присутних, мада постоје и процјене да је 2.000 присутних највећи могући број који би се могао додијелити дешавању.

Странка против покрета и коалиције

Овдје треба узети у обзир да је ово завршни скуп странке (не ни коалиције СНСД-ДНС-СП), а да је скуп на Тргу Крајине био, и поред политизације, у стању да скупи шири слој становништва, односно и оне који су страначки неопредјељени, апстиненти или просто радознали. Сасвим је сигурно да је на Тргу Крајине био огроман број људи којима не би пало на памет да дођу на било какав страначки скуп, па ни СЗП.

Због отказивања митинга СЗП на Кастелу, остајемо ускраћени за могућност упоређивања бројности страначких скупова, али због изреченог у претходној реченици, то се може сматрати и вема лукавим потезом опозиције, будући да се по аналогији са прошлим општим изборима, очекује тијесна битка коју ће добити они који нађу више присталица ван редова страначких војски.

И на овом митингу, осим демантовања најновијих прозивки у праскозорје изборне ћутње, нису се чули неки други тонови или поруке, од оних које смо имали прилике до сада чути.

Све у свему, очекивати је да сви са гласачким правом у Српској сада бар један дан одморе и отихују, па да већ прекосутра збирним изборним резултатом окончамо острашћеност, подјелу и неразумијевање до степена физичког насиља. Како год било, сутра ћемо опет сви живјети у истој земљи, а ни једна странка неће бити у стању да освоји довољно гласова да сама направи власт. Биће занимљиво стварање коалиција, које ће се створити на основу ове кампање.

Заправо, сва ова прича око бројања глава ће након гласања већ бити излишна. То је једино бројање које се рачуна.22 КОМЕНТАРА

  1. Ако не може Симић, може ли Симо?

   Човјек је реално приказао ствар.

   Он вам је додао хиљаду у односу на мојих 7000.
   И опет ниси задовољан.

 1. Када су скупови на Тргу Крајине у питању ту имамо обавезно лицитирање колико бјеше присутних. На то смо навикли.
  Занимљиво да медији (углавном непријатељски према Српској, Н1, неки у ефбиху те неки у самој Српској) који су раније оспоравили број просутних на „нежељеним“ скупивима или онима гдје се даје подршка мрским негативцима, са образложењем да на Тргу Крајине може максимално стати 10.000 душа, сада су безрезервно прихвтили спин ТВ БН да се ту скупило 40.000 грла. Баш занимљиво.
  Наравно, увијек је код процјене важно да ли је скуп подршке „њијевим“ или „нашим“.

  Неки Симо са Фронтала РС је дао по мени врло коректну процјену да је на Тргу Крајине било 7.000 душа, и важно, то образложио.
  Аутор овог текста је дао сличну процјену да број окупљених није могао прећи 8.000, са напоменом да је број присутних врло брзо опадао из разлога наведених у тексту.
  Можемо рећи да је то то.

  И за скуп СНСД-а слажем се са аутором да је тај скуп више оно да се одради, да не испадну пи*ке, јер су све остале партије показале турбо емпатију једном нападном патетиком да они неће митинговати док други тугују или траже правду и истину за убијеним дјететом. Много саосјећјни ти политичари, много, шмрц, шмрц.
  Сад оно ни скуп на Тргу Крајине није био у духу неког туговања, и ту смо чули подоста увреда и пријетњи, уз наравно поруку негатиовцима да су попушили, што и сам аутор примијети.

  Посјећеност скупа је директно овисна колико ће медији радити да анимирају јавност за тај догађај, а овдје су медији једниом агресивном кампањом мјесецима анимирали јавност за овај скуп ПзД. Бјеше свакаквих најава, корисни идиот у лику овог Давора (за којег након што је по непријатељским ТВ станицама олајавао нашу Српску, подоста гадости зборио и фаворизавао мантру угодну уху доказаних србомрзаца, више немам обзира, раније јесам због губитка дјетета, више не) обећавао је свашта, те како ће 5.10, направити суицид, те како ће отићи Давиду, ма шта то значило, те како ће спустити руку ма шта то значило, те како ће кренути у лов, те како ће ископати Давидово тијело и донијети на Трг Крајине, и још свашта нешто, срећом ништа се није остварило.
  У једном моменту јесте позвао присутне на блокаду Бања Луке, срећом није се истрајало на том хушкању овог типа помраченог ума који често није свјестан својих пријетњи и хушкачких порука. Лоше би то завршило (довољан је у овом наелектрисаном амбијенту један нервозан возач), а могуће су и трагичне посљедице. Добро је све прошло, јако добро.

  Аутор на крају примијети да ће сва ова прича око бројања глава (на овим скуповима) након гласања већ бити излишна. И да је то једино бројање које се рачуна.

  Вјерујем и надам се да је у праву. Но и не мора бити, ако су ови спинови и покушаји стварања привида да је неко попушио припрема за план Б, ако резултати избора буду неповољни за оног ко ове спинове фабрикује, и припрема за дешавања након избора гдје ће позвати народ да устане против „крађе избора“, а то по мени није искључено.
  Некако превише се пред ове изборе мобилишу умови плебса, није то раније био случај, да помало стрепим да се ово отме контроли.
  Надам се да грешим.

  1. Ma kako je pajdo dobro proslo? A dje obojena revolucija, dje gori parlament i zgrada vlade, dje je suzavac, dje je ukrajinski, makedonski, rumunski scenario, dje je vod britanskih Dzejms Bondova, dje su turci iz fbih i vehabije…
   Nije za tebe dobro proslo, jer si ti tvrdio, zajedno sa Simom, Ceranicem i ostalim kvazi naucnicima, da nas sve to ceka
   Pametnice nase.
   Ma ne ide narod iz Srpske zbog Mile i bande njegove, vec zbog vas pametnih
   Svugdje vas ima

  2. Јако је тешко водити комуникацију са коментаторима који имају исконструисано, ко зна какво, виђење о теми, и сад ја требам набадати шта је у твом уму, и гдје си мене нашао у тој причи.
   Ништа, али баш ништа што ми натураш у овом одговору никад на било којем порталу (или форуму) нисам написао.
   Обојену револуцију сам поменуо на другој теми за дешавања у Србији 2000-е (и то јесте била обојена револуција), и ставио под наводнике зато што се појам проституише и често погрешно тумачи.

   На овом предизборном митингу или протестном скупу (ајд ти знај), јесте био један број грла из фед.БиХ, и то се знало да ће доћи. Колико, не знам, али барем 10ак пута више (значи мислим само на оне из фед.БиХ) него на сличном скупу подршке оцу једног убијеног младића у федералном Сарајеву који се одржавао истог дана и гдје се скупио миноран број душа.
   И откуд толика брига у фед.БиХ за судбином младића у Бањој Луци?
   И таква равнодушност за судбином младића у Сарајеву, тј у њиховој фед.БиХ?
   Одговори се сами намећу.

   Такође, инцидената (већих) прекјучер није било, али се јесте покушавало изазвати инциденте, хушкало, погледај два видео клипа на врху, дежурни идиот (Давор) са групом активиста трудио се да унесе мало хаоса.
   Да ли је полиција одрадила добре превентивне радње (и спречила долазак потенцијалних изгредника) или у тој маси, гдје су ипак били људи са породицама, није било ни 1% оних који ће слиједити хушкачке позиве (а за критичну масу није важан број грла који че доћи, него број усијаних глава) да се блокирају саобраћајнице, мање је важно, и наравно да је добро прошло, јако добро.

   Ти би то био задовољан да смо имали немиле сцене, разбијене главе, па да у посту скрвиш како су то изазвали „дежурни злоће“, ти мрски режимски негативци.

   И још нешто, све ово што ради уз медијску подршку корисни идиот, пријетеће и морбидне поруке, како не признаје државу, институције, како је највечи злочинац српског народа мрски негативац, флоскула „или ми или они“ (ми и ви нећемо живјети у истој држави), и друге поруке, јесте дискурс уобичајен код припреме „обојене револуције“.

   С тим да се и деси, најмањи је проблем, предеверали смо већ једну прије Србије, 1997-98 смо имали пуч, преврат, али паралелно и нашу „обојену револуцију“, много тога је овдје више на коцки од самог уклањања (силнику) непослушне власти и замјена послушнијом.
   Не знам шта су нам (креатори хаоса) припремили наредних дана, да ли постоји плаб Б, ако нови фаворити силника у Српској остваре неповољан резултат на изборима.

   Убидуће бих молио ако ме већ прозиваш, да се позиваш на оно што сам написао, не на нешто што си у свом уму исконструисао.

  3. Druze, jel se pravis lud ili mislis da sam ja glup?
   Pa evo..na ovaj tvoj komentar mogu samo da odradim copy-paste od ovog predjasnjeg.. Samo jalovo bjezanje i lupanje (ovo ti je najjace „incidenata vecih nije bilo“ – ne znas ti pajdo sta je incident na ovakvim skupovima uopste) uz opet dodavanje turadije iz pederacije kao valjda dopunskog elementa..Toliko o tasteru odgovor na portalu

   Naprotiv ja sam ubjedjen da bi ti i takvi kao ti bili sretni da se sta desilo, i to iz cisto egoisticke pobude: E jesam vam rekao…revolucija, incidenti, cuda, jadi

   I na kraju se opet hvatas „diskursa obojene revolucije“
   Pajdo jel ovo bio pokusaj obojene revolucije ili nije?
   Pa ja te sve vrijeme zbog toga i prozivam..I ne treba tu da se puno ubada zasto bas tebe

   Ako jeste bila revolucija, jel propala i sad smo mirni?
   Ako nije, onda se ja izvinjavam jer sam bio glup i ne razumijem jezik kojim pises
   Ah da..oprosti..napisao si da je bila i da nije zavrsena jer „kreatori haosa“ imaju plan B. Sad ce nam neki drugi tvoj saborac napisati koji je to plan B. I on vjerovatno sve zna kao i ti.
   Sad obrnuto pitanje za sebe imam: Jesi li ti glup, ili se ja pravim lud?

   Ne moras ti voditi komunikaciju sa mnom uopste. To mi nije namjera, jer sa ljudima koji sve znaju ja ne vodim komunikaciju

  4. И јеби га, настојим бити јаснији, садржајнији, џаба, тумачиш моје ријечи ем погрешно, ем скарадно.
   Напишем; „инцидената (већих) прекјучер није било, али се јесте покушавало изазвати инциденте, хушкало…“, а ти погрешно копираш и питаш да ли знам „шта су инциденти на оваквим скуповима?“.
   Знам, болан, како нећу знати, инцидент је кад неки зликовац, злотвор добаци корисном идиоту „шта глумиш ти“, не само инцидент, него и пријетња смрћу.

   Наравно да је блокада (или покушај блокаде) кружног тока према Лаушу са наумом изазивања инцидената. Јел није?
   Турад из педерације нису моје ријечи. Узгред, који ће клинац ови из ефбиха на овом протесту? То они немају својих брига?

   Био сам јасан и недвосмислен и у посту и у одговору, свако даљње објашњење је непотребно, а и тако си показао особину да сваку реченицу изопачено протумачиш. Са таквима покушати водити разбориту комуникацију је залудан посао.

   А то да ли бих био срећан неким расплетом, барем ти не бери бригу.

 2. Potpuno je jasno da je ovaj petparački tekstić napisao jedan od diskutanata ovog portala.
  Čovjek se više bavio Davorom Dragićevićem, Miljanom Kovačem, skupom pravda za Davida pritom svjesno umanjujući broj ljudi na trgu nego samom kampanjom a što bi se dalo zaključiti iz naslova. Da bi zadržao kakvu takvu objektivnost onako je usput spomenuo skup snsd i preuveličao broj ljudi koji su bili na parkingu rtrs.

  1. Špeno, sjećaš li se filma Bitka na Neretvi sa Jul Brinerom i Orson Velsom? Plakat za film je napravio Pikaso, besplatno…

 3. Хахахаха, какав сте ви олош ?!? Сад на Трг Крајине не може стати више од 10000 људи ? А кад је Додик држао контрамитинг, онда је на пола Трга Крајине стало 30000 људи. Само да знате, сами себе лажете.

 4. Pravda Sa Davida-pravda za sve.
  David se vinuo u vječnost.
  Davor, div junak, borći se za Istinu i Pravdu koje je režim utamničio, simbol je nadljudske borbe roditelja da otkriju ko su ubice njihovog djeteta.
  U toj borbi u kojoj na površinu isplivavaju Nada, Vjera , razlučuju se ljudi od neljudi.
  Prvi, saučestvujući u bolu s roditeljima kojima je ubijeno dijete, dajući im podršku u traženju ubica… Drugi , vukodlački brojeći glave i vratove ljudi, plašeći se da ljudi ima više nego njih guše se u vlastitoj pakosti i otrovu.

  Zbog ove lekcije koju je Davor očitao neljudima, zaslužio je Nobelovu nagradu za mir, mireći one koji su ratovali jedni protiv drugih u ratu od kojeg su korist imali samo neljudi stičući enormnna bogatstva…

  Pravda za Davida- pravda za sve.

 5. Сад 2018. у Бањој Луци би збор четири тисуће довезених збораша јербо траже правду за Виктора Гутића 1901.-1947., Мирослава Филиповића 1915.-1946. и Давида Драгичевића 1997.-2018.
  Кад се ускоро у Антинград, напуштен 22. травња 1945., врати Хрватска војска, онда ће збораши зборовати по избјегличким таборима у Шумадији.
  Сваки раумник зна да је Правда за Давида чиста британска подвала.

  1. Ubise ga britanci?
   Oni organizovase konferenciju za stampu ?
   Nemamo mi vecih britanaca od onih ispodsatorskih, koji se smijU ocu djeteta kojeg sU udavili i bacili u Crkvenu.
   Eto , da nam takvi pokazu kako bi se oni ponasali u takvim prilikama. Da edukuju narod licnim primjerom.
   Grla su grla, oni ne znaju drugacije. Okupe se u krdo po trgovima.
   Pravda za Davida, pravda za sve.

 6. PESMA O KERUŠI

  Jutros u košari, gde sja, šuška
  Niz rogoza žućkastih i krutih,
  Sedmoro je oštenila kučka,
  Sedmoro je oštenila žutih.

  Do u sumrak grlila ih nežno
  I lizala niz dlaku što rudi,
  I slivo se mlak sok neizbežno,
  Iz tih toplih materinskih grudi.

  A uveče, kad živina juri,
  Da zauzme motke, il prut jak,
  Izišo je tad domaćin tmuri,
  I svu štenad potrpo u džak.

  A ona je za tragom trčala,
  Stizala ga, kao kad uhode …
  I dugo je, dugo je drhtala
  Nezamrzla površina vode.

  Pri povratku, vukuć se po tmini,
  I ližući znoj s bedara lenih,
  Mesec joj se nad izbom učini,
  Kao jedno od kučića njenih.

  Zurila je u svod plavi, glatki,
  Zavijala bolno za svojima,
  A mesec se kotrljao tanki,
  I skrio se za hum u poljima.

  Nemo, ko od milosti il sreće,
  Kad joj bace kamičak niz breg,
  Pale su i njene oči pseće,
  Kao zlatni sjaj zvezda, u sneg.

 7. Приједор, џаба пишеш.
  Живимо у друштву поремећеног система вриједности. Доста је безосјећајни манијака који уживају у болу породице Драгичевић у које сигурно спада и овај Тан,али је још више народа означеног гебелсовштином студио 1 2 3 режима у Бања Луци да не причамо о 19 телевизија са којих своје лудило бљује егоманијак Вучић.
  Без обзира на све,макар за пар сати јавило да је режим узео све њима више нема мира и радости док се не пресуди највећој злочиначкој организацији над српским народом у Републици Српској.
  Не привиђају се њима Британци џаба,тамо су изнијели капитал.