Тачи мало хвали зицера: Лакше ми је сјести за сто са ђаволом, него са Вучићем

Предсједник Косова Хашим Тачи је дан пред сјутрашњи наставак дијалога са Србијом изјавио да би „радије водио дијалог с ђаволом“ него с предсједником Србије Александром Вучићем.

четвртак, 8 новембра, 2018 / 09:49

У интервијуу за приштинску агенцију Косовапрес, предсједник је оцијенио тешким састанке које има са предсједником Србије у дијалогу о нормализацији односа.

„Очекујем да буду тешки разговори јер је мој српски колега тежак саговорник и истовремено оптерећен. Могу да кажем да би много радије сјео за сто с једним ђаволом да разговарам него ли с Александром Вучићем, јер он свим својим потенцијалом, свим арсеналом Србије ради на растурању Косова као државе. Наравно ја ћу то издржати, али то није довољно у суочавању са Србијом“, казао је Тачи.

Он је истакао да је значајно да цијели политички спектар Косова буде укључен у тај процес, да се што прије изради платформа Скупштине Косова, да се формира заједничка екипа и да сви буду заједно за столом и да се добије тај процес.

Тачи сматра да процес треба окончати општим споразумом.

То „подразумијева међусобно признање, да је то правно обавезујући споразум на међународној равни. Надам се да ће се овај процес окончати споразумом који дефинитивно подразумијева међусобно признање и могућност чланства Косова у УН, отворити могућност признања Косова од стране пет држава чланица ЕУ и отварање сигурне перспективе и за Косово и за Србију“, рекао је предсједник Косова.

Тачи је позвао представнике странака на Косову да „покажу већу државничку свијест“ за доношење што брже одлуке о политичком представљању у дијалогу на што широј политичкој основи.

Истакао је да ЕУ и САД дају подршку том процесу.

Тачи је рекао да током сјутрашњег састанка у Бриселу не може доћи до споразума и да ће у његовој финализацији учествовати цијели косовски политички спектар.

„Очекујем динамизацију финалног процеса, али наравно финализацију ће заокружити цијели политички спектар и све институције Косова“, казао је он.

Тачи је процијенио да ће састанак у Паризу бити додатна могућност да се изрази неопходност за постизање мировног споразума Косова и Србије.

Он није желио да коментарише одлуку Владе Косова о увођењу таксе од 10 одсто на производе који се увозе из Србије и Босне и Херцеговине, већ је рекао да та институција доноси одлуке и сноси одговорност за њих.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *