Све по шаблону: И у Приједору је азбукоубиство англицирано и урбано

Да би направили музички фестивал у Републици Српској, он мора имати енглеско име, све мора бити написано латиницом, те морате рећи да сте урбани. Нагласити! Јер, ваљда, постоји нешто зло и рурално, што не прича енглески и напада својим краставцима, луком и јабукама пијаце града.

уторак, 22 јуна, 2021 / 13:48

Није нам достављен списак спонзора Баштованске Урбаности, али сасвим сигурно је бар неко од буџетских доносилаца одлука, са градског или републичког нивоа дао макар сагласност. Није тражио уставом гарантована права српског народа на језик и писмо. Овим се, строго законски гледано, опет не поштује ни од ОХР наметнути амандман Устав Српске, који говори о равноправности писама (и тобожњих језика).

Југоносталгија, југопатолошке подврсте, видљива у избору "најбољих извођача данашњице", те фразеолошки говор "града на Сани" (а није Кључ, Сански Мост или Нови Град), указује да су сви "урбани" фестивалски културњаци у Српској исти. И све раде по шаблону који се преписује из "урбаних" земаља. Чак је и дизајн најавног летка дубоко у обрасцу већ виђених у Српској.

Као реклама за цигарете: Слобода, живот, пријатељство, љубав, младост.

Заправо, ово је све тешка нормативна поетика. Копи-пејст патетика. Истинска оригиналност би била да неко од њих нешто бар једном проба написати ћирилицом. Од тих силних људи који, када им тражите српско писмо, говоре о "равноправности писама" и обавезно направе и латиничну варијанту. То је, нажалост, и званична културна политика Републике Српске.

Ево пресловљеног саопштења.

Баштовански: Град на Сани зове на Бањолучко пиво

Најављен је музички фестивал у Приједору на којем ће наступити највећа музичка имена данашњице

На "Нектар Гарден Фесту" заједно славимо живот!

Нека ово љето напокон дише слободом! Приједор ће 22/23/24. јула бити домаћин првог "Нектар Гарден Феста” на којем ће наступити многа звучна имена урбане музичке сцене.

Тродневни фестивал одржаће се у Љетној башти, мјесту с добро познатом музичком традицијом и култном окупљалишту младих. Башта у којој су се стварале пјесме, градила пријатељства и рађале љубави – сасвим је необична башта вјечне младости.

Пред публиком на овом легендарном платоу у граду на Сани ће наступити најбољи извођачи данашњице који ће вратити фестивалски дух и добру енергију у Приједор након недостатка свих јавних наступа појавом пандемије вируса корона.

Авантуризам се не може простачки осјетити, морате за то имати филинг

Иста ствар је и са конференцијом, опет везаном за Град Приједор, гдје се догађај исто мора звати на енглеском језику, пошто је "језик свињара и говедара" недовољно урбан да се њим говори у сопственој земљи. Саопштење о пројекту такође само пресловљавамо, за касније проучаваоце српске културолошке и језичке пропасти:

Конференција "Авантуризам као перспектива одрживог туризма"

Позивамо представнике медија да пропрате Конференцију Феел Козара пројекта "Авантуризам као перспектива одрживог туризма"
у четвртак, 24. 6. 2021. године са почетком у 10.00 часова
у Мотелу Бијеле Воде, Мраковица

Конференција се одржава у оквиру пројекта "Јачање развоја Националног парка Козара – Феел Козара" у склопу којега ће се радити на развоју парка у туристичку атракцију на отвореном. Пројекат имплементира Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД", а финансирају га Европска унија и влада СР Њемачке.
Обраћање медијима је планирано у 10.00 часова, а присутнима ће се обратити:

  • Стефано Донати, шеф канцеларије Бања Лука, при Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини
  • Далибор Павловић, градоначелник Града Приједора
  • Божидар Николетић, директор Националног парка "Козара"
  • Милена Гњативић-Симатовић, пројект менаџер, Агенција за економски развој "ПРЕДА-ПД"

Конференција је једна од планираних активности пројекта Феел Козара чији је циљ унапређење локалног туризма креирањем нових туристичких производа и повећањем атрактивности туристичке понуде приједорске регије.

Пројекат ће омогућити јачање сарадње локалних дестинацијских менаџмент организација, односно повећање сарадње свих актера на остварењу заједничких циљева и развоју туристичке понуде и јединственог Феел Козара туристичког производа.

Пројекат траје 18 мјесеци, а укупна вриједност пројекта износи 450.700 КМ, од чега око 360.000 КМ финансира Европска унија у оквиру пројекта ЕУ4Бусинесс.

ЕУ4Бусинесс је пројекат Европске уније који с циљем јачања економије БиХ подстиче развој циљаних сектора. Укупна вриједност овог пројекта је 16,1 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (са 15 милиона еура) и Савезна Република Њемачка (са 1,1 милиона еура). Заједно га проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године.