УСАДИД се распитује: Српска неће са Ефбихом у ПИСА тестирања ђака

На састанку је (цитирамо) "Констатовано је да је образовање кључно за развој друштва, да је неопходно стално радити на развоју ученичких компетенција те да је важно учешће у међународним пројектима".

среда, 26 фебруара, 2020 / 17:33

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић разговарала је данас са директором Одјела за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ Алисон Алђио o унапређењу сарадње у области образовања и културе.

Министар Наталија Тривић потврдила је да Република Српска учествује у међународним пројектима у складу са својим уставним и законским надлежностима у области образовања.

Саговорнице су се осврнуле и на резултате ПИСА тестирања, које је проведено у БиХ 2018. године, и на потребу креирања развоја на основу тих података.

Министар Наталија Тривић је нагласила да ће Министарство просвјете и културе провести циклус ПИСА тестирања у 2021. години, заједно са осталим образовним системима у БиХ, али да ће захтијевати да васпитно-образовни систем Републике Српске буде видљив на листи међународних тестирања и у извјештају о резултатима.

"Сумарно приказани резултати за БиХ нам не могу послужити као оцјена успјешности нити основ за креирање развоја јер Република Српска има свој васпитно-образовни систем и наставне планове и програме. Стога Министарство просвјете и културе заједно са Републичким педагошким заводом планира учешће Републике Српске као независног образовног система у ПИСА тестирању 2024. године", рекла је Тривићева.

На састанку је потврђен наставак сарадње и са установама културе у Српској а као добар примјер наведена је сарадња са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске и Музејом савремене умјетности Републике Српске.