СЗП се сјетио неких историјски података о СНСД-овом путу у НАТО

Неколико мјесеци након што је Србија донијела одлуку о војној неутралности, СНСД је повео Српску у потпуно другом смјеру, у НАТО – Небојша Радмановић је као тадашњиглавни представник Републике Српске у Сарајеву потписао у јуну 2009 формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП).

среда, 15 августа, 2018 / 21:31

Апсолутно смо сагласни са само једном Радмановићевом реченицом коју је изговорио неколико пута ове седмице, да су се ”преварили они који су мислили да ће поразити Српску”, јер управо то су радили СНСД и Радмановић лично, дефинишући НАТО као стратешки циљ и дјелујући против интереса Српске током мандата у Предсједништву БиХ.

С тим што би се хронологија СНСД-овог дјеловања на путу за НАТО, на основу Декларације коју је донијела ова партија, могла назвати не само поразом, већ и издајом:

Хронологија
Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић лично је 2005 године потписао Закон о одбрани БиХ, а изгласао га је СНСД.

Члан 84 Закона о одбрани БиХ овако говори о активностима за пријем у НАТО: ”Парламентарна скупштина, Савјет министара, Предсједништво БиХ, те сви субјекти одбране, у оквиру властите уставне и законске надлежности, провешће потребне активности за пријем БиХ у чланство НАТО”.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у децембру 2006 године Споразум о приступању БиХ НАТО програму ”Партнерство за мир” на сједници Сјеверноатлантског савеза у Бриселу.

Потом је у марту 2007 године БиХ је потписала Споразум о размјени безбједносних информација са НАТО-ом по одлуци Савјета министара БиХ, којим је предсједавао Никола Шпирић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић је 2008 поново потписао више докумената за интензивирање дијалога између БиХ и НАТО. Једним од њих, ”Иницијативним документом за интензивирани дијалог између БиХ и НАТО”, потврђен је стратешки циљ, а то је ”што скорији улазак у пуноправно чланство у НАТО”.

У марту 2008 године у Касарни "3. мај” у Добоју потписан је Споразум о коначном располагању покретном војном имовином. Споразум су потписали данас велики противници пута у НАТО – Милорад Додик као предсједник Владе РС и Никола Шпирић тада Предсједавајући Савјета министара.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у јуну 2009 године формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП);

Наставак СНСД-овог пута у НАТО био је у марту 2010 године када се предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у Бриселу састао са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном и учествовао на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО-а. Шпирић је оцијенио је да ће чланство БиХ у Акционом плану НАТО-а (МАП) ојачати изнутра БиХ и њену стабилност.

Своју улогу на СНСД-овом путу без повратка имала је и садашња савјетница предсједника РС Ана Тришић – Бабић када је у јулу 2012 године уприличена посјета замјеника генералног секретара НАТО-а Александра Вершбова БиХ. Ана Тришић Бабић била је присутна на састанку као замјеник министра иностраних послова, а 2014 године је изјавила – ”Ја сам за НАТО”.

Савез за побједу усаглашен је око чињенице да чланство у НАТО није могуће док год је на снази Декларација Србије о војној неутралности и од тога не одступамо.