Стари Брод опет предњачи у српској култури сјећања – одржан час за најбоље ђаке Вишеграда

У Старом Броду код Вишеграда данас је за успјешне ученике основне и средње школе из ове локалне заједнице одржано предавање о страдању Срба на овом подручју.

четвртак, 10 јуна, 2021 / 19:47

Протојереј Драган Вукотић рекао је новинарима да су на велики хришћански празник Спасовдан уприличили пријем за најбоље ђаке, којима су пожељели да буду још бољи, да уче, али да одрастају и духовно јер само на тај начин могу да буду испуњени.

"Одржали смо један час, разговарали о свему. Неки су овдје први пут и надам се да ће и даље посјећивати ово мјесто", истакао је Вукотић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да Спомен-комплекс у Старом броду заслужује да, не само ђаци из Вишеграда, него и сви остали посјете ово стратиште и упознају се о дешавањима из Другог свјетског рата.

Матурант вишеградске Гимназије Ана Баранац рекла је да је први пут дошла да посјети Спомен-комплекс у Старом Броду. "Нисам била овдје откако је комплекс изграђен. Било је потресно, али ми је драго што сам данас дошла и видјела све ово", истакла је Баранац.

Посјету ученика и предавања организовали су општина Вишеград и Српска православна црквена општина Вишеград.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе су у овом покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Одређени број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен-капеле и звонаре, док је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.