Стевандић тражи од Жељане Зовко ускраћивање подршке Шмиту

Кристијан Шмит, којег Савјет Безбједности УН и Република Српска не признају за Високог представника у БиХ позван је да се обрати пред Обором за вањске послове ЕУ и да тамо образложи одлуке које је донио, а које се тичу измјена Изборног закона БиХ. Тим поводом, предсједник Уједињене Српске, др Ненад Стевандић, писмено се обратио госпођи Жељани Зовко, потпредсједници Одбора.

среда, 19 октобра, 2022 / 15:43

У писму се између осталог наводи да, према Анексу 10 Споразума о цивилној проведби мировног рјешења, ни један Високи представник, нема надлежности да мијења Уставе ентитета, да се бави надлежностима државе и ентитета, као и да нема надлежност смјењивања демократски изабраних представника било ког нивоа власти. Стевандић наводи да, доносећи своје одлуке, Високи представници се позивају на на чланове 2. и 5. Анекса 10, те на закључке тзв. Бонских овлаштениа, а по тим одлукама они немају правну основу наметања закона. 

Стевандић додаје да је Парламентарна скупштина Савјета Европе у својој резолуцији из 2004. године, установила да Високи представник има апсолутну моћ над овлаштењима у БиХ, те да се супротно сваком демократском принципу поставља за доносиоца одлука, које нису подложне ни одговорности ни оправдању доносиоца, и као такве не подлијежу жалби. С друге стране, Стевандић у писму наводи да је

Венецијанска комисија у својој студији указала на кршење основног демократског права у БиХ, а то је

да народ бира законодавну власт, и да јој се намеће спољашњи фактор у виду Високог представника који на најгрубљи начин крши демократска начела и доноси одлуке које ни редовни ни Уставни судови не могу да оспоре, јер не желе да приме предмете који у питање доводе надлежности институције ОХР.

Бавећи се питањем легитимности Кристијана Шмита, Стевандић напомиње да се договором страних потписница Анекса 10, Високи представник може именовати резолуцијом Савјета Безбједности УН, и да господин Шмит није изабран на тај начин, и да стога, не може да се сматра Високим представником у БиХ.

"С обзиром да су високи представници у БиХ дјеловали противно међународном праву, да су прекорачили овлаштења из Анекса 10 и Бонска овлаштења, да су кршили људска права, да постојање и дјеловање високог представника према ставовима Парламентарне скупштине Савјета Европе је непомирљиво са демократским принципима, а према ставовима Венецијанске комисије противно Првом Протоколу уз Европску конвенцију о заштити људских права и основних слобода, да господин Кристијан Шмит није изабран у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ и да је постојање и дјеловање високог представника супротно члану 2. Уговора о Европској унији, позивам вас да ви и ваше колеге из Одбора за вањске послове ускратите подршку господину Кристијану Шмиту и да предложите хитно затварање Канцеларије Високог представника у БиХ." закључује се у писму Ненада Стевандића.