Спортски коментатор Михајилица о головима у мрежи српске репрезентације у Сарајстану

СНСД је у коалицији са СДА на БиХ нивоу, али им функционери партије Бакира Изетбеговића задају политичке голове док Милорад Додик, Зоран Тегелтија и остали из тзв. ‘српске репрезентације’ окрећу главу и реагују тек након што ставове саме једне стране, бошњачке, из БиХ заступају острашћени ратни кадрови из најближег Алијиног окружења попут Бисере Турковић и Свена Алкалаја", рекао је члан Предсједништва ПДП Миланко Михајилица.

четвртак, 10 јуна, 2021 / 19:11

"Иако је Милорад Додик предсједавајући Предсједништва, а високопозиционирани кадар његовог СНСД-а на челу Савјета министара БиХ, а имају већину у парламентима на свим нивоима, то није искориштено за заштиту интереса Републике Српске", каже Михаилица.

Он каже да је, попут увелог фикуса Тегелтије и Додик крив, јер је раније допустио да Свен Алкалај, добро познат по богатој каријери скандал-мајстора, добије високу амбасадорску позицију у Нујорку, па буде у прилици да на сједници Савјета безбједности УН-а изнесе салву критика, подигне националне тензије и распири мржњу, те најстрашније заобиђе ставове Срба у БиХ.

"Додик је одговоран јер нема снагу и ауторитет да заустави нападе којима је изложио Српску и није искористио све механизме заштитите њених интереса. Додикова реакција да српске дипломате не морају да поступају по налогу Министарства иностраних послова БиХ, вријеђање је интелигенције и прича за један дан да би, преко леђа других, покушао да сачува мало достојанства. Али ако српске дипломате поступе по његовим ријечима, неће их Додик штитити од дисциплинских поступака и других санкција. Лако је преко туђих леђа галамити, а у суштини радити све да се интегритет Српске у заједничким институцијама БиХ константно постепено урушава", закључује Михајилица.

Михајилица је подсјетио на ситуацију када амбасадорки БиХ при УН-у Мирсади Чолаковић није одобрено да учествује на сједници Савјета безбједности БиХ, када је тема била Резолуција о Сребреници:

"Тада такође није постојала сагласност Предсједништва и, у складу с тим, амбасадорки није дозвољено да учествује ни у припремним активностима, ни на самој сједници. Међутим, тада је српски члан предсједништва БиХ био Младен Иванић, а министар иностраних послова Игор Црнадак, који су имали довољно знања, мудрости и ауторитета да не допусте да екстремно крило СДА диктира вањску политику, што се показало не само у овим, него и у многим другим случајевима током њихових мандата", каже Михајилица.Оставите одговор