Сњешко из Русије каже да су у убиству Кашогија садејствовали и Израелци

Узбуњивач Едвард Сноуден, бивши програмер америчке Националне безбједносне агенције (НСА), који се налази на листи тражених лица у САД, рекао је да постоји веза између убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и израелске технолошке компаније.

четвртак, 8 новембра, 2018 / 10:20

У обраћању путем видео линка групи израелских новинара и других гостију, Сноуден, који се налази у Русији, критиковао је све већу израелску сајбер индустрију надзора.

Он је казао да постоји веза између убиства Кашогија и саудијског коришћења софтвера Пегасус израелске компаније Групе НСО чије је сједиште у Херцлији крај Тел Авива, пренијели су данас израелски медији.

"Како то да имамо индустрије у развијеним земљама које користе своју моћ не да спасавају животе већ за зараду до те мјере и до таквог нивоа немарности и неодговорности да то заправо почиње да кошта живота?" питао је Сноуден израелску публику.

Сноуден је израелску компанију окарактерисао као "најгору од најгорих" међу компанијама које се баве сајбер надгледањем, рекавши да је "цио бизнис заснован на идеји развоја средстава за дигиталну крадју".

Израелска компанија за односе с јавношћу Оренштајн Хошен позвала је Сноудена да се обрати скупу.

Компанија коју је критиковао била је предмет контроверзе посљедњих година када је једна канадска фирма тврдила да њен Пегасус софтвер користе земље с "сумњивим односом према људским правима и насилним понашањем безбједносних служби".

Пегасус шаље поруке на телефоне појединих особа које их наводе да кликну на линк и тада компанија има пуну контролу над тим телефонима, укључујући садржај, историју и може да активира свој микрофон и камеру ако жели.

Сноуден је рекао да многи људи у публици вјерују својој индустрији више него некој другој, али је апеловао на њих да размотре како се њена средства користе да нанесу штету у другим земљама.

"У данашњем свијету (Група НСО) је најгора од најгорих у продаји тих средстава за крађу која се активно тренутно користе да крше љдска права дисидената, опозиционих личности и активиста", рекао је он, додајући да су активност те компаније предаторске.

Сноуден је додао да се линкови шаљу мексичким новинарима, полицајцима, антикорупционашким групама и да компанија ни не зна ко су ти људи, нити брине јер сматра да то није њен проблем.

Он је рекао да постоји разлог због кога вјерује да је Пегасус софтвер повезан с убиством Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

"Како су знали које су му намјере? Како су одлучили да је он неко против кога морају да дјелују, да је вриједан ризика?", упитао је Сноуден, додавши да су телефон и контакти Кашогијевог пријатеља баговани коришћењем софтвера који је креирала израелска компанија али да се не зна ланац посљедица јер компанија то никада неће коментарисати.

Сноуденово име је седмицама било на насловним странама свејтске штампе када је прије пет година разоткрио да је америчка тајна служба шпијунирала милионе људи, незаконито прикупљајући податке о пријатељима и непријатељима, о канцеларки Ангели Меркел, једнако као и осумњиченима за тероризам.

САД су га осудиле за шпијунажу и крађу државних тајни, али он тврди да још увијек воли своју земљу и нада се да ће се једном вратити. Такође је рекао израелској публици да је јавна тајна да Израел шпијунира САД.Оставите одговор