Њемачка у матичним књигама оставља простор за "трећи пол"

Њемачка влада данас је одобрила увођење могућности за регистровање трећег пола у матичним књигама.

среда, 15 августа, 2018 / 20:24

Највиши суд Њемачке донио је одлуку још у новембру 2017. да мора постојати могућност регистрације рода који није ни мушко ни женско у матичним књигама рођених.

Ово значи да је Њемачка прва европска земља која дозвољава родитељима да одреде свом потомству трећи пол.

Случај је отворен на основу регистроване женске особе чији тест хромозома потврђује да није ни једног пола, а једна њемачка матична служба је одбила да је региструје на било који други начин осим "женско”.

Активисти овај закон описују као "малу револуцију”.

Уставни суд у Карлсруеу је у новембру затражио од владе да до краја 2018. донесе закон којим се наводи још једна категорија која не подразумијева да се упише мушко или женско, што је данас постигнуто.

Суд је рекао да су досадашњи прописи о грађанском статусу били дискриминаторски што се тиче интерсексуалних особа и да би се трећа категорија могла назвати "између” или "различит”.

Интерсексуални људи су рођени са мјешавином мушких и женских полних карактеристика.

УН кажу да ово стање погађа до 1,7% свјетске популације.
Интерсексуалне бебе су већ призната категорија у појединим земљама, укључујући Аустралију, Индију, Нови Зеланд, Непал и САД, гдје је први извод из матичне књиге рођених издат прошле године.

У Њемачкој је било могуће од 2013. године да се рубрика "пол” у матичној књизи остави празно, као и исто поље у крштеници за особе рођене са карактеристикама оба пола.

Прије доношења ове одредбе, новорођеној беби се могао додијелити пол па су интерсексуални људи често били изложени, болним и неповратним операцијама којима је одређиван пол.

У јануару, белгијски модел Хане Габи Одиеле открила да је била интерсексуална , рекавши да се нада да ће се сада "разбити табу”.

Али у мају, Француски апелациони суд одбио је да једног 66-годишњака региструје као "неутралног”, без обyира на то што је имао оба, женски и мушки репродуктивни орган. Овај Француз је регистрован само као мушкарац.

Француски суд је рекао да је разлика између мушког и женског је "камен темељац” за друштвене и правне организације,да би признавање трећег рода подразумијевало "бројне законодавне промјене,”пише Њујорк Тајмс.

У Данској, Малти, Ирској и Норвешкој пунољетни грађани могу самостално одредити њихов род документима без љекарског прегледа.1 КОМЕНТАР