Трампов савјетник: Кина послала туристе по свијету како би ширили вирус

Савјетник америчког предсједника за економска питања Питер Наваро оптужио је Кину да је намјерно слала туристе по свијету како би раширила вирус.

понедељак, 18 маја, 2020 / 17:31

„Нулти пацијент у провинцији Вухан појавио се у новембру. Кинези, скривајући се иза Свјетске здравствене организације, два мјесеца су крили вирус од свијета, а затим су послали стотине хиљада Кинеза авионима у Милано, Њујорк и по цијелом свијету како би га „посијали““, изјавио је Наваро за Еј-Би-Си.

По његовим ријечима, Кина је могла да заустави ширење епидемије, оставивши вирус у Вухану.

„Ето зашто говорим да су Кинези то урадили Американцима и да сносе одговорност за то“, објаснио је Трампов савјетник.

Раније је високо позиционирани здравствени савјетник кинеске владе доктор Зонг Наншан рекао за Си-Ен-Ен да су локалне власти у Вухану, граду у којем је први пут забиљежена пандемија у децембру прошле године, заташкале кључне детаље о обиму почетног жаришта.

Иако је Зонг признао да је у почетку пријављен мањи број заражених у Вухану, он је одбацио оптужбе да су званичне статистике Кине непоуздане чак и након што је контролу над одговором на корона вирус преузела централна влада крајем јануара.

Кина, у којој је пријављено више од 82.000 заражених и 4.633 пеминулих, у великој мјери обуздала је ширење вируса и живот је почео да се полако враћа у нормалу. Мјере карантина су ублажене, а поједине школе и фабрике су поново отворене у земљи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *