"Вјесник" подвалио изјаву Брамерцу?

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц демантовао je да је изјавио да је операција хрватске војске и полиције "Олуја” била легитимна акција ослобађања окупираног подручја, речено је Танјугу у Хашком тужилаштву. Загребачки „Вјесник” је у броју од суботе навео да је Брамерц, на конференцији „Изазови међународних казнених истрага”, наводно одржаној 20. априла у Лондону, изјавио […]

понедељак, 25 априла, 2011 / 07:56

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц демантовао je да је изјавио да је операција хрватске војске и полиције "Олуја” била легитимна акција ослобађања окупираног подручја, речено је Танјугу у Хашком тужилаштву.

Загребачки „Вјесник” је у броју од суботе навео да је Брамерц, на конференцији „Изазови међународних казнених истрага”, наводно одржаној 20. априла у Лондону, изјавио да је „Олуја” била легитимна акција на хрватској територији која је неколико година била "окупирана од локалних Срба", потпомогнутих Србијом и Југословенском народном армијом.

Александар Контић, правник у хашком тужилаштву, рекао је да Брамерц није био ни на каквој конференцији у Лондону и да никад није коментарисао пресуду хрватским генералима.

„Брамерц није био на конференцији у Лондону, није коментарисао пресуду против хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, није коментарисао оправданост операције ’Олуја‘ нити је рекао да се ради о легалној акцији ослобађања окупираних територија, као што је наведено у неким медијима”, рекао је Контић.

„Тужилац Брамерц је, на конференцији у Бриселу 20. априла, рекао да се пресуда у поступку против Готовине и осталих односи на њихову индивидуалну кривичну одговорност за злочине почињене у ’Олуји‘“, нагласио је Контић.

Хашки суд је у првостепеном поступку двојицу хрватских генерала, Готовину и Маркача, прогласио кривим и осудио на казне затвора од 24, односно 18 година, за учешће у удруженом злочиначком подухвату и протјеривање Срба из Крајине.Оставите одговор