Званична културна политика РС: Само ћирилицом је превише

У Бањој Луци се отвара филмски фестивал који се зове на енглеском језику, има описни поднаслов на енглеском језику, али је ето позивница стигла и дијелом на српском писму. Али никако без латиничне варијанте!

четвртак, 10 јуна, 2021 / 19:02

Дакле, у Бањој Луци, Републици (умало) Српској, гдје апсолутно сву дјецу од малих ногу уче оба писма и без сумње сви знају прочитати ово мало српског писма што се из ко зна којих разлога обавезе, о чему смо већ писали, обрело на овој позивници, једноставно се не може нешто написати макар и дијелом само српским писмом и језиком.

Организатори шаљу и на латиници. Ово је, обзиром ко све спонзорише овај фестивал у дну плаката, званична културна политика Републике Српске и Града Бања Лука и ту нема више никаквог даљег разговора.

Када овакви схизофрено-дуплексно-парцијално-двописмени плакати буду свакодневница у Сарајеву и његовој културној парадигми, онда ово што се управо одвија у Бањој Луци неће бити ненормално и неће бити класичан постулат културног геноцида над српским народом и његовим превођењем у неки сасвим нови идентитет.

Немојте никако само српским писмом написати нешто у земљи Српској, поготово ако вас она спонзорише.

Стратешки циљ: Покровитељство Министарства просвјете и културе РС

Друго издање Фестивала ауторских филмова "Паралеле" у Бањалуци у потпуности прати једно од најважнијих стратешких опредјељења Министарства просвјете и културе, а то је развој публике, изјавила је помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Ђаковићева је навела да о томе говори чињеница да је у фокусу овог фестивала едукација филмске публике, а нарочито младих.

Она је, отварајући ову смотру у бањалучком Градском позоришту "Јазавац", истакла да је други важан аспект Фестивала тај да пружа прилику за афирмацију креативних младих људи који тек крче свој пут у свијету филма.

"Према томе, овај фестивал нам је важан јер слиједи још један, не мање важан стратешки циљ, а то је развијање снажније подршке за продукцију неафирмисаних умјетника. Стога и не чуди да је фестивал Паралеле на конкурсу Министарства изабран, не само као један од пет филмских фестивала које треба подржати, већ и као најбоље оцијењен фестивал, што је ријеткост, с обзиром на то да је ријеч о потпуно новом фестивалу, али је и одлична прилика да се такво повјерење оправда", нагласила је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, овај фестивал скреће пажњу на важност умјетничког филма и отвара врата другачијем приступу филму, од оног који се нуди у биоскопима.

"Филм, као једна од најпопуларнијих умјетности, деценијама већ преноси искуства других људи, њихове животне приче и ону искру која живот чини тако драгоцјеним и чаробним. Као детаљни информативни ресурси, у свијету и у тренутку кад истина постаје луксуз, филмови су једна од оних савршених платформи за креирање преко потребног дијалога", навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да је упознавање са искуством других људи чије су културе другачије, можда чак и стране, кроз посвећеност филмских стваралаца, помаже да се човјек стави у позицију другог, да се изграде мостови емпатије, у свијету који данас, више него икад, очајнички треба ангажман и саосјећање.

Организатор Фестивала је удружење "Кабинет", а одржава се под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.