РТРС служи за промоцију Хрватске – Тарик Филиповић и Лордан Зафрановић угледне званице за паре народа Српске

"Неки нови Бродвеј" документарни филм Дениса Бојића, настао у продукцији Радио-телевизије Републике Српске у сарадњи са Даун синдром Центром из Бањалуке, премијерно је приказан у Народном позоришту у Бањалуци.

уторак, јун 22, 2021 / 15:00

Изједначивач четника и усташа, Лордан Зафрановић, и у овом саопштењу РТРС је "прослављени режисер", као и у силним хвалоспјевима полтроничних касаблија, односно уредника и новинара медија из Бање Луке. Тарик Филиповић није водитељ на другој државној телевизији (ХРТ) са које се сваки дан у ТВ Календару емитује мржња према српском народу какве на РТРС према Хрватима нема.

При том, у саопштењу нема других угледних званица, јер је очигледно циљано да постоје само Филиповић и Зафрановић, док се бар са фотографије коју су послали може видјети глумица Дјечијег позоришта Републике Српске, Александра Спасојевић. Но, Александра по традицији локалних медиокритета није довољно битна да се помене. Тарик и Лордан јесу.

Наравно, ту је и наставак американизације, јер само Бродвеј је нешто што значи позориште у животу просјечног Србина. Неки нови Стерија или Вујић (Јоаким) није довољно у Кока-кола поетици и Мек Доналдс умјетности каква је доминантна за буџетски новац.

Треба ли рећи да је лабава обавеза да се у Српској држави пише српским писмом за српске паре одрађена у саопштењу, али је СФРЈ-југопатологија себи дала одушка у тијелу е-писма оваквим ријечима:

Postovane kolege,

sinoc je odrzana premijera dokumentarnog filma ,,Neki novi Brodvej,, u
Narodnom pozoristu.

Vise informacija i fotografije u dodatku.

Nadamo se da ce ova vijest naci mjesta u vasem cijenjenom mediju.

Lp


Služba za komunikaciju i promociju
Radio-televizija Republike Srpske

Лијеп поздрав шљакери…

Ништа од овога се не би могло десити у Хрватској, а посебно на Хрватској радио-телевизији.

Већ одавно је јасно да Република Српска, која није снимила документарце о кључним историјским околностима самог свог настанка, али даје новац другима и на својој телевизији гаји све оно што одговара Загребу, а не становницима Српске.

У програмским политикама се руководи искључиво личним потребама и интересима оних који доносе одлуке. Њима је било стало да се усликају са овом двојицом грађана Хрватске, зато сте ви ту да то платите. И то је то.

Катастрофални резултати који се таквом уређивачком политиком постижу у стварном, ванбуџетском свијету, већ су видљиви. Биће тек још видљивији. Побраћемо плодове као 1991. године, јер то је потпуно иста политика.

Саопштење продуцента (располагача новцем грађана Српске)

Ријеч је изузетно инспиративној слатко-горкој причи о борби особа с Дауновим синдромом за достојанствен живот.

Креирањем позоришне представе, група младих људи с Дауновим синдромом показује да нико, због особина добијених рођењем, не заслужује да буде на друштвеној маргини.

Радња филма прати шест младих особа са Дауновим синдромом, које, савладавајући бројне препреке, постају први полазници школе глуме на овим просторима, истовремено рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са Дауновим синдромом.

Директор Даун синдром Центра из Бањалуке, Зоран Јелић, навео је да филм "Неки нови Бродвеј" представља један од најснажнијих видова борбе против дискриминације особа са Дауновим синдромом те да је овај филм оно што ће покренути промјену свијести о особама са Дауновим синдромом.

Премијери филма присуствовале су бројне званице, између осталих, прослављени режисер, Лордан Зафрановић те глумац и телевизијски водитељ, Тарик Филиповић.

Лордан Зафрановић је истакао да ова невјероватна људска прича има свјетски потенцијал и да начин на који је испричана говори о изузетној вјештини употребе филмског језика о овако деликатној теми.

Одушевљење филмом није крио ни Тарик Филиповић, рекавши да овај филм има снагу да мијења људску свијест на боље.Оставите одговор